srijeda, 15. siječnja 2020.

Euharistija na početku zasjedanja Austrijske biskupske konferencije

Susret Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao i redovito zasjedanje ABK započelo je svečanom svetom misom u nedjelju, 4. ožujka, u večernjim satima u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.



Misu je predslavio na hrvatskom i latinskom, a propovijedao na njemačkom jeziku, predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup. Koncelebriralo je 20-ak biskupa ABK i BK BiH, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te desetak svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Pomoć iz Austrije

Riječi dobrodošlice gostima iz Austrije, biskupima BK BiH, apostolskim nuncijima iz Austrije i BiH mons. Peteru-Stephanu Zurbriggenu i mons. Luigiu Pezzutu uputio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.
„U ime Katoličke Crkve u BiH i svih vjernika izričem radosnu dobrodošlicu vama braćo u episkopatu ABK na čelu s kardinalom Schönbornom. Zahvaljujem vam na spremnosti da večeras zajedno slavimo sv. misu za ovu ranjenu i napaćenu Crkvu kao i sve progonjene kršćane te ljude dobre volje koji su otvoreni u izgradnji mira“, rekao je kard. Puljić i naglasio da je nazočnost austrijskih biskupa znak solidarnosti. Potom je napomenuo kako se ne može zaboraviti pomoć iz Austrije u ratu i poraću te se osobno zahvalio Klagenfurtskoj biskupiji na partnerstvu.

Jake veze između dvije države

U svojoj propovijedi, koju je prevodio mons. Pavo Jurišić, kard. Schönborn je istaknuo je kako postoje jake veze između Austrije i BiH te potom progovorio o pročitanom Evanđelju koje govori o Isusovu izgonu trgovaca iz jeruzalemskoga hrama.
„Postavlja se pitanje je li Isus upotrijebio nasilje. U današnjem Evanđelju čujemo kako je On čistio hram od trgovaca. To je pitanje koje je danas veoma aktualno. Riječ je o pitanju religije i nasilja? Kad se povijest promatra da su mnogi ratovi imali u sebi religijski element. Je li sam Krist koristio nasilje?“, zapitao se bečki nadbiskup i rekao da je ono što je Isus napravio u hramu nije bila mirovna akcija.
„Kada bolje pogledamo Isus od konopaca pravi jedan bič. Nije to bio mač. Kada je Sv. Petar digao mač i otkinuo uho neprijatelju Isus je rekao da stavi mač u korice. Tko se mača laća i od mača gine. Je li Isus u hramu upotrijebio nasilje? S konopcima ne može se nikoga ubiti. Isus nije nikoga ozlijedio. Ono što je činio bila je simbolična radnja“, rekao je kard. Schönborn i istaknuo da je Isus želio da ljudi očiste srca od grijeha i da ne prave od Božje kuće tržnicu.
Potom je posjetio kako se tijekom povijesti u mnogo prigoda željelo svijet „poboljšati“ različitim „čišćenjima“, a sve je rezultiralo nasiljem i milijunima mrtvih.
Nadalje je poručio da se biskupi i vjernici iz Austrije suosjećaju s patnjama u BiH. „Zato mi biskupi iz Austrije vama zahvaljujemo za znak vjere. Jer samo po križu postoji uskrsnuće. Tri dana poslije smrti Isus će uskrsnuti. Molimo zato da u vašu zemlju dođe pravedni mir“, rekao je na kraju kard. Schönborn.
Poslije propovijedi kard. Puljić primio je relikvije Bl. Karla Austrijskog iz ruku izravnog potomka obitelji Habsburg gospođe Camille Habsburg Lothringen. Relikvije su došle u Sarajevo kao dar Vrhbosanskoj nadbiskupiji , a čuvat će se u sarajevskoj prvostolnici.
Misno slavlje pjevanjem je uzveličao Mješoviti katedralni zbor Josip Stadler, a euharistiju je izravno prenosila Radio Marija BiH.
Podsjetimo, Austrijska biskupska konferencija od 5. do 8. ožujka u Sarajevu održava svoje redovito proljetno zasjedanje. Prema predviđenom planu ABK i BK BiH održat će zajedničko zasjedanje u ponedjeljak, 5. ožujka u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu nakon čega će austrijski biskupi sami nastaviti svoje redovito proljetno zasjedanje. Predviđeno je da gosti iz Austrije, za vrijeme boravka u Sarajevu, posjete različite institucije Vrhbosanske nadbiskupije, predstavnike drugih crkava i vjerskih zajednica, države BiH te sjedište EUFOR-a u sarajevskom naselju Butmir u kojem se nalaze i austrijski vojnici.

Nema komentara:

Objavi komentar