četvrtak, 28. ožujka 2019.

Međunarodni simpozij Milosrđe i solidarnost

U zgradi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa u dvorani Pavla VI. upriličen je, 11. studenoga 2016.,  jednodnevni međunarodni simpozij na temu: Milosrđe i solidarnost. Organizator simpozija bio je Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, a svoja izlaganja upriličilo je pet predavača koji dolaze iz tri države.


Nakon otvaranja međunarodnog simpozija i pozdravnih govora, moderator dr. Pavle Mijović, profesor na katedri filozofije KBF-a u Sarajevu, najavio je predavače te ih prije svakog izlaganja predstavio auditoriju. Dr. Mijović je, također, prevodio predavanje s talijanskog jezika.

Isusova pedagogija

Prvo izlaganje na temu Obrazovanje i milosrđe održao je biskup Enrico dal Covolo, rektor Papinskog lateranskog sveučilišta. Gost iz Italije, inače salezijanac, između ostaloga savjetnik je Kongregacije za nauk vjere i Kongregacije za kler. U svome je predavanju govorio o obrazovanju u kontekstu otvaranja stvarnome svijetu. Predočio je tu ideju o promatranju svijeta kroz osobnu prizmu koja predstavlja čovjekov idealni svijet. "Opasnost postoji kada gledamo realni svijet kroz tu prizmu. Tako sve ono što se ne uklapa u naš pogled na život, možemo okarakterizirati kao nešto negativno. Papa Franjo naziva takvu ideju nominalizmom i smatra kako je ovakav pogled na svijet lišen svakoga milosrđa. Isusova pedagogija je primjer kako nadići osobne ideje budući da On nalazi sjeme istine i ljepote u svakoj stvarnosti, koja je, kao takva, nesavršena", rekao je, između ostaloga, mons. Covolo te naglasio kako obrazovanje treba služiti da se čovjek otvori prema stvarnosti koja ga okružuje. Predavanje je zaključeno tekstom iz pjesme Anthem nedavno preminuloga Leonarda Cohena: "Zaboravite na vaš savršeni prinos, postoji pukotina u svakoj stvari - upravo tako ulazi svjetlo."
P. Srećko Koralija sa Sveučilišta Cambridge izlagao je o temi Stvoritelja - milosrdnog pedagoga (Post 4). Prof. Koralija je regens studija Hrvatske dominikanske provincije, teolog, sirijacist, bibličar, orijentalist i povjerenik grupe za međureligijski dijalog na razini dominikanskoga reda za Europu. Njegovo predavanje nazočnima je donijelo egzegezu Knjige Postanka s posebnim osvrtom na shvaćanje Stvoritelja kao milosrdnoga pedagoga.
Nakon dva predavanja upriličena je rasprava te je napravljena kraća stanka. 

Nepobitna važnost milosrđa

Druga sesija započela je s predavanjem prof. dr. Antuna Tamaruta, profesora na zagrebačkom KBF-u. On je na zanimljiv i pristupačan način, uz prezentaciju, govorio na temu Čovjek i svijet po mjeri Božjega milosrđa. Polazeći od Svetog pisma, preko misli crkvenih naučitelja i papa, pokazao je kako je milosrđe središte Božje poruke. Prema njegovim riječima, današnji svijet je potrebit Božje ljubavi, ali je nažalost mnogi traže na krivome mjestu.
Doc. dr. Zdenko Spajić s KBF-a u Sarajevu iznio je predavanje pod naslovom Milosrđe i solidarnost: od milostinje do institucionalizirane pravednosti. Dr. Spajić je govorio o vremenu kada je siromaštvo bilo "cijenjeno" i kada su nastajali brojni redovnički prosjački redovi, što je promijenjeno s pojavom industrijalizacije i liberalnoga kapitalizma. Izlagao je o odgovorima Crkve na novonastalu situaciju u kojoj sve više ljudi postaje siromašno, a bogati se sve više bogate.
Na kraju je pročitano predavanje Pastoral prihvaćanja i milosrđa u aktualnim bračno-obiteljskim izazovima doc. dr. Šime Maršića, također profesora na sarajevskom KBF-u. Dr. Maršić je svoju temu promatrao u svjetlu Godine milosrđa u kojoj je Sveti Otac objavio Postsinodalnu apostolsku pobudnicu o obitelji: Radost ljubavi.
Nakon petog izlaganja, upriličena je i završna rasprava te je jednodnevni međunarodni simpozij zatvoren.
Gosti iz Hrvatske i Italije imali su prigodu razgledati Sarajevo, popularnu Baščaršiju i katedralu te su posjetili i Fakultet islamskih nauka.
Podsjetimo, Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu svake godine organizira jedan simpozij lokalnoga ili međunarodnog karaktera. Ove godine je na tragu Godine milosrđa odlučeno dati akademski doprinos na tu temu, a rezultat toga jest pet aktualnih izlaganja koja će biti objavljena u prigodnom zborniku.

Nema komentara:

Objavi komentar