srijeda, 27. ožujka 2019.

Novi zagovaratelj u patnjama

Katoličku Crkvu  2016. potresla je vijest o trima meksičkim svećenicima koji su nasilnim putem prerano izgubili život. U javnost su nedavno izišli i zastrašujući podatci da je, prema službenoj statistici, u Meksiku u posljednjih 10 godina ubijen 31 svećenik, a krivci su najčešće pronađeni među članovima narkokartela. No, kanonizacija mladog Josea Luisa Sancheza del Rija ulijeva novu snagu tamošnjim kršćanima.Osumnjičena za ubojstvo dvaju od spomenutih triju svećenika u saveznoj državi Veracruz uhitile su meksičke vlasti.
Zastrašujuća činjenica jest da su ubijeni svećenici uskoro postali žrtve novih „zločina“, ovog puta javnog klevetanja. Naime, državni službenici su krivnju za ubojstva pokušali prebaciti na same svećenike.

„Sami su krivi“

Kako izvješćuju Catholic News Service i Catholic Herald, Silvano Aureoles Conejo, guverner savezne države Michoacan u kojoj je ubijen jedan od svećenika, izjavio je kako ga je nadzorna kamera iz lokalnog hotela snimila s nekim dječakom insinuirajući kako je zapravo ubijen zbog pedofilije. Međutim, majka djeteta s videa uskoro je demantirala guvernera rekavši kako je na snimci zapravo djetetov otac, a ne svećenik.
Druga dva ubijena svećenika također su se našli na udaru vlasti jer su tužitelji savezne države Veracruz izjavili da su žrtve prije ubojstva pile sa svojim ubojicama. Crkva u Meksiku odbacila je te navode istaknuvši da vlast provodi „kampanju blaćenja“ ubijenih svećenika. Neki čak smatraju kako je riječ o kampanji protiv same Crkve s obzirom na posljednji sukob oko istospolnih „brakova“ između najveće religijske institucije u Meksiku i predsjednika države Enriquea Peñe Nieta (i u Veracruzu i Michoacanu na vlasti su ljevičari koji podupiru istospolne „brakove“).

Je li na pomolu nova La Cristiada?

Međutim, loši odnosi između vlasti i Crkve u ovoj latinoameričkoj zemlji teško se mogu smatrati novošću. Dapače, taj sukob star je više od stotinu godina te je rezultat duboke podijeljenosti između katolika i socijalista koji je osobito eskalirao 20-ih godina prošlog stoljeća tijekom Cristero rata ili La Cristiade (1926. – 1929.), kada su brojni Meksikanci ustali protiv antikatoličkih zakona i mjera koje je poduzimala tadašnja socijalistička vlada.
Jedan od simbola tog sukoba je i Jose Luis Sanchez del Rio, 14-godišnji dječak, brutalno mučen i ubijen tijekom vjerskih progona u režiji meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa.
Jose Luis bio je član Cristerosa, a nakon neuspjelih pokušaja da ga navedu na otpad od vjere, meksičke vlasti su ga mučile i ubile 10. veljače 1928. tako što su mu odsjekli dijelove stopala i prisilili ga da hoda bos do groblja udarajući ga putem mačetama. Prije nego su ga ubili, Jose Luis je povikao: „Viva Cristo Rey!“ („Živio Krist Kralj!“).

Simptomatično

Ovaj je hrabri dječak u nedjelju, 16. listopada u Vatikanu proglašen svetim, a samo dva dana nakon kanonizacije Associated Press objavio je kako je meksička policija uhvatila osobu optuženu za ubojstvo dvojice svećenika iz Veracruza - Aleja Nabora Jiméneza Juáreza i Joséa Alfreda Suárez de la Cruza.
Zanimljivo je da je osumnjičeni bio uhićen još 13. listopada, ali zbog drugog zlodjela, da bi tek kasnije, prema izdanoj tjeralici, policija shvatila kako je riječ o mogućem ubojici.
Možda je upravo zagovor ovog mladog svetca, koji stoji kao uzor svim svećenicima koji se bore s nasiljem, osobito napadima narkokartela, pomogao u završetku još jedne tragične epizode iz meksičke crkvene svakodnevice.


Alep: Dosta je prolijevanja nevine krvi!

Karmelićanke koje žive u sirijskom gradu Alepu, poprištu teških borbi već treću godinu, uputile su apel svjetskoj javnosti u kojem mole za trenutni prekid bombardiranja njihova grada.

„Ovo čemu svjedočimo već odavno je prešlo sve granice ljudske izdržljivosti. Dosta prolijevanja krvi nevinih ljudi! Molimo vas – prestanite bombardirati naš grad. Već tri godine on je ciljem neprestanih napada“, napisale su u pismu koje je upućeno javnosti preko papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji. U pismu su prepričale i iskustvo jednog brata svećenika koji im je ispričao kako nekoliko posljednjih tjedana ne radi ništa drugo nego pokapa brojne mrtve, među kojima su i djeca.
„Međunarodnoj zajednici poručujemo: Jednog ćete dana odgovarati pred Bogom za ovo što se događa“, napisale su redovnice pozivajući medije na objektivnija izvješća iz Sirije.

Trenutno u Alepu traju napadi zajedničkih sirijskih i ruskih snaga koji su usmjereni protiv pobunjenika među kojima ima i islamističkih organizacija. Prema izvješćima, u ovim napadima stradava i sve veći broj civila. Rusija je najavila da će 20. listopada napadi biti zaustavljeni iz humanitarnih razloga kako bi civili mogli biti evakuirani, a s druge strane Saudijska Arabija, glavni sponzor pobunjeničkih snaga u Siriji, najavila je kako će pojačati dotok oružja ne bude li Moskva spremna na dogovor o prekidu vatre.

Spomenimo i to da je zaklada Pomoć Crkvi u nevolji uputila oko 250 000 eura pomoći za civile u gradu koji je nekada bio dom za oko 160 000 kršćana, dok ih je sada ostalo tek oko 35 000. 
 
Irak: Oslobađanje Mosula i Ninivske doline

Iračka vojska već je krenula u oslobađanje Mosula od tzv. Islamske države. Ovo vojno oslobađanje u kršćanima pobuđuje veliku nadu ali i strahove jer ono neće biti bezbolno, što je svima jasno.
Osvrnuvši se na odlučujući pohod iračkih snaga u razgovoru za Radio Vatikan, bagdadski pomoćni biskup mons. Shlemon Warduni rekao je da irački narod želi slobodnu Ninivu i Ninivsku dolinu jer su mnogi kršćani, ali i muslimani, potjerani iz svojih domova. „Mi želimo grad bez oružanih sukoba. Ali to nije moguće jer čovjek je krvnik; čovjek koji ne ljubi Boga, nema savjesti i ne misli na djecu i žene. Mi dakle želimo sigurno oslobađanje naroda, sela i gradova u kojima smo oduvijek živjeli. Želimo slobodu i zaštitu. Želimo svoja sela, svoje domove i svoje posjede. Želimo mir i sigurnost, da našem narodu omoguće pošten i miran život. Mnogi će prihvatiti oružje, bit će porušene mnoge kuće... Mi to ne želimo. Džihadisti su uništili naša kulturna bogatstva, domove, crkve i džamije, nažalost. Okrivljujemo njih i one koji su im pomagali, naoružavali ih i od njih kupovali naftu i koji su sve mirno promatrali. Dovoljno je bilo da se spriječi dostava oružja i novca, ali nitko se nije pokrenuo, pustili su da zlo pobijedi“, rekao je, između ostalog, biskup Shlemon.


Nema komentara:

Objavi komentar