srijeda, 27. ožujka 2019.

Sarajevo: Proslavljen Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu proslavio je 22. listopada 2016. svoj dan kao i spomendan sv. Ivana Pavla II., zaštitnika centra. Sv. misno slavlje, u tom povodu, predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u koncelebraciji 20-ak svećenika. Nakon euharistije upriličen je prigodni program-defile u kojemu su nastupile mažoretkinje i glumačka družina učenika KŠC-a Sv. Pavao iz Zenice s predstavom Pruži ruku. Proslava je završila podjelom zahvalnica za župe, institucije i pojedince koji su sudjelovali u volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa.



Cjelovečernja svečanost započela je okupljanjem u sportskoj dvorani Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih gdje je mons. Sudar predslavio euharistiju. Nazočne je najprije pozdravio dr. Šimo Maršić, ravnatelj centra, te zahvalio Bogu na svemu urađenom u protekloj godini, mladima, a posebice volonterima koji su na misu doputovali iz različitih krajeva BiH.

Bog je odgovor na sva životna pitanja

U prigodnoj propovijedi, namijenjenoj prvotno mladima koji su skoro do kraja ispunili sportsku dvoranu centra, dr. Sudar je govorio o životnom putu sv. Ivana Pavla II. Posebno je naglasio pouzdanje koje je u Krista imao ovaj sveti Papa još iz vremena mladosti, svećeništva, a i biskupstva. Istaknuo je svetčevu spremnost opraštati svim ljudima pa čak i svome atentatoru koji ga je skoro ubio. "Isuse, ja mu opraštam, ali te molim za tvoju Crkvu", citirao je mons. Sudar riječi pape Wojtyle nakon atentata, i progovorio o ljubavi toga svetca za BiH pogođenu ratom. Naglasivši kako je većina vjernika na misi premlada da bi se sjetila ratnih događanja i nastojanja Ivana Pavla II., govorio je o njegovoj brizi za svakog čovjeka. Potom se biskup osvrnuo na sveprisutnu pošast odlaska mladih iz BiH.
"Mladi kao da bježe od svoje budućnosti odlazeći negdje daleko misleći da će tako moći pobjeći od svih svojih problema", istaknuo je biskup Sudar i rekao mladima kako život brzo prolazi i da ga ne bi smjeli potrošiti na nevažne stvari, nego je poželio da žive okrenuti ka Isusu kojeg nije moguće upoznati bez punine Božje milosti koja se prima kao dar u ustrajnoj molitvi.
Na kraju mise biskupu je zahvalio dr. Maršić i potaknuo mlade da vjeruju kako je Bog odgovor na sva njihova životna pitanja

Scenski nastup i podjela zahvalnica

Nakon mise uslijedio je prigodan program za oko 1 500 mladih te gostiju i prijatelja centra, koji je otvorila svojim plesnim nastupom skupina mažoretkinja KŠC-a Sv. Pavao iz Zenice.
Scenski prikaz pod nazivom Pruži ruku izvela je dramska sekcija Osnovne škole i Gimnazije također iz zeničkog KŠC-a.
U performansi glumci nisu ništa govorili, nego su pokretima uz glazbu sugerirali snažne scene iz života. Scenski prikaz s glumcima osmislila je i uvježbala suradnica KŠC-a glumica Ermina Kurevija uz podršku s. Nade Abramović. Kao i u većini sličnih događanja, moderator programa bio je uposlenik centra Josip Milanović.
Na kraju su biskup Sudar, dr. Maršić i djelatnica centra Ivana Klačar, dosadašnja koordinatorica akcije, podijelili zahvalnice za 24 institucije, župe, Frame i pojedince koji su dali svoj doprinos u realizaciji četvrte po redu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa. Poslije zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje.
Inače, ovogodišnja proslava Dana Nadbiskupijskog centra, osim mladih iz Sarajeva, okupila je veliki broj volontera iz cijele BiH. Tako su djelatnici Centra na najbolji mogući način iskazali veliku zahvalnost za oko 1 100 mladih na njihovu sudjelovanju u akciji i širenju kršćanske solidarnosti kroz volontersko djelovanje.

Zahvalnice

Zahvalnice su dobili voditelji skupina te predstavnici župa, udruga i institucija koje su ove godine dale svoj doprinos u realizaciji akcije: KŠC Petar Barbarić Travnik; Frama Jajce; Frama Kiseljak; OŠ Ivan Goran Kovačić Gojevići - Fojnica; Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići; Prijatelji Maloga Isusa - Gromiljak; župa Lug-Brankovići; župa sv. Ane Radunice; KŠC Don Bosco Žepče; Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik; Frama Domaljevac; KŠC Sv. Franjo Tuzla; Frama Zenica; župa sv. Josip Zenica; Frama Livno; Frama Bugojno; Srednja škola N. Travnik; 18. župa Presv. Trojstvo N. Travnik; Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica; župa sv. Leopolda Mandića Briješće; župa Uznesenja BDM-a Stup; Anita Markanović; Ana Čalaga i Magdalena Gujić Vidović.

Nema komentara:

Objavi komentar