četvrtak, 11. travnja 2019.

Što Trumpova pobjeda znači za katolike u SAD-u?, lekt

Kao što smo više puta navodili, križni putevi kršćana danas su različiti od zemlje do zemlje. Negdje su problem progoni, bombe, a drugdje izbori i galopirajući liberalizam. U ovom broju donosimo razmišljanje o američkim predsjedničkim izborima i katolicima koji predstavljaju najveću religijsku zajednicu u toj zemlji. Temeljni je problem biranje manjeg od dva zla jer najčešće predsjednički kandidati imaju stavove koji su izravno protiv nauka Katoličke Crkve...
Nakon što je i posljednji glas izbrojan, postavlja se pitanje je li katolicima u SAD-u, nakon iznimno liberalnog mandata predsjednika Baracka Obame, napokon svanulo sunce ili je Donald Trump „zvijer” u liku pro-life borca? Otkad su demokrati i republikanci objavili kandidate za američkoga predsjednika, bilo je jasno kako su izbori izrazito komplicirani za prosječnog američkog katolika.
Oko 51 % katolika, od 70 milijuna koliko ih ima u SAD-u, prema istraživanju je bilo naklonjeno demokratskoj kandidatkinji, osobito Hispanoamerikanci-katolici, dok je 40 % podržavalo Trumpa, kojemu su posebno naklonjeni bili bijeli, muški katolici.

Može li katolik uopće glasati za Hillary?

S obzirom na Hillaryin pogled na abortus, religijsku slobodu i istospolne „brakove”, koji se uvelike razlikuju od onoga što Katolička Crkva naučava, katolik ne bi trebao niti razmišljati o tome da njoj dadne glas. Dokle ide perfidnost te ambiciozne političarke, vidi se i u njezinoj želji da mijenja i crkveni nauk jer kako veli „religijska uvjerenja koja su protiv abortusa moraju biti promijenjena”.
Na drugoj strani, mnogi Trumpa smatraju licemjerom zbog njegova načina života, razvoda, ponašanja i stavova prije no što je postao republikanskim kandidatom. Druga stvar, koju su mu zamjerali, bio je njegov stav o „javnom zdravstvu”, tj. Obamacareu za koji je najavio da će ga srušiti (sustav zdravstva koji je osigurao jeftinije liječenje).

Nema „katoličke stranke

Upravo tu se nalazi i glavna distinkcija među američkim katolicima. Kako je za Religion News Service izjavio Stephen Schneck, voditelj Instituta za politička istraživanja i katoličke studije Američkog katoličkog sveučilišta, jedan od razloga zašto je katolička populacija tako podijeljena je činjenica da „doista ne postoji katolički glas”. Točnije, ne postoji stranka u SAD-u koja slijedi cjelokupni nauk Katoličke Crkve.
S jedne strane, demokrati okupljaju katolike koji naginju tzv. „socijalnim pitanjima” i koji veći naglasak stavljaju na siromašne i imigrante nego na moralna pitanja. Republikanci su, pak, posljednjih godina privukli veliki dio tradicionalnih katoličkih glasača kojima su pro-life, ali i općenito moralni stavovi iznimno važni.

Republikanska „ofenziva

Trump je u posljednji trenutak pokrenuo pravu „ofenzivu”, apeliravši na katolike i pro-life građane. S druge strane, Clintonova je osnivala pseudokatoličke udruge kako bi utjecala na nauk Crkve u pitanju spolnosti, kontracepcije i pobačaja.
Ti postupci, kao i Trumpovo gostovanje na katoličkoj televiziji EWTN u kojemu je dao intimnu ispovijest o događaju koji je promijenio njegov pogled na abortus, definitivno su okrenuli pozornost odlučnih katolika u njegovu smjeru.
Američki kardinal Raymond Burke, u svojemu poticaju katolicima, rekao je da, ako oba kandidata imaju potpuno neprihvatljiv program, onda ne treba glasati ni za jednoga.
„Ipak, mislim da ono što katolik treba učiniti u ovoj konkretnoj situaciji, i to je u skladu s katoličkim naukom, jest da glasuje za kandidata koji, iako ne slijedi sve odredbe moralnoga zakona, u nekim aspektima ipak promiče opće dobro”, poručio je kardinal ne spominjući pritom imena.
Je li Trumpov izbor iz katoličkoga pogleda dobar ili loš? Nadamo se kako se katolici u SAD-u nisu i ovoga puta prevarili dajući svoj glas „manjem zlu”.


Sumnje o nelegalnim ređenjima u Kini

Posljednjih se tjedana pojavio niz vijesti o ređenjima biskupa i svećenika u Kini podijeljenima bez papinske ovlasti. Riječ je o neslužbenoj zajednici Katoličke Crkve u kontinentalnoj Kini. „Sveta Stolica nije ovlastila nijedno ređenje, niti je službeno obaviještena o takvim slučajevima”, kazao je, 8. studenoga, Greg Burke, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.
Ako je kojim slučajem riječ o istinitim vijestima, onda su ta ređenja teško kršenje kanonskih propisa. Za vrijeme konferencije ponovno je istaknuto kako nije dopušteno pristupiti biskupskome ređenju bez potrebne papinske ovlasti, a ni pozivajući se na posebna osobna uvjerenja. Podsjetimo, kineske se vlasti ne libe oteti ni priznatoga biskupa kako bi inscenirana ređenja njihovih kandidata bila „vjerodostojnija”.



U napadu Boko harama poginuo pastor

Budući da se napadi terorista Boko harama događaju gotovo svakodnevno, čini se kako su tvrdnje nigerijske Vlade o slabljenju te organizacije bile lažne. Tako su u dva odvojena napada 29. listopada, u Maiduguriju, glavnome gradu nigerijske savezne države Borno, poginuli protestantski pastor i osmero drugih ljudi. Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, napad su izveli bombaši-samoubojice, u ovom slučaju žene, što je rijetkost.
Eksplozija se dogodila na ulazu u kamp za 16 000 izbjeglica, uglavnom onih koji su pobjegli od Boko harama. Drugi napad je izvršen u blizini benzinske crpke kako bi se izazvala što veća eksplozija.






Nema komentara:

Objavi komentar