četvrtak, 28. ožujka 2019.

Sv. Salomon Leclercq, časni brat, mučenik


2. rujna

Sv. Salomon je rođen kao Guillaume-Nicolas-Louis Leclercq 1745. u tadašnjoj Kraljevini Francuskoj. U svetčevoj biografiji ne spominje se vrijeme prije njegova stupanja u novicijat, tako da nema podrobnijih podataka o njegovu djetinjstvu i mladosti. U novicijat Braće kršćanskih škola (De la Salle braća) stupio je 1767. i tada je uzeo ime Salomon. Nakon završenih studija bio je učitelj novacima, a kasnijih godina napredovao je u redovničkoj zajednici postavši najprije prokuratorom 1777. te provincijalom 1778. Nekoliko godina poslije nastupilo je opasno vrijeme za sve religiozne ljude, ne samo svećenike. Nakon više desetljeća rada njegova zajednica i institut u kojem je djelovao preko noći su proglašeni ilegalnima. Kako bi vratili legalnost, trebalo se zakleti na vjernost novoj Vladi budući da je kralj Luj XVI. bio ubijen, a kraljevina ukinuta. Kao i većina njegovih suvremenika-poglavara redova te katoličkih institucija odbio je dati zakletvu novoj vlasti. Bio je uhićen te zatočen u jednom karmelićanskom samostanu u Parizu gdje su ga revolucionari 1792. ubili sabljama.
Prema pismima koja je u tom turbulentnom vremenu slao rodbini i prijateljima, može se zaključiti kako je imao planove za osnivanje nove kongregacije te da nije imao namjeru potpisivati nikakve prisege novoj Vladi. Budući da je posljednje pismo poslao na Veliku Gospu 1972., procjenjuje se kako je ubijen početkom rujna, i to u vrtu samostana gdje je bio zatočen zajedno s 200-tinjak ljudi.
Proces za njegovo proglašenje blaženim započeo je 1901., i to u skupini zajedno s još čak 190 drugova koji su stradali istoga dana zbog mržnje prema vjeri. Papa Benedikt XV. 1916. mučenike je proglasio slugama Božjim.
 Blaženim je proglašen zajedno sa svojim drugovima 1926. za vrijeme pape Pija XI. Kasnije je njegov proces izdvojen te ga je svetim proglasio papa Franjo 16. listopada 2016.


Nema komentara:

Objavi komentar