utorak, 12. ožujka 2019.

Utemeljen Dikasterij za promicanje cjelovita ljudskog razvoja

Sveti je Otac objavio 31. kolovoza 2016. motuproprij Humanam progressionem kojim utemeljuje Dikasterij za promicanje cjelovita ljudskog razvoja koji će 1. siječnja 2017. preuzeti kompetencije različitih papinskih vijeća kao što su: Vijeće za pravdu i mir Justitia et pax; za ljudski i kršćanski razvoj Cor unum; za dušobrižništvo selilaca i putnika te za dušobrižništvo zdravstvenih djelatnika.

Papa Franjo je također ad experimentum odobrio statut za novi dikasterij, a njegovim pročelnikom imenovan je kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, sadašnji predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir.
„U svem svojem biću i postupcima Crkva je pozvana promicati cjeloviti razvoj ljudske osobe u svjetlu evanđelja. Taj se razvoj ostvaruje brigom za neizmjerna dobra pravednosti, mira i skrbi za stvoreno. Nasljednik apostola Petra, u svojem djelu potvrđivanja tih vrjednota, neprestano prilagođava ustanove koje s njim surađuju kako bi bolje odgovorile na potrebe ljudi kojima su pozvane služiti“, stoji, između ostalog, u motupropriju koji je papa Bergoglio potpisao 17. kolovoza.

Prilagođavanje vremenu

Dikasterij za promicanje cjelovita ljudskog razvoja imat će ovlasti za pitanja selilaca, potrebitih, bolesnih, isključenih i marginaliziranih, zatvorenika i nezaposlenih te žrtava oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i svih oblika ropstva i mučenja.
Ipak, odluka nije bila laka i zahtijevala je dosta promišljanja. Tijekom lipnja 2016. vijeće sastavljeno od devet kardinala, popularno nazvano C9, asistiralo je Papi u teškom i dugom procesu reformiranja Rimske kurije te različitih crkvenih tijela. Rezultati višetjednog rada devetorice kardinala sabrani su, između ostaloga, u ideju da se stvori novi dikasterij u koji će se „ugraditi“ određena papinska vijeća. Dikasterij je prema prijedlogu trebao neka vijeća ili zamijeniti ili im proširiti djelovanje te je u neslužbenom razgovoru prozvan  „superdikasterijem“.
Zvijezda vodilja bila je bolje snalaženje u današnjim složenim društveno-ekonomskim odnosima koji postavljaju pravi izazov za moralna i etička pitanja. Osim toga željelo se povećati učinkovitost, pojednostavniti djelovanje te uskladiti zadatke koje su do tada obavljala različita papinska vijeća.
Ovo je još jedan „superdikasterij“ nakon onog za laike, obitelj i život koji je uspostavljen sredinom kolovoza. Mediji i određeni vatikanski krugovi još uvijek nagađaju hoće li novi dikasteriji biti u rangu papinskih vijeća, tj. savjetodavnih tijela za Svetu Stolicu ili će imati važnost kongregacije s određenim izvršnim moćima.

Novi je pročelnik iz Gane

Prvi pročelnik novoga „superdikasterija“ kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson rođen je 1948. u Wassawu Nsuti u zapadnoj Gani, kao četvrto od desetero djece. Roditelji su mu bili obični radnici, majka metodist, a otac katolik. Nakon sjemeništa u Gani magistrirao je teologiju u New Yorku. Za svećenika je zaređen 1975.
Jedno vrijeme bio je profesor na bogosloviji u Gani, a potom je stupio u Papinski biblijski institut. Za vrijeme rada na doktorskoj disertaciji na Papinskom biblijskom institutu 1992. imenovan je biskupom Cape Coasta u Gani. Osim vođenja biskupije bio je predsjednik BK-a Gane i veliki kancelar tamošnjeg katoličkog sveučilišta.
Sv. Ivan Pavao II. imenovao ga je u Kardinalski zbor 2003. te je tako sudjelovao na dvjema konklavama 2005. i 2013.
Krajem 2009. emerit Benedikt XVI. postavio ga je za predsjednika Papinskog vijeća za pravdu i mir, a također je član nekoliko kongregacija. Osim toga djelovao je kao vatikanski izaslanik u rješavanju napetosti u Obali Bjelokosti i Južnom Sudanu.
Zasigurno je riječ o jednom od najprominentnijih afričkih kardinala koga su određeni mediji na posljednjim dvjema konklavama vidjeli kao potencijalnog prvog „crnog Papu“.
Mons. Turkson je i poliglot koji govori engleski, fante, francuski, talijanski, njemački, hebrejski te latinski i grčki jezik.

Nema komentara:

Objavi komentar