srijeda, 27. ožujka 2019.

Sv. Jose Gabriel del Rosario Brochero, svećenik


16. ožujka

Sv. Brochero je rođen 1840. u Argentini, kao četvrto od desetero djece roditelja Ignacija Brochera i Petrone Davile. Zanimljivo je spomenuti kako je imao samo dvije sestre koje su kasnije postale redovnice, a sve ostalo su bila braća.
Nakon osnovnog obrazovanja stupio je u mjesno sjemenište. Poslije teoloških studija 1866. zaređen je za svećenika. Zbog dobrih ocjena postavljen je za prefekta sjemeništa, a tri godine kasnije stekao je titulu magistra filozofije.  
Tijekom svojeg pastoralnog djelovanja osnivao je domove za siromašne te škole za djevojke i dječake. U suradnji s vlastima dovodio je poštanske urede, telegrafe u zabačena mjesta, a planirao je i do udaljenih dijelova biskupije proširiti i željeznicu.
Sav svoj život posvetio je radu sa siromašnima i onima u potrebi. Njegov moto bio je da nijedna osoba u potrebi ne smije biti ostavljena bez sakramenata. Doslovno nije postojao način da ga se spriječi ići bolesnima, čak ni kada je prijetilo širenje zaraze.
Sv. Brochero dobio je nadimak „svećenik kauboj“ jer se rijetko kad odvajao od ponča i sombrera, karakteristične odjeće gauča, južnoameričkih kauboja. Svoju posebnu brigu za ljude pokazao je 1867. kad je izbila epidemija kolere. Među ostalima skrbio je i za gubavce.
Na svojoj mazgi je prelazio ogromne udaljenosti, a ljudima u zabačenim krajevima je dijelio brošurice o Gospi, knjižice za praćenje sv. mise te molitvenike.
Odbio je prigodu da bude biskupijski kanonik i rektor katedrale te je posljednje godine života proveo sa svojim sestrama redovnicama koje su brinule o njemu jer je dugo godina bio bolestan zarazivši se u jednom od svojih pastoralnih posjeta oboljelima od gube.
Zbog posebne brige za duše siromašnih i bolesnih, kao i predan pastoralni rad, blaženim je proglašen 2013., a svetim 16. listopada 2016.



Nema komentara:

Objavi komentar