utorak, 12. ožujka 2019.

Dvije prepreke u odnosima između Vatikana i Kine

Kineski je portal Narodni dnevnik, koji je blizak Komunističkoj partiji, krajem kolovoza 2016. objavio članak iz kojeg se može zaključiti kako su imenovanje biskupa u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i postojanje veza između Tajvana i Svete Stolice dva glavna razloga za blokiranje uspostave diplomatskih odnosa između Vatikana i Kine.

Prepreke i dalje stoje na putu dobrih odnosa unatoč vatikanskim naporima da se izglade sve poteškoće u odnosima s Pekingom.
„Nadamo se i očekujemo rast diplomatskih odnosa te okretanje sljedeće stranice u priči između Svete Stolice i Kine“, rekao je u izjavi za medije državni tajnik Vatikana mons. Pietro Parolin dodajući kako poboljšanje odnosa neće ići na ruku samo katolicima u Konfucijevoj zemlji, nego i cijeloj državi na putu mira i prosperiteta.

Tajvan i imenovanja

Unatoč tomu Kina ne žuri uspostaviti formalne diplomatske veze s Vatikanom, jedinom europskom zemljom s kojom nema diplomatske odnose. Prema Yanu Kejiji, ravnatelju Instituta za Religijske studije u šangajskoj Akademiji društvenih znanosti, jedan od razloga zašto se Kini ne žuri je činjenica da to neće narušiti njezinu međunarodnom statusu i imidžu. Kako kaže, odnosi bi gotovo istodobno bili uspostavljeni kad bi Vatikan prekinuo sve veze s Tajvanom kojeg Kina smatra sastavnim dijelom svoje zemlje.
„Vatikan bi trebao ukinuti sve političke veze s Tajvanom i fokusirati se samo na religiozna pitanja tog otočja“, rekao je Yan u izjavi za kineski portal.
Osim političkih problema koji proizlaze iz veza Vatikana s Tajvanom, Komunistička partija Kine miješa se u unutarnje stvari Katoličke Crkve odbijajući određena biskupska imenovanja čime ruši ugled, zajedništvo i disciplinu unutar pojedinih biskupija u Kini.
Ipak, mora se napomenuti kako se situacija popravila nabolje u posljednje vrijeme. Tomu u prilog ide i činjenica da je mons. Zhang Yinlin, biskup koadjutor Anyanga u središnjoj Kini, u ljeto 2015. postao prvi biskup koga je Sveti Otac postavio, a istodobno priznao i Peking. Uobičajeno je da kineska Vlada inzistira na odabiru i ređenju biskupa bez papinske dozvole, što je po kanonskom pravu kažnjivo i s ekskomunikacijom te se time stvaraju „paralelne Crkve“, tj. podzemna i državna.

Laganim koracima nabolje...

Kina trenutno ima najbrže rastuće gospodarstvo, razvoj gradova, drugi najbrži demografski rast i vjerojatno najveći porast broja kršćana u svijetu. Popisi govore kako je kada je Mao Ce Tung utemeljio Narodnu Republiku Kinu 1949., bilo oko 4 milijuna kršćana, a danas ih je otprilike 70 milijuna.

Za vrijeme mnogih posjeta toj zemlji zapadnjački turisti su otkrivali kako je u Kini vjera katolika i svih kršćana vrlo postojana. U mjestu koje je „odvojeno“ od Svetoga Oca može se iskusiti autentičnija povezanost s njim, nego na bilo kojem drugom mjestu. U zemlji koja se naizgled sastoji od dviju kršćanskih zajednica (priznate i nepriznate) postoji veće jedinstvo nego što se može zamisliti.
Iako ima problema, mnogi su ljudi i dalje u zatvorima, zabranjuje se izgradnja crkava, ipak se bilježi veliki napredak i otklon od maoističke ere. U nekim gradovima država financira izgradnju crkava i pastoralnih centara, dopuštaju se procesije i javni sprovodi biskupa. Problemi postoje, ali se ide laganim koracima naprijed.



Indonezija: Ranjen svećenik u napadu na crkvu

U gradu Medan, na sjeveru otoka Sumatre, 29. je kolovoza jedan mladić ranio svećenika kapucina fra Alberta Pandiangana dok je u crkvi sv. Josipa slavio nedjeljnu misu. Policija sumnja na pokušaj terorističkog napada jer je napadač imao eksplozivnu napravu, nož te sjekiru. U napadu, kako prenose agencije, nije bilo žrtava od eksplozije bombe jer je zakazala kad ju je mladić bacio na oltar.
Prema svjedocima, napadač je sjedio među vjernicima i pokušao aktivirati eksplozivnu napravu koja je eksplodirala u njegovu ruksaku, ali ne razornom snagom koju je očekivao. Policija je iz crkve izvela narod i cijelo područje stavila pod nadzor.
U ruksaku napadača pronađen je materijal sa znakovljem samozvane Islamske države. Prema kasnijim istraživanjima, riječ je o tinejdžeru koji je želio „imitirati“ nemile scene iz Francuske kada su militanti zaklali o. Jacquesa Hamela za vrijeme mise. U priču su bile uključene i dvije nepoznate osobe koje su obećale indoktriniranom mladiću veliku sumu novca ako izvrši napad, međutim policija još uvijek traga za njima.
Prema broju vjernika, Indonezija je najveća muslimanska zemlja na svijetu s oko 240 milijuna stanovnika, a većina njezina pučanstva prakticira umjereni islam. Posljednjih su se godina pojavile i fundamentalističke skupine. Indonezija je pretrpjela i nekoliko terorističkih napada, a najžešći je bio 2002. u Baliju, u kojem su poginule 202 osobe.



 Egipat: Postignut dogovor o gradnji crkava

Nakon više mjeseci teških pregovora Koptska Pravoslavna Crkva objavila je da je postignut dogovor s egipatskom Vladom o Prijedlogu zakona o izgradnji crkava. Novi zakon trebao bi zamijeniti postojeće propise koji potječu još iz otomanskog doba i veoma su restriktivni u pogledu građevina koje služe za molitve i obrede kršćana. Unatoč postignutu dogovoru, kod koptskih vjernika, kojih se zakon najviše tiče, još uvijek postoje određene dvojbe. Koptski katolički biskup Antonios Aziz Mina smatra kako zakon ima nedostataka i da se previše bavi tehničkim detaljima, pogotovo u vezi s dopuštenim dimenzijama crkava što se neće uvijek moći ispoštovati. Među muslimanima također ima nezadovoljnih jer smatraju da je taj zakon zapravo nepotreban i da bi gradnja crkava trebala podlijegati jednakim propisima kao i gradnja džamija.


Napad na sestre Majke Terezije u Argentini

Misionarke ljubavi nastanjene u gradu Mar del Plata, u Argentini, napadnute su i zlostavljane u svojoj kući 25. kolovoza. Zločinci su oskvrnuli svetohranište u kapeli, a uspjeli su ukrasti 50 pesosa, sve što su časne sestre Majke Terezije imale u gotovini. Prema vijesti koju je objavila biskupija, a prenijela agencija Fides, zločin je počinjen navečer, a časne su sestre zlostavljane i zastrašene.Misionarke ljubavi koje je ustanovila sv. Majka Terezija već 20 godina žive u gradu Mar del Plata, a uglavnom se bave oboljelima od AIDS-a i snažnom promocijom ljudskoga dostojanstva pomažući svima u gradskoj četvrti gdje žive.

Nema komentara:

Objavi komentar