srijeda, 13. ožujka 2019.

Bl. Miguel Agustin Pro Juarez, isusovac

 
Miguel je rođen 1891. u Guadalupeu u Meksiku kao najstariji sin u obitelji Miguela i Josefe Juarez. Od ranog djetinjstva pokazivao je zanimanje za duhovnost. Iako je bio naočit te je imao prigodu nastaviti očev obiteljski posao, što bi mu omogućavalo lagodan život, ipak je izabrao svećenički poziv stupajući 1911. u isusovački novicijat. 




U Meksiku je studirao sve do 1914. kada je na scenu došao široki antikatolički pokret koji je natjerao upravu novicijata da zatvori svoja vrata te se preseli na sjever u SAD, najprije u Teksas i Novi Meksiko te konačno u Los Gatos u Kaliforniji.
Sljedeće godine Miguel je otišao za Španjolsku gdje je ostao sve do 1924. Zaređen je u Belgiji 1925.
Budući da je dugo vremena patio od stomačnih problema koje nisu spriječile brojne operacije, njegovi nadređeni su mu udovoljili želi da se vrati u Meksiko u kojem je i dalje trajao progon. Crkve su bile zatvorene, a svećenici su djelovali u tajnosti.
Svoje posljednje godine Miguel je proveo skrivajući se po zabačenim misijama i domovima, obavljajući pastoralne zadatke. Obilazio je vjernike po kućama, radio sa siromašnima i onima u potrebi. Preoblačio se u prosjake kako bi mogao krišom krstiti novorođene, vjenčavati i prijeći određeni put do prostora gdje bi s vjernicima slavio mise. U zatvorima je katolicima donosio pričest lažno se predstavljajući kao zatvorski čuvar. Oblačio se i u modernu odjeću tadašnjih biznismena kako bi mogao proći kroz policijske kordone.
Ipak, sve to djelovanje koje je podsjećalo na špijunski posao nije moglo proći neopaženo.
Bilo je dovoljno samo jedno uhićenje i lažna optužba za pokušaj bombaškog napada te je bez pravnog procesa i mogućnosti da se brani osuđen na smrt.
Strijeljan je u studenome 1927. o čemu svjedoči niz crno-bijelih fotografija. Njegova posljednja želja bila je da mu se omogući kleknuti kako bi molio. Odbio je povez za oči i viknuo „Živio Krist kralj“ prije nego su ga ubili puščani metci. Jedan vojnik je prišao i za svaki slučaj ga još jednom upucao.
Sv. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1988. u Meksiku zbog njegova nesebičnog pastoralnog zalaganja u teškim i opasnim vremenima te istinskog svjedočenja Krista u posljednjim trenutcima života.

Nema komentara:

Objavi komentar