utorak, 7. siječnja 2020.

Proslavljen Dan posvećenog života


Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2018., sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova svečanom euharistijom proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.


Misu je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem te 30-ak svećenika.

Ostati Kristov

Na početku je kardinal blagoslovio svijeće te nazočnima posvijestio da svijeće koje se nose u procesiji predstavljaju simbol svjetla vjere koje je upaljeno u sakramentu krštenja. Potom je uslijedila svečana procesija s upaljenim svijećama oko katedrale.
U prigodnoj propovijedi iskazao je želju da zajedničkom molitvom nazočni isprose duhovnu snagu potrebnu mjesnoj Crkvi. "Zvanje je susret s Gospodinom. On je ušao u naše živote na poseban način, pozvao da ga slijedimo", kazao je te podsjetio kako je Dan posvećenog života ustanovljen kako bi mjesna Crkva postala svjesna Božjeg dara kojeg ima u redovnicima i redovnicama.
"Zato i mi kao Vrhbosanska nadbiskupija na Svijećnicu obilježavamo taj Dan, moleći za redovnike i redovnice da upravo ta svijeća, koja je zapaljena na krštenju, a zavjetima obnovljena, ražari i gori, izgara radošću i predanjem", istaknuo je te podsjetio da svaka zajednica ima okvirna pravila po kojima treba živjeti, ali u koja unosi "život predanja i posvećenja.
Obraćajući se nazočnim Bogu posvećenim osobama kard. Puljić je kazao da je "svatko od nas pozvan radosno donijeti poruku svjedočanstva našeg osobnog susreta s Isusom Kristom", ali da je za to potrebna "proročka Crkva, oprana od grijeha".
"Mi trajno moramo se čistiti, ali u tome treba znati služiti ranjenom čovječanstvu", kazao je te potom upozorio da ogovaranje, zavist, karijerizam koji nagrizaju zajedništvo u Crkvi
Na kraju propovijedi molio je zagovor Blažene Djevice Marije za svakoga od prisutnih "da ih uzme za ruku i prikaže ih svome Sinu kako bi trajno buli i ostali Kristovi".

Obnavljanje zavjeta

Na kraju mise nazočni redovnici i redovnice izmolili su molitvu obnove svojih redovničkih obećanja.
Osim redovnika i redovnica na misi su nazočile zajednice iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater. Liturgijsko pjevanje animirao je franjevački bogoslovski zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.
Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su te prigodne darove prinijele redovnice i pripravnice raznih družbi. Misu je izravno prenosila Radio Marija BiH.
Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje u zdanju Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

 Vjeran Bogu i čovjeku

Klanjanjem pred Presvetim, molitvom Prve večernje Prikazanja Gospodinova i misnim slavljem u sarajevskoj katedrali, 1. veljače, započelo je obilježavanje Dana posvećenog života. Svetu misu predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić u zajedništvu s kardinalom Puljićem i većim brojem svećenika, a pjevanje je animirao franjevački bogoslovni zbor Fra Nenad Dujić.
„Naši životi mogu biti jedino evanđelje koje će naši slušatelji ikada čuti. Biti vjeran svojem pozivu i poslanju znači biti vjeran Bogu i čovjeku, napose čovjeku koji je ugrožen, prezren, koji trpi i siromašan je. Pozvani smo s cijelom Crkvom pokazati svojim životom Božju nazočnost u ovome svijetu i među ljudima, te je učiniti vidljivom“, istaknuo je, između ostalog, u propovjedi provincijal.
Na svetoj misi, kao i klanjanju i molitvi Večernje, sudjelovale su brojne redovnice i redovnici te bogoslovi.

Nema komentara:

Objavi komentar