utorak, 19. ožujka 2019.

Mađarska utemeljila Ured za pomoć progonjenim kršćanima

Krajem rujna 2016. Vlada Republike Mađarske utemeljila je ured čija će zadaća biti pomaganje progonjenim kršćanima diljem svijeta, a posebice na Bliskom istoku. Vijest o osnivanju ureda u Mađarskoj, prvog takvog u Europi, ako ne i u svijetu, objavljena je na National Catholic Registeru.

Kako je navedeno u medijskom izvješću, odluka o osnivanju  jednog takvog ureda uslijedila je gotovo odmah nakon što su se u kolovozu mađarski premijer Viktor Orban i njegov ministar za ljudske resurse Zoltán Balog susreli s papom Franjom i patrijarsima nekoliko istočnih Crkava. Ured je konstituiran u formi podtajništva u sklopu Balogova ministarstva i imat će početni proračun od 3 milijuna eura, a vodit će ga Tamás Török, donedavni zamjenik mađarskog veleposlanika u Italiji.

Konkretno pomaganje

Novoutemeljeni ured pratit će i analizirati situaciju na Bliskom istoku u svezi s progonom tamošnjih kršćana, savjetovati najviše dužnosnike Vlade o tom pitanju te organizirati konkretne programe pomoći progonjenim kršćanima.
Važno je napomenuti kako je mađarski dvojac, Orban i Balog, u kolovozu u Rimu također nazočio susretu Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca, organizacije koju je 2010. utemeljio nadbiskup Beča Christoph Schönborn i koja je posvećena promicanju kršćanskih vrijednosti u zakonodavstvima država. Dvojica Mađara jedini su protestantski kršćani koji redovito nazoče susretima te katoličke organizacije. Na susretu je bila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je poznata po demistificiranju progona kršćana u medijima te jasnim stavovima o potrebi zaštite kršćana u ugroženim područjima.
Kako je za NCR objasnio mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici Eduard von Habsburg, novi Ured nastao je kao posljedica dugogodišnjih aktivnosti mađarske Vlade u pomaganju kršćanima na Bliskom istoku.
Napomenimo kako je Mađarska, primjerice, ljetos pomogla gradnju kršćanske škole u iračkome gradu Erbilu.
„Mađarska je često pomagala progonjenim kršćanima i pripadnicima drugih manjina da osiguraju vizu. Pri tome slijedimo filozofiju kako će svima progonjenima najbolja pomoć biti pružena ako im osiguramo siguran ostanak u njihovim domovima”, rekao je von Habsburg ponavljajući ono što je često isticao i mađarski premijer Viktor Orban koji se suprotstavlja masovnom prihvaćanju izbjeglica s ugroženih područja te ekonomskih migranata.
Von Habsburg je naglasio kako osnivanje ureda ima za cilj dati primjer i drugim državama koje će ga, nada se mađarski diplomat, slijediti.
„Nekako se dogodilo da je braniti kršćane poprimilo lošu percepciju u Europi, kao da bi to značilo isključiti druge ljude. Ova inicijativa pokazat će da ne mora biti tako”, rekao je dodajući kako se Mađari osjećaju kao kršćanska nacija i da ih i te kako zanima što se događa s kršćanima u svijetu. Zanimljivo je spomenuti kako je Orban kalvinist kao i Balog koji je još i pastor.

Primjer za slijediti

Odmah nakon što se pojavila vijest o osnivanju Ureda za pomoć progonjenim kršćanima, liberalni novinari počeli su špekulirati o političkim bodovima koje tim potezom želi pokupiti mađarska politička elita. Mnogi smatraju kako Orban želi umanjiti svoje suprotstavljene poglede na problem migracija u odnosu na Svetoga Oca i ostale europske državnike.
Unatoč svemu, zajednička je ocjena kako je Mađarska ovim naglasila potrebu zaštite kršćana na Bliskom istoku, što treba biti imperativ europske politike, ako ne iz vjerskih, onda barem iz strateških razloga. Također, malenim korakom je pokazan primjer koji trebaju slijediti puno veće i bogatije države Europe i svijeta.


Petorica iranskih kršćana i dalje u zatvoru

Krajem kolovoza iranska policija je izvršila raciju na jednom obiteljskom okupljanju u Firouz-Kouh okrugu u blizini Teherana. Odmah je uhićeno 17 ljudi koji su bili na zabavi, ali je samo pet završilo u mjesnom zatvoru gdje borave sve do danas bez ikakve optužnice.
Inače, iranski su sudovi ozloglašeni zbog činjenice da političke protivnike i pritvorenike savjesti drže u zatvorima veoma dugo bez službena podizanja optužnice. Tako da nije ni čudno što je pet kršćana iz Firouz-Kouh okruga u sličnoj poziciji.
Iako je prošlo više od mjesec dana, njihove obitelji i dalje ne znaju razloge uhićenja. Da je riječ o kriminalnim ili nekim drugim nelegalnim aktivnostima, zasigurno bi optužnica već bila podignuta.
Čak i po iranskim zakonima dugo razdoblje bez službena podizanja optužnice je nelegalno i predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava kao što je ono na odvjetniku. U ovoj fazi sudskog procesa dok nije podignuta optužnica, nitko nema pristup zatvorenicima pa čak ni obitelj kao ni odvjetnici. Jedno vrijeme čak ni najbliži članovi nisu znali u kojem su zatvoru smješteni uhićeni.
Važno je napomenuti kako je jedan od pritvorenih sin asirskog pastora, dok je drugi nekadašnji predsjednik Asirske zajednice u Teheranu.
Mjesto uhićenja je zatvoreno policijskim ogradama i pečatima, dok su uhićeni dobili otkaze s posla zbog nejavljanja ili duga izbivanja s radnog mjesta.

Nema komentara:

Objavi komentar