četvrtak, 28. ožujka 2019.

I dalje nepoznata sudbina oteta svećenika

Za vrijeme terorističkog napada na starački dom u Jemenu u ožujku 2016., kada je ubijeno 16 osoba među kojima su bile i četiri sestre Misionarke ljubavi, nestao je indijski svećenik o. Tom Uzhunnalil. Pojavile su se informacije kako će ga teroristi razapeti na Veliki petak, te kako će tražiti otkupninu, međutim ni nakon osam mjeseci nitko ne zna gdje je oteti svećenik.

Prema svjedočenju pete sestre, koja je čudesno preživjela, o. Tom je prilikom upada terorista otišao u kapelicu te konzumirao posvećene hostije kako bi ih spasio od oskvrnuća. Nakon što su ga teroristi pronašli, uništili su sve što se nalazilo u kapelici.
Danas indijske vlasti kao ni salezijanska zajednica nemaju nikakvih informacija o mjestu ili sudbini oteta svećenika. Unatoč brojnim oprečnim informacijama, salezijanci su istaknuli kako nema dokaza da je otac Tom ubijen.
Ipak, početkom studenoga ponovno je obnovljen apel u kojem salezijanci pozivaju na daljnju molitvu za svećenika.
“U prvim tjednima nakon otmice održano je bezbroj bdijenja, upućeni su apeli i organizirani prosvjedi podrške i solidarnosti. Čak je i Papa 10. travnja uputio apel za njegovim puštanjem. S obzirom da se od tada ništa nije dogodilo, vremenom se ugasila i pozornost medija”, piše u službenom priopćenju koje je 4. studenog objavila Agenzia Info Saleziana.

 Irački kršćani vraćaju križ na crkvu

Francuska televizijska postaja France 24 objavila je početkom studenoga dirljive snimke povratka iračkih kršćana u njihova rodna sela oko grada Mosula koja su oslobodili protjerujući teroriste Islamske države.

Jedna od prvih stvari koju su pripadnici postrojbi formiranih od kršćana Ninivske doline napravili nakon ulaska u selo Bartelu jest postavljanje drvenog križa na crkvu. Nakon toga zazvonili su zvonima. Crkvu su teroristi zapalili i oskvrnuli. Video prikazuje i vojnike koji mole Zdravomariju na arapskom jeziku. Kaldejski irački patrijarh Sako je 26. listopada posjetio oslobođena sela koja su bila pod upravom samozvane Islamske države.
Kršćanska sela oko grada Mosula su oslobođena, ali borba za grad i dalje traje. Iračka vojska i kurdski gerilci polako napreduju prema središtu Mosula. Prema nekim procjenama, nalaze se od pet do osam kilometara od središta grada. Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava izvješćuje kako teroristi u borbi koriste 8 000 obitelji kao ljudske štitove.

Alžirski kršćanin i dalje u zatvoru

U petak, 4. studenoga na sjeveru Alžira u gradu Tizi Ouzou upriličeni su prosvjedi podrške za Slimana Bouhafsa, protestantskog kršćanina koji je dobio tri godine zatvora jer je „uvrijedio“ islam na internetu. Osim oslobađanja traženi su i bolji zatvorski uvjeti za Bouhafsa koji se nalazi u životnoj opasnosti. Skupine traže i promjenu zakona koji dopuštaju kažnjavanje ljudi samo na osnovu njihova mišljenja.
Kako bi vlasti pogoršale Bouhafsaovu situaciju za vrijeme služenja kazne, izmješten je iz jednog u drugi, udaljeniji, zatvor, što je otežalo njegovoj obitelji da ga posjeti. Njegova kćerka je medijima rekla da mu je potrebna posebna dijeta koju je nemoguće provesti u zatvoru te je tako izgubio gotovo pola svoje tjelesne težine. Bouhafs je prešao na kršćanstvo 1997. i iznimno je poznat u Alžiru.



Nema komentara:

Objavi komentar