utorak, 12. ožujka 2019.

Bl. Marie-Catherine od sv. Augustina

 
8. svibnja

Blažena Marie-Catherine rođena je 1632. krsnim imenom Catherine de Simon de Longpré u gradu Saint-Sauveur-le-Vicomteu u Francuskoj. Odgojili su je njezini baka i djed. Odmalena je pokazivala izričitu brigu za one u potrebi, a posebno za bolesne i siromašne. S 12 godina stupila je u jedan redovnički samostan u mjestu Bayeux te nakon zavjeta uzela ime po kojemu je kasnije postala poznata. Nakon nekoliko godina samostanskog života, točnije 1648., bila je među onim sestrama koje su prihvatile poziv iz Quebeca te je isplovila za novi svijet. Za vrijeme putovanja oboljela je od kuge, ali se izliječila, što su mnogi pripisivali čudu.
Nakon dolaska u Sjevernu Ameriku brinula se o bolesnima pri samostanskim bolnicama. Veoma brzo naučila je jezik domorodaca te je mogla i njima pomagati. Osim brige za bolesne svojim radom je pospješivala i psihološko stanje pacijenata te se posvećivala dugoj molitvi. Takvim životom je živjela skoro 10 godina, a potom je djelovala i kao odgojiteljica kandidatica u samostanu.
Umrla je 1668. u 36-oj godini života u jednoj od bolnica u kojima je pomagala potrebitima. Zbog velikih zasluga i brige, kako za europske doseljenike, tako i za domorodce, za života je odlikovana kao jedna od šest utemeljitelja Katoličke Crkve u Kanadi. Blaženom je proglašena 1989., a sv. Ivan Pavao II. je naveo kako je, osim brige za sve ljude, dala život za uspostavljanje Katoličke Crkve u Kanadi.


Nema komentara:

Objavi komentar