utorak, 12. ožujka 2019.

Potres pokrenuo lavinu sućuti

Brdovito područje središnje Italije, otprilike 170 km od Rima, u ranim jutarnjim satima 24. kolovoza 2016.pogodio je razorni potres jakosti 6,2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Epicentar je bio u mjestu Norcia, a najteže su prošli gradovi i sela Accumoli, Amatrice, Posta i Arquata del Tronto, te pokrajine Umbria, Lazio i Marche. Bio je to povod za očitovanje dobrote i kršćanske sućuti iz cijeloga svijeta.

Stanovnike središnje Italije dodatno je uznemirila činjenica da tlo nije mirovalo te su na stotine dodatnih, ali na svu sreću manjih, potresa pogodili istu regiju. Prema Talijanskoj seizmološkoj službi, oni nisu bili toliko razorni, a najjače podrhtavanje tla u potresima koji su slijedili bilo je od 5, 5 stupnjeva prema Richteru. Tlo je na području epicentra utonulo 20 centimetara. Veliki broj zgrada i privatnih kuća u potpunosti je devastirano, a prema procjenama, poginulo je više od 300 ljudi, dok je skoro 1 000 ranjeno.


Izrazi solidarnosti i konkretna pomoć

Samo nekoliko desetaka minuta nakon podrhtavanja tla, koje je donijelo toliko poginulih, na terenu u Pescari del Tronto bio je mons. Giovanni D'Ercole iz biskupije Ascoli Piceno. „Situacija je strašna. Kako je nasip pukao, mogao sam vidjeti koliko je područje razoreno. Već radimo s Caritasom na prikupljanju prve pomoći za stradale. Okupljamo se na molitvu s onima koji su se našli u tragediji“, rekao je u jednoj od prvih izjava za medije biskup D'Ercole koji je došao pomagati preživjelima.
Biskupska konferencija Italije odmah je stavila na raspolaganje milijun eura za pomoć stradalima, a pokrenut je i nacionalni apel za potporu Caritasu Italije koji skrbi za stradale. „Caritas i volonteri iz župa, svećenici i biskupi angažirani su u dostavljanju pomoći. U neprekidnoj smo komunikaciji s njima i nastojimo organizirati izravnu pomoć stradalima“, naveo je u obraćanju naciji Paolo Beccegato, zamjenik ravnatelja Caritasa Italije. Volonteri Caritasa u Rieti istog dana započeli su s dostavom hrane i osnovnih potrepština, a Caritas će i nadalje organizirati pomoć, dok Civilna zaštita Italije radi na pronalaženju stradalih pod ruševinama.

Sućut predsjednika BK-a BiH

U ime svih biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i svih ljudi u Bosni i Hercegovini, predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić uputio je 26. kolovoza predsjedniku Talijanske biskupske konferencije mons. Angelu Bagnascu, a preko njega i biskupu biskupije Rieti mons. Domenicu Pompiliju, izraze sućuti svim žrtvama razorna potresa u središnjoj Italiji.
„S dubokom žalošću i izrazima solidarnosti pratimo vijesti o ovom užasnom potresu koji je iza sebe ostavio mnoge roditelje bez djece i djecu bez roditelja i bez krova nad glavom. Budući da sam preživio užasan potres koji je 1969. pogodio moj rodni grad Banju Luku, mogu razumjeti bol i patnje mnogih koji su izgubili svoje najdraže. Upućujemo svoje molitve nebeskom Ocu da primi u svoje kraljevstvo sve poginule i da podari svim članovima njihovih obitelji snagu i hrabrost“, napisao je kard. Puljić u pismu sućuti predsjedniku Talijanske biskupske konferencije moleći da svi koji nose posljedice potresa svoje patnje ujedine s patnjama Kristovim.
Posljednji snažni potres koji je pogodio Italiju bio je u 120 km udaljenoj L'Aquili 2009. kada je život izgubilo više od 300 osoba. Italija je inače veoma trusno područje, stoga nije jasno kako se moglo dogoditi da se toliko zgrada sruši iako je u njihovu obnovu i restauraciju kako bi mogle podnijeti potrese uloženo dosta sredstava. Talijanske vlasti otvorile su istragu kako bi ustvrdili postoji li zakonska odgovornost za nesigurnu gradnju u seizmološki rizičnoj regiji.
Istraga će biti provedena na brojnim objektima uključujući i zgradu osnovne škole u Amatriceu te zvonik koji je renoviran 2012.

HKD Napredak poslao pomoć

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Središnja uprava Sarajevo, uplatilo je 10 000 KM Pokretu kršćanskih radnika u Italiji - Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) kako bi se ublažile posljedice potresa koji je nedavno pogodio gradove središnje Italije.
Predsjednik HKD-a Napredak mons. Franjo Topić izrazio je sućut veleposlaniku Italije u BiH Ruggeru Corriasu i predsjedniku MCL-a Carlu Costalliju te ovom gestom izrazio zahvalnost MCL-u za pomoć Napretku i građanima BiH, posebice tijekom rata.




Nema komentara:

Objavi komentar