utorak, 19. ožujka 2019.

Teror u francuskoj crkvi i posljednji trenutci oca Hamela

Nekoliko mjeseci nakon zločina koji je potresao Francusku i cijelu Europu preživjele žrtve pokolja u crkvi u normandijskom naselju Saint-Étienne-du-Rouvray opisale su novinaru lista Famille Chrétienne detalje s kojima šira javnost nije bila upoznata, kao i posljednje trenutke o. Hamela o čemu se samo nagađalo. Razgovor s bračnim parom Guyem i Janine Coponet te s. Danielle Delafosse odvijao se nedaleko od mjesta počinka zemnih ostataka zaklana svećenika. 
Kao što je poznato iz medijskih napisa, na jutarnju misu 26. srpnja 2016. u gradiću na sjeveru Francuske, u Normandiji, upala su dvojica mladih terorista, simpatizera Islamske države, te pritom zaklali svećenika Jacquesa Hamela ranivši još jednog starijeg župljanina, dok je ukupno pet ljudi bilo taocima: tri časne sestre i bračni par. Kasnije se ispostavilo kako su mladići imali lažno remenje s bombama i pištolje-igračke, ali su njihovi noževi bili stvarni. Novinari Famille Chrétiennea su u razgovoru s troje preživjelih otkrili što se događalo toga jutra.

Bog je dopustio da preživim...

Guy Coponet je toga kobnog dana slavio svoj 87. rođendan te je sa svojom suprugom krenuo u crkvu na misu. Izboden je tri puta, i to u ruku, leđa i vrat. Novinaru je rekao kako je uposlenik hitne pomoći izjavio da je imao sreće ili bio blagoslovljen. „Dogodila se božanska intervencija jer nijedna od ubodnih rana nije pogodila vitalne organe, ali je bilo 'gusto'“, rekao je Guy novinaru na početku razgovora smatrajući kako je čudo što je preživio pokolj.
„Bog je dopustio da preživim kao znak njegove milosti. To mi je sada veoma stresno jer ne želim privlačiti pozornost na sebe. Ja sam umirovljeni radnik tvornice. Volim živjeti skriveno kao Sveta Obitelj u Nazaretu. To što sam u središtu zbivanja šokira me i pomalo mi smeta“, rekao je Coponet koji je odao činjenicu kako ga je mladi terorist tjerao da snima divljanje po crkvi.

Morao snimati klanje

Jedan od simpatizera ISIL-a uhvatio ga je za vrat i stavio kameru u ruke govoreći: „Djedice, snimaš film.“ Perfidnost i smirenost zločinaca je išla dotle da su povremeno provjeravali kvalitetu slike te tresu li se ruke „snimatelju“. Potom ono što je uslijedilo predstavlja najgori mogući horor scenarij: Coponet je morao snimiti klanje svoga prijatelja oca Jacquesa...
Napadači su planirali video objaviti na društvenim mrežama. Nakon što je stravični čin klanja završen, Coponet je plačući govorio počiniteljima da je ono što rade pogrešno i kako će njihovi roditelji „umrijeti od žalosti“ što to čine. Potom je jedan od dvojice ubojica, na spominjanje roditelja, podivljao i počeo bosti nesretna starca. Odvukao ga je do podnožja oltara i stepenica koje su bile krvave.
Starac nije bio svjestan kako se po oltaru širi njegova krv. Novinaru je rekao da nije osjećao nikakvu bol iako je bio uboden čak tri puta. „Samo sam držao ruku oko vrata iz kojeg je curila krv“, rekao je Guy prisjećajući se tih trenutaka.
Dok se to događalo, njegova supruga Janine se molila Bogu i povjerila svoga supruga sv. Maloj Terezi i sluzi Božjemu fr. Marie-Eugenu koji uskoro treba postati blaženikom. Kako je kazala, pred očima joj je u nekoliko sekundi prošao cijeli brak s Guyom, a s tri rane na tijelu i s toliko godina vjerovala je da neće preživjeti.
U svoj zbrci sestra Danielle je uspjela pobjeći. Kada je vidjela da je o. Hamell pao, shvatila je kako treba ići po pomoć. „Nisam dobra atletičarka, ali u tom trenutku sam brzo trčala. Susjed me je primio u kuću odakle sam pozvala pomoć“, rekla je s Danielle, a Guy je dodao kako je u trenutcima dok je ležao u krvi, molio kao nikad do tada. „Recitirao sam moju omiljenu molitvu: 'Oče, u ruke tvoje predajem dušu svoju, učini što je volja tvoja.' I bio sam u njegovim rukama“, rekao je starac koji se još uvijek oporavlja.

Sotonska posla

Potom je novinar pitao o činjenici koja je kružila po medijima kako je o. Hamel prije svoje smrti rekao dva puta: „Odlazi, sotono!“ S. Danielle je potvrdila kako je ubijeni svećenik dva puta to rekao, ali da nije mislio kako je ubojica Adel Kermiche opsjednut, nego da je sotonsko djelovanje na snazi, i to u crkvi za prekinute jutarnje mise. To su mu bile posljednje riječi.
Nakon što su zaklali svećenika i izboli Coponeta, jedan od mladića je sasvim mirno započeo razgovor sa s. Helenom (koja nije nazočila intervjuu). Kermiche je pitao: „Plašiš li se umiranja“, na što je sestra odgovorila negativno te je tako zbunila napadača kojeg je zanimao razlog te hrabrosti. „Zato što vjerujem u Boga i znam da ću biti sretna“, odgovorila mu je sestra te je ubojica replicirao kako i on vjeruje u Boga i da se ne boji smrti. Deklarativno je rekao kako je Isus čovjek, a ne Bog te pitao nazočne žene jesu li upoznate s Kur'anom. Sestra Helena je počela citirati dijelove muslimanske svete knjige koji govore o miru.
Potom je Kermiche predložio da žene pozovu vlasti na mir te da će se dokle god bude bombardiranja u Siriji, događati napadi i u Francuskoj. Janine je čitav događaj nazvala nadrealnim jer se odvijao pored dvaju okrvavljenih tijela.
Poslije razgovora žena i časne sestre pretrpjele su dodatne trenutke patnje jer im je jedan od terorista prislonio pištolj na glavu (kasnije se ispostavilo lažni). Sve vrijeme morale su stajati, a tek pred kraj talačke krize su mogle sjesti. Važno je naglasiti kako je teror trajao više od 45 minuta, a ne smijemo smetnuti s uma ni da su terorizirane starije osobe.
Kada su se oglasile sirene, otmičari su ih izgurali izvan crkve gdje ih je zgrabila policija. Ubojice su počele vikati na arapskom jeziku, započela je pucnjava te su obojica odmah ubijena. Nekoliko trenutaka potom specijalna policija je upala u crkvu zajedno s medicinskim timom te su spasili Guya i konstatirali smrt svećenika Hamela.

Pitanje oproštenja

Na novinarsko pitanje može li oprostiti teroristima, Guy je priznao kako ima unutarnju borbu u vezi s tim. Nada se da će uz Božju pomoć oprostiti mladićima što su počinili. Za sada se sa suprugom moli za majke nesretnika koji su krenuli putem nasilja. Vjeruje kako će jednog dana upoznati njihove roditelje te pokušati shvatiti što se dogodilo.
S. Danielle je naglasila kako poznaje obitelj Kermiche te kako su roditelji podjednako šokirani. U lokalnoj klinici sestra radi s mnogim muslimanima i smatra kako kulturološke razlike, psihološke nestabilnosti, sekularizam, nepoznavanje vjere, sumnjivo propovijedanje preko interneta kombinirano prave „Molotovljev koktel“ u društvu koji može eksplodirati.
Bračni par Coponet uskoro slavi 65 godina braka, redovito idu na mise i razmišljaju o o. Hamelu koji je bio svećenik 58 godina. Zaklan je kao janje na žrtveniku za vrijeme mise na kojoj je slavio Kristovu žrtvu. Za njih je već mučenik i svetac, a nadaju se skorom službenom pokretanju postupka i proglašenju.



Zatvoreno desetak kršćanskih medija

Predstavnici različitih kršćanskih Crkava u Pakistanu prosvjedovali su početkom listopada protiv zatvaranja 10-ak kršćanskih televizijskih kanala što je naredila Pakistanska regulatorna agencija za medije (PEMRA). Dopis je sadržavao naredbu da vlasnici postaja poduzmu nužne mjere kako bi se prekinuli programi, a razlog tomu je optužba kako djeluju ilegalno te da nemaju dopuštenje za emitiranje.
Zabranjeni kanali uključuju i Katoličku TV koju vodi nadbiskupija Lahore, a direktor te televizije je istaknuo novinarima AsiaNewsa kako mnoge muslimanske TV postaje nemaju dopuštenje pa i dalje rade. „Mi smo građani Pakistana i zahtijevamo isti tretman“, rekao je o. Morris Jalal medijima. Važno je napomenuti kako većina kršćanskog programa u Pakistanu dolazi izvan te zemlje jer PEMRA ne daje dozvole. Država na javnoj televiziji dopušta emisije u kršćanskom duhu samo za Božić i Uskrs.

Nema komentara:

Objavi komentar