srijeda, 13. ožujka 2019.

Tko naviješta nadu u Isusa, nosi radost i vidi nadaleko

Više od 15 000 kateheta i katehistica iz svih dijelova svijeta okupilo se 25. rujna 2016. na Trgu sv. Petra u Vatikanu kako bi nazočili Jubilarnoj misi za katehete koju je predslavio papa Franjo. Središnja poruka Svetoga Oca okupljenim vjernicima, među kojima je bilo veliko mnoštvo onih koji imaju pastoralnu zadaću naviještati Krista, bila je da Bog ljubi sve ljude te da je Isusovo uskrsnuće "središte oko kojeg se sve odvija".

Na početku svoje propovijedi, a pozivajući se na nedjeljna čitanja, Rimski je biskup napomenuo kako je središte kršćanske vjere uskrsni navještaj. "Isus te ljubi, za tebe je dao svoj život; uskrsnuo je i živ je, uza te je i svaki dan ti pomaže! Ne smijemo to nikad zaboraviti. U ovom jubileju katehista od nas se traži da neumorno ističemo ovaj primarni navještaj vjere: 'Gospodin je uskrsnuo.' Nema važnijih sadržaja od toga; ništa od toga nije čvršće niti aktualnije", rekao je papa Franjo te progovorio i o navještaju Gospodnje ljubavi.

Bogataš i Lazar

Nadalje Papa je istaknuo kako evanđelje pomaže shvatiti što znači voljeti te se pozvao na evanđeosku prispodobu o Lazaru i bogatašu. "Ovaj bogataš, zapravo, ne čini nikome zlo; ništa ne ukazuje na to da je on loš čovjek. Ali on je mnogo bolesniji od Lazara koji je bio pun rana. Bogataš pati od strašne sljepoće jer ne može vidjeti izvan svojeg svijeta koji se sastoji od banketa i profinjene odjeće", rekao je Sveti Otac naglasivši kako današnjem čovjeku svjetovnost "anestezira" dušu koja onda postaje ravnodušna prema svima.
Potom je papa Bergoglio progovorio o "smrtnom sljepilu" koje pribjegava žmirenju pred običnim ljudima, ali ulizivanju i dodvoravanju onima od visokog ranga, kojima se svijet divi.
"Lazar je jedini koji je imenovan u svim Isusovim prispodobama. Njegovo ime znači 'Bog pomaže' (...) Bogataš tomu nasuprot nema niti ime, njegov život pada u zaborav jer tko god živi za sebe, ne stvara povijest", rekao je papa Franjo te potom govorio o kontrastu između načina života razmetljiva bogataša i siromašna Lazara čiji način života ipak odiše velikim dostojanstvom jer se iz njegovih usta ne čuju pritužbe.
"To je vrijedna pouka. Kao vršitelji Isusove riječi nismo pozvani na paradu i nastupe niti na traženje slave. Nismo proroci tame koji uživaju u nezemaljskim opasnostima ili zastranjenjima. Žalobnički skepticizam ne priliči onome tko živi u blizini Božje riječi", rekao je Papa obraćajući se izravno nazočnim katehetama i katehisticama te svim vjernicima.
Ponovno je napomenuo kako onaj tko naviješta nadu u Isusa, treba znati vidjeti izvan svojih zala i problema. Također, smatra Sveti Otac, kateheta mora biti osjetljiv za svoje bližnje i njihove potrebe. "Gospodin danas to od nas traži: pred svim 'Lazarima' koje vidimo. Pozvani smo biti uznemireni kako bismo pronašli načine pomagati, bez usmjeravanja na druge ili riječima kako ćemo 'sutra pomoći'. To je grijeh! Vrijeme uloženo u pružanje pomoći, vrijeme je darovano Isusu", rekao je Rimski biskup zazivajući da Bog podari milost i snagu svim katehetama i katehisticama kako bi mogli naviještati zapovijed ljubavi, nadvladavati sljepilo pojavnosti i svjetovne žalosti te da ih učini osjetljivima za siromašne koji u evanđelju nisu samo primisao, nego važna i uvijek otvorena stranica.

Nasilje u Meksiku i njemački blaženik

Nakon mise, a prije molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo se osvrnuo na proglašenje blaženim njemačkog svećenika Engelmara Unzeitiga u Würzburgu te na nasilje i poteškoće s kojima se suočava meksička Crkva zajedno s narodom.
Kazao je kako primjer svećenika Unzeitiga iz Družbe misionara iz Mariannhilla pomaže ljudima biti svjedocima ljubavi i nade čak i usred nevolja. Naglasio je i kako je blaženik ubijen iz mržnje prema vjeri, i to u nacističkom koncentracijskom logoru Dachau.
Potom je Sveti Otac svoje misli usmjerio prema Meksiku gdje su u posljednjih nekoliko dana ubijena trojica svećenika, dvojica u državi Veracruz i jedan u državi Michoacan. „Obećavam svoju molitvu dragom meksičkom narodu, neka prestane nasilje koje se posljednjih dana usmjerilo i prema svećenicima“, rekao je Rimski biskup i izrazio svoju blizinu s Crkvom u toj državi podržavajući ujedno njezine napore, ali i napore civilnoga sektora u borbi za pravo na život i zaštitu obitelji koje u ovom trenutku zahtijevaju posebnu pastoralnu pozornost i pozornost šire kulturne zajednice u čitavome svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar