četvrtak, 2. siječnja 2020.

Devastirana crkva u Egiptu

Egipatske vlasti pritvorile su 15-ak osoba u sklopu istrage o napadu na nelegaliziranu koptsku crkvu u jednom selu južno od Kaira.
Deseci muslimana iz sela Kafr al-Waslin upali su u crkvu nakon muslimanske molitve petkom, 22. prosinca 2017., razbivši najprije prozore te potom poharavši sve unutar nje. Policija je na vrijeme intervenirala i spriječila veće nerede. Pritvorene osobe optužene su za vjerske sukobe, potkopavanje nacionalnog jedinstva te uništavanje privatne imovine. Uhićeno je 12 muslimana i troje kršćana.
Nadbiskupija Atfih podnijela je zahtjev za legalizaciju statusa crkve u koju vjernici dolaze već 15 godina, nakon što je usvojen zakon o gradnji crkava 2016. Međutim, odgovora nadležnih institucija još uvijek nema tako da je pravni status crkve i dalje nepoznat.
"Neki muslimani protivili su se tomu da se zdanje adaptira u crkvu jer je pored nje zaista velika džamija", rekao je novinarima seljanin koji je želio ostati anoniman te je dodao da u njihovu selu ne postoje velike društvene spone između muslimana i kršćana.
Egipatski kršćani čine približno desetinu ukupne populacije od 95 milijuna ljudi i najveća su kršćanska zajednica na Bliskom istoku.
Čini se kako je usprkos brojnim naporima egipatskog predsjednika Sisija i vlasti da suzbiju međuvjerske napetosti egipatsko društvo, pogotovo izvan većih središta duboko podijeljeno. Čini se kako je pohod pape Franje pokrenuo određene akcije u samom Egiptu, ali proći će dosta vremena dok demokracija i prava vjerska sloboda zavlada ovom mnogoljudnom zemljom.

Hinduistički ekstremisti pretukli svećenike

Hinduistički ekstremisti pretukli su osam svećenika te zapalili njihovo vozilo ispred glavne policijske postaje u gradu Bhopalu u Indiji. Razlog je za normalnu i civiliziranu zemlju tragikomičan: pjevanje božićnih pjesama.

Pretučeni svećenici bili su ispred policijske stanice kako bi posjetili 30 sjemeništaraca i dva druga svećenika ranije pritvorena zbog navodnog pokušaja preobraćivanja nekršćana.
Jedan od dvojice pritvorenih svećenika rekao je novinarima da su se dvojica svećenika i sjemeništarci pripremali za proslavu Božića pjevajući pjesme. Kako je prepričao, dok su pjevali približila im se gnjevna rulja koja je počela izvikivati slogane protiv onoga što su smatrali pokušajem da preobrate hinduiste.
Jedan iz gomile pozvao je policiju koja je došla i privela svećenike i sjemeništarce te ih zadržala pod zaštićenim nadzorom zbog straha da će biti napadnuti ako ih se odmah pusti.
Unatoč zaštiti hinduistički aktivisti su se okupili oko postaje.
Nakon što su čuli vijest o uhićenju i napadima, osam svećenika se zaputilo kako bi vidjeli trebaju li zadržani sjemeništarci kakvu pomoć. Tamo je i njih dočekalo oko 100 hinduističkih ekstremista koji su ih počeli tući te su zapalili njihovo vozilo.
Svećenik koji je bio među žrtvama napada požalio se kako su napadnuti na očigled policajcima koji nisu reagirali. Nakon što je njihovo vozilo bilo zapaljeno, svećenici su pobjegli u policijsku postaju kako bi se sklonili od daljnjih napada.
Vlč. Maria Stephen, glasnogovornik regionalnog biskupskog vijeća, naglasio je da ovakvi napadi otvaraju ozbiljno pitanje nedostatka vjerskih sloboda u dominantno hinduističkoj Indiji.
Tamošnji zakon zabranjuje pokušaje preobraćenja koji uključuju prijevaru, prisilu ili zavođenje, što je bio povod i ovim uhićenjima, koja su uz božićne pjesme bila potaknuta i optužbom jednog od mještana kako mu je ponuđeno 5 000 rupija (65 dolara) da se obrati na kršćanstvo.
Vlč. Rony M., demantirao je da napad na kršćane ima ikakve veze s kršenjem zakona, kazavši kako u zadnjih 20 godina na području na kojem su sjemeništarci uhićeni ni jedna osoba nije prešla na kršćanstvo. Prema njegovu mišljenju, riječ je o klasičnom progonu.
A da su kršćani u Indiji proganjani potvrđuje i činjenica kako je to 48. zabilježeni napad hinduističkih ekstremista na njih u Indiji ovog adventa i 650. ove godine.


Konačno osuđen židovski ekstremist koji je zapalio crkvu 

Izraelski je sud 12. prosinca osudio ekstremiste koji su 18. lipnja 2015.  zapalili crkveni kompleks Kristova umnažanja kruha i ribe na obali Galilejskoga mora.
Yinon Reuveni (23) osuđen je na četiri godine zatvora i globu od 50 000 izraelskih šekela (oko 12 000 eura). On je bio osuđen i u srpnju za paljevinu i dva slučaja kriminalne zavjere.
Potječe iz Baladima, nelegalnoga izraelskoga naselja na Zapadnoj obali u blizini Kokhav HaShahara te je identificiran kao židovski ekstremist, a izraelski dnevnik Haaretz izvijestio je da u njegovoj optužnici stoji kako „ima ekstremističke stavove“ i „kršćane kao idolopoklonike, a njihovo uništenje kao mitzvah“.
Podsjetimo, dotični je 18. lipnja 2015. postavio požar u Crkvi umnažanja  kruha i ribe u Tabghi, 190 km sjeverno od Jeruzalema. Crkveni je kompleks podignut na mjestu gdje je Krist na čudesan način nahranio 5 000 duša umnažajući kruh i ribu, a pridružen je benediktinskom samostanu. Zbog posljedica paljevine, jedan redovnik i jedan uposlenik bili su hospitalizirani; dvije su prostorije teško oštećene; vatra je zahvatila i samostan, crkveni ulaz, ured za hodočasnike i knjižnu ostavu. Crkva je bila zatvorena do veljače ove godine, a cjelokupna šteta procijenjena je na oko milijun američkih dolara. Izraelska je vlada za to dala tek 400 000 dolara.
Nažalost, čini se kako je pravda u Izraelu spora, a kazne nedovoljne, inače ne bi statistike govorile kako su razni židovski ekstremisti devastirali i spalili više od 50 crkava i džamija od 2009.
O ovom problemu otvoreno piše jedino izraelski list Haaretz, koji je naveo da je za ova zlodjela izdano tek devet optužnica i sedam presuda, dok su „mnogi neriješeni slučajevi pitanje policijskih prioriteta“.
Štoviše, samo osam od 53 slučaja su još uvijek pod istragom, dok je ostalih 45 slučajeva zatvoreno. Zaista šteta za narod koji je patio mnoga stoljeća progona i uništavanja sinagoga.



Nema komentara:

Objavi komentar