srijeda, 13. ožujka 2019.

XXI. godišnji susret dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U Svećeničkom domu u Sarajevu 21. rujna 2016. održan je XXI. godišnji susret dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je oko 120 od ukupno 224 dijecezanska svećenika koji pastoralno djeluju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji ili izvan nje. Susret je započeo sv. misom u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, a sudionici su potom imali prigodu poslušati predavanje o Papinoj pobudnici Radost ljubavi kao i nekoliko izvješća...

 

Nakon okupljanja prezbitera susret je započeo misnim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio kard. Puljić. Na početku je kardinal zahvalio pristiglim svećenicima koji se rado odazivaju na godišnje susrete te ih potaknuo da mole zagovor apostola i evanđelista sv. Mateja, čiji je spomendan slavljen toga dana, da bi im njegov duh ispunio srce kako bi mogli radosno naviještati evanđelje Isusa Krista.

Izbaciti laži iz komuniciranja

U svojoj je homiliji vrhbosanski nadbiskup podsjetio da se ovogodišnji susret održava u Godini milosrđa. Ponovno je istaknuo važnost i potrebu svećeničkog zajedništva te nužnost međusobno se ohrabrivati za izazove aktualnog trenutka te one koje život nosi. Progovorio je o svijesti svećeničkog poziva i identiteta naglasivši da je potrebno iskreno voljeti i svjedočiti taj poziv.
Nakon promišljanja o svetopisamskim čitanjima nadbiskup je izrazio žaljenje što je primijetio kako se „laž udomila u komunikaciji“ iz čega često proizlaze trač i ogovaranja. Pozvao je svećenike da čuvaju dobar glas svoje subraće, ali i svih drugih ljudi te da kod preuzimanja župničke ili neke druge službe cijene nastojanje i rad svojega prethodnika.
„Isus je mjera našeg rada“, rekao je kardinal ističući da svećenik, kao Isusov učenik, treba biti spreman na žrtvu. Oslanjajući se na riječi poznatog misionara o. Ante Gabrića, izgovorene prigodom pohoda BiH 1976., pozvao je svećenike da u svom pastoralnom radu ne „dime“ nego „gore“.
Zatim je kardinal govorio o ucijepljenosti pojedinog svećenika u mjesnu Crkvu. „Svojim rođenjem, krštenjem te ređenjem postali smo, ne samo dionici, nego liturzi, navjestitelji u ovoj mjesnoj Crkvi. Tu Crkvu treba voljeti, a ono što se voli, za to se žrtvuje. Koliko sam žara vidio na terenu. On nije uvijek jednak, ali sve treba poštivati. (...) Ne treba samo proklinjati tamu, potrebno je da palimo svjetlo našeg svećeničkog žara, naše svećeničke ljubavi. Zato i ovaj susret naš godišnji treba u nama ohrabriti i nadu i polet“, rekao je kard. Puljić te potaknuo nazočne svećenike da žive u mjesnoj Crkvi i za mjesnu Crkvu.
Na kraju mise mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i novoimenovani ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, zahvalio je nadbiskupu te najavio radni dio susreta koji je uslijedio u Svećeničkom domu.

Predstavljena Papina pobudnica

Moderator radnoga dijela bio je mons. Tunjić, a zapisničari vlč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, te vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.
Potom je ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u Zenici dr. vlč. Ivan Lovrić u svojem izlaganju prikazao posljednju pobudnicu pape Franje Amoris laetitia (Radost ljubavi) posebno se osvrćući na dio koji govori o važnosti priprave za kršćanski brak te duhovno praćenje bračnih parova.
Postsinodalna pobudnica upućena biskupima, svećenicima te kršćanskim supruzima kao i svim vjernicima laicima nastala je nakon dviju općih izvanrednih i opće Redovite biskupske sinode posvećene suvremenoj obiteljskoj problematici. Konačni tekst je objavljen u travnju, a hrvatski prijevod u izdanju Kršćanske sadašnjosti dva mjeseca poslije. Od devet poglavlja, koliko pobudnica ima, vlč. Lovrić se posebno osvrnuo na šesto koje nosi naslov Neke pastoralne perspektive.

Četiri izvješća

Nakon predavanja uslijedila su izvješća. O Svećeničkom domu i međupomoći govorio je ravnatelj Svećeničkog doma vlč. Fabijan Stanušić, a o Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu izvijestio je rektor preč. Josip Knežević koji je rekao kako očekuje početkom sljedeće akademske godine ukupno 46 bogoslova, te spomenuo pojedine radove na obnovi zgrade. S funkcioniranjem Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku svećenike je upoznao rektor vlč. Željko Marić, dok je direktor Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslav Ćavar progovorio o Katoličkom tjedniku. Poslije svake točke bila je prigoda za pitanja i raspravu.
U završnoj riječi kard. Puljić više puta je potaknuo svećenike na međusobno zajedništvo i aktivno sudjelovanje u životu mjesne Crkve, a na osobit način na zauzetost oko Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Susret je završen zajedničkim druženjem u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Nema komentara:

Objavi komentar