srijeda, 13. ožujka 2019.

Bl. Agnese Phila i mučenici iz Song-Khona

 
Agnese Phila je rođena 1909. u tajlandskom selu Ban Pay Nahi u obitelji Joachchima i Anne Thit Son Chum. Nakon 15-ak godina emigrirali su u kršćansko selo Viengkhuk gdje je buduća blaženica krštena 1924. Zanimljivo je spomenuti kako je njezina kuma bila tetka poznate sestre Lucije, jedne od fatimskih vidjelica.
Sa 16 godina Phila je stupila u redovnice Štovateljice sv. Križa u susjednom Laosu. U novicijatu je uzela ime Agnese. Od 1932. djelovala je kao učiteljica po siromašnim selima Laosa i Tajlanda.
Nažalost, u to vrijeme postojale su napetosti između Tajlanda i Francuske zbog želje za ostvarenjem neovisnosti te azijske države. Francuski misionari morali su napustiti zemlju dok su svi katolici tretirani kao špijuni. Nacionalno jedinstvo bilo je važnije od sloboda te su tako svi vjernici stavljeni pod nadzor policije.
Dok je Drugi svjetski rat bjesnio u Europi, na Tajlandu su osjetili trenutak za mogućnost borbe za neovisnost. Mjesna policijska postaja dobila je naređenje „izbrisati“ Isusa Krista iz sela Song-Khon u Tajlandu u blizini velike rijeke Mekong i granice s Laosom gdje je djelovala bl. Agnese Phila zajedno s:  Filippom Onphitakom, s. Lucijom Khambang, Agatom Phuttom, Cecilijom Buts, Bibianom Khamphai i Mary Phon.
Iako su znali za opasnost, odlučili su nastaviti sa svojim pastoralnim zadatcima. Kao rezultat toga, dan poslije Božića 1940., policijski službenici ubili su ih pored mjesnog groblja tražeći od njih da se odreknu Krista što su oni odbili.
Zbog njihova mučeništv,a sestru Agnesu i ostale tajlandske mučenike, od kojih je najmlađa osoba imala samo 14 godina, sv. Ivan Pavao II. proglasio je blaženicima 1. rujna 1988.


Nema komentara:

Objavi komentar