srijeda, 27. ožujka 2019.

Sv. Alfonso Maria Fusco, svećenik

 
Sv. Alfonso (1839. – 1910.) rođen je kao prvo od petero djece u obitelji zemljoradnika Aniella i Giuseppine Schianove, u mjestu Angri u Salernu, Italija. Za njegovo rođenje veže se priča kako je mjesni redovnik predvidio da će njihovo prvo dijete biti sin te da će poći „u svećenike“.
Još u djetinjstvu Alfonso je pokazao iznimnu brigu za siromašne vršnjake. U obiteljskoj kući napravio je improvizirani oltar na kojemu je „slavio mise“ i pjevao duhovne pjesme. S jedanaest godina obznanio je roditeljima kako želi poći za svećenika te je 1850. otišao u sjemenište. Zbog ratnih događanja arhiva te institucije je izgorjela te nije moguće rekonstruirati Alfonsov život u tom vremenu.  Zna se samo da je nadbiskup Salerna mons. Antonio Salomon zaredio Fusca za svećenika 1863.
Osim svojeg predana rada sa siromašnima ostat će poznat kao utemeljitelj Reda Sestara sv. Ivana Krstitelja čija je misija evangelizirati i educirati mlade koji su siromašni ili napušteni.  Ideju je dobio u razgovoru s nekoliko vjernica te je 1878. pokrenuo formalni postupak za osnivanje družbe. Važno je naglasiti kako je u to doba edukacija bila rezervirana samo za odabrane i one obitelji koje imaju novca. Stoga su njegovi napori bili izvanredni.
Za života je prozivan „ocem siromašnih“, a na dan njegove smrti narod je govorio kako je „umro svetac“.
Blaženim je proglašen 2001., a svetim 16. listopada 2016.

D.S.I.







Nema komentara:

Objavi komentar