utorak, 19. ožujka 2019.

Papa proglasio sedam novih svetaca

Papa Franjo je 16. listopada 2016. na Trgu sv. Petra pred oko 80 000 vjernika predslavio misno slavlje za vrijeme kojega je proglasio sedam novih svetaca Katoličke Crkve. Naglasak u homiliji stavio je na molitvu kao jednu od središnjih tema kršćanskoga života. Inače, novi svetci dolaze iz pet država i s triju kontinenata, šest ih je iz duhovnih staleža, dok je samo jedan laik, i to najmlađi među njima koji je postao mučenikom sa samo 14 godina ...

Prema Papinu proglašenju, odsada se svetcima mogu zvati: José Sánchez del Río (1913.-1928.) iz Meksika; Salomon Leclercq (1745. - 1792.) i Elizabeth od Presvetoga Trojstva (1880. - 1906.) iz Francuske; José Gabriel del Rosario Brochero (1840. - 1914.) iz Argentine; Manuel González García (1877. - 1940.) iz Španjolske te Lodovico Pavoni (1784. – 1849.) i Alfonso Maria Fusco (1839.-1910.), obojica Talijani.
Trg sv. Petra tijekom mise bio je ispunjen mnoštvom vjernika s različitih strana svijeta, a u posebnoj pozornici bile su delegacije pristigle iz zemalja iz kojih potiču novi svetci. Mnogi od njih su nosili transparente i slike novih svetaca, dosadašnjih blaženika...

Moliti poput Mojsija

Na početku homilije Papa je istaknuo da je molitva u središtu, kako misnih čitanja, tako i života svakog kršćanina. Kazao je kako su svetci, između ostaloga, i molitvom ostvarili svoj cilj, to jest imali velikodušno i postojano srce koje im je omogućilo postati ono što jesu.
„Molite! Poput Mojsija koji je, prije svega, bio Božji čovjek, čovjek molitve. Vidimo ga u borbi protiv Amaleka kako stoji na brdu s podignutim rukama. No, s vremena na vrijeme njegove bi ruke klonule te bi se tada izgledi okrenuli protiv naroda. Aron i Hur su stoga posjeli Mojsija na kamen i držali njegove ruke u zraku dok konačno nije ostvarena pobjeda. Postoji važna poruka u ovoj priči o Mojsiju: predanost molitvi zahtijeva da se međusobno podupiremo“, rekao je papa Bergoglio napominjući kako je umor u životu svakoga čovjeka neizbježan te da se ponekad samo uz pomoć kršćanske braće i sestara može ustrajati u molitvi dok Gospodin ne dovrši svoj posao.
Podsjećajući na Isusove riječi u evanđelju: „Molite svagda i nikada ne sustajte“ (usp. Lk 18, 1), ponovio je kako je to kršćanski način života koji poziva na postojanost u molitvi kako bi ljudi mogli biti jaki u vjeri i svjedočenju.
„Čuli smo Isusovo obećanje koje nam daje u evanđelju: 'Bog će udijeliti pravdu svojim izabranicima, onima koji mu vape dan i noć' (usp. Lk 18,7). Ovo je otajstvo molitve: nastaviti vapiti i ako se umorimo te tražiti pomoć da nam ruke ostanu u zraku. To je molitva koju nam je Isus objavio i dao u Duhu Svetom“, rekao je Papa i posebno naglasio kako moliti ne znači skrivati se u nekom idealnom svijetu, niti pobjeći u lažni, sebični osjećaj mirnoće, već znači boriti se i tako dopustiti Duhu Svetom da se moli u čovjeku.

Sedam svjedoka vjere

Pred kraj propovijedi Sveti je Otac progovorio o svetcima koje naziva ljudima koji su u potpunosti ušli u otajstvo molitve.
„Sedam svjedoka, koji su danas kanonizirani, također je vodilo dobar boj vjere i ljubavi po svojim molitvama. Upravo su zato ostali čvrsti u vjeri s velikodušnim i postojanim srcem. Neka nam po njihovu primjeru i zagovoru Bog dade da i mi budemo muškarci i žene molitve“, rekao je Rimski biskup te potaknuo nazočne da vape Bogu dan i noć bez posustajanja kako bi dopustili Duhu Svetom da se moli u svakom čovjeku. Svoju propovijed završio je željom da vjernici podupiru jedni druge u molitvi dok Božansko milosrđe ne ostvari pobjedu.

Tko su novi svetci?

Kako novi svetci potiču iz različitih zemalja, tako su i njihove pastoralne zadaće i životni putovi bili različiti.
Sv. Jose Gabriel Brochero bio je argentinski "svećenik-kauboj"; sv. Salomon Leclercq je mučenik iz zajednice Braće kršćanskih školâ; sv. Manuel González García bio je biskupom Palencije i utemeljitelj Euharistijske obnoviteljske unije kao i Družbe Euharistijskih misionarki iz Nazareta; svećenik Lodovico Pavoni utemeljio je Družbe Sinova Marije Bezgrješne, vlč. Alfonso Maria Fusco osnovao je Družbu sestara sv. Ivana Krstitelja; jedina svetica je redovnica Elisabetta od Presvetoga Trojstva, mističarka i spisateljica iz Reda bosonogih karmelićanki, a sv. Jose Luis Sanchez del Rio jedini je kanonizirani laik.
Posebnu pozornost medija izazvao je „svećenik-kauboj“ i maloljetni mučenik.
Sv. Brochero svoj nadimak “svećenik-kauboj” dobio je jer se rijetko kad odvajao od ponča i sombrera, karakteristične odjeće gauča, južnoameričkih kauboja. Svoju posebnu brigu za župljane pokazao je tako što je velik dio vremena posvećivao siromasima i bolesnima, osobito 1867. kad je izbila epidemija kolere. Među ostalima skrbio je i za gubavce zarazivši se i sam gubom od čega je nakon nekoliko godina umro.
Sv. Sanchez del Rio bio je brutalno mučen i ubijen sa samo 14 godina tijekom vjerskih progona antiklerikalnog režima meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa. Nakon neuspjelih pokušaja da ga navedu na otpad od vjere, dječaka su vladine sile mučile i ubile 10. veljače 1928. tako da su mu odsjekli dijelove stopala i prisilili ga da hoda bos do groblja, udarajući ga putem mačetama. Prije nego su ga ubili, José Luis je povikao: „Živio Krist Kralj!“

Nema komentara:

Objavi komentar