srijeda, 15. siječnja 2020.

Sveti Josip u Gradu čelika

U Zenici, u srcu središnje Bosne, naši su preci 1203. ispovjedili vjeru u Trojedinoga Boga i obećali vjernost Rimskom prvosvećeniku. Danas, stoljećima poslije, u župi Sv. Josipa, u jugozapadnom dijelu prostrane zeničke kotline, uz lijevu obalu rijeke Bosne, to isto čine članovi vjerničke zajednice...













Zenica je grad od 110 000 stanovnika na rijeci Bosni, zajedno sa svojih pet katoličkih župa, svojevrsno sjecište putova. Želite li ići na sjever zemlje, ili pak u Hrvatsku, zasigurno ćete morati proći kroz mjesto koje se „sjedinilo“ sa svojom željezarom, nogometnim stadionom Bilino Polje na kojem igra reprezentacija BiH, Kazneno popravnim domom te brojnim drugim znamenitostima... Želite li pak sa sjevera BiH na jug, opet ćete proći kroz Grad čelika.
Nažalost, s glavne magistrale, koja prolazi kroz Zenicu, teško je uočiti župnu crkvu Sv. Josipa jer je, s jedne strane, u potpunosti okružena visokim betonskim neboderima dok je s druge zaklanja brdo.
Naravno, rezultat je to nakaradne i nedemokratske politike bivšeg režima koji je, uz ratne nedaće posljednjeg rata, uvelike ostavio pečat u ovom gradu i katoličkim vjernicima.

Duhovna oaza

Kada smo se nakon nekoliko kružnih tokova i vrludanja među zeničkim neboderima našli u Strossmayerovoj ulici, na broju 17., vidjeli smo župnu crkvu koja je smještena u krugu ograđenog „mini parka“, prave male oaze zelenila među betonom i preblizu, po sustavu jedna na drugoj, načičkanim privatnim kućama.
Osim crkve tu je i samostan sestara uršulinki, pomoćni pastoralni objekt, Gospina špilja te Caritasov višenamjenski centar.

Osnivanje župe

U župnom uredu nas je čekao vlč. Vladimir Pranjić, jedan od petorice župnika u Gradu čelika. Ova vjernička zajednica nema župnog vikara, a u pastoralnom radu mu aktivno pomažu tri sestre uršulinke, čiji se samostan nalazi u sklopu župne kuće te ravnatelj KŠC-a Sv. Pavao vlč. Vlatko Rosić. Budući da smo, prema planu, trebali nazočiti i snimiti molitvu krunice te misu devetnicu u čast Svetoga Josipa odmah smo se bacili na posao te, kako bismo govorili o sadašnjosti, najprije „zaronili“ u povijest.
Župa Sv. Josipa osnovana je 31. listopada 1935. dekretom biskupa Ivan Ev. Šarića odvajanjem jugozapadnog dijela župe Sv. Ilije. Za zaštitnika je uzet Sv. Josip, između ostaloga i zato što je to bio radnički grad, a nova naselja su bila pretežno nastanjena radničkom populacijom. Do posljednjeg rata župa je, prema riječima vlč. Pranjića, imala oko 8 500 vjernika koji su živjeli u više od 3 000 obitelji dok je danas taj broj drastično smanjen jer su iz poznatih ratnih događanja mnoge obitelji potražile mjesto svoga boravka negdje drugdje.
„Župa je već nakupila lijep broj godina i za to vrijeme imala je deset župnika. Ja sam jedanaesti po redu i ovdje službujem od 2008.“, rekao nam je vlč. Pranjić i još jednom naglasio da su mu u pastoralnom radu velika pomoć sestre uršulinke koje u Zenici djeluju od 1967. Kako smo saznali brinu se o vjeronauku, zborovima, uređenju liturgijskoga prostora, crkvenog ruha, a prošle godine su proslavile pola stoljeća djelovanja u Zenici.
„Rekao sam da je župa nekoć imala veliki broj obitelji. Ove godine nakon blagoslova kuća došli smo do činjenice da trenutno 819 obitelji i 1 648 župljana čine ovu vjerničku zajednicu. U prošloj godini smo imali deset krštenja, sedam prvopričesnika, osam krizmanika te je sklopljeno pet brakova. U ovih deset godina, otkako sam ja župnik, mogu reći da se broj vjernika drastično smanjio, negdje oko 750 duša je manje. Ako uzmemo u obzir činjenice da godišnje imamo 60-ak ukopa te da su mnoge obitelji svoju egzistenciju otišle potražiti u drugim krajevima dolazimo do ne baš lijepih podataka koji govore da se župa iz godine u godinu smanjuje. Međutim podaci su takvi kakvi jesu“, rekao nam je vlč. Pranjić te istaknuo da nastoji ohrabriti župljane koji su ostali, kako starije tako i mlađe, da ipak svoju sreću mogu potražiti u Zenici.
Naglasio je kako nije samo pitanje materijalnoga ono što potiče ljude na seljenje iz jedne sredine u drugu, nego i cjelokupna situacija u kojoj se nalazi društvo.
„Oni koji su odlučili ostati vide i pronalaze ovu vjerničku zajednicu kao mjesto ohrabrenja kroz dolaske na sv. mise. Tako ova župna zajednica nastoji donositi Isusa Krista ljudima i kroz taj susret izgrađivati međuljudske odnose“, rekao je župnik te razmišljajući o novim prvopričesnicima, krizmanicima i sklopljenim brakovima ipak izrazio nadu u budućnost na ovim područjima.

Koja mjesta čine župu?

Budući da se crkva Sv. Josipa nalazi u samom gradu, ali da je znatan dio župe ruralnog karaktera zanimalo nas je li ovo gradska ili seoska župa.
„Jedna trećina župne zajednice pripada gradu, dok su dvije trećine seoska mjesta. Tako bih spomenuo Gornju Zenicu kao seoski kraj u kojem egzistira dosta naših župljana. Istaknuo bih Vardište – Gornje i Donje. Zatim imamo Bilivode, mjesto koje je sinonim stradanja katolika ovoga kraja jer riječ je o prostoru koji je potpuno iseljen, a na kojemu je živjelo 50-ak obitelji. Tu sada živi samo jedna baka koja nije otišla ni za rata. Zatim imamo Raspotočje, Zvečaj i Prašnice kao jednu cjelinu koja se prostire prema zeničkom rudniku. Svakako je važno spomenuti i filijalu Drivušu koja se nalazi nekih šest kilometara prema Lašvi gdje ima oko 25 obitelji, to jest 50-ak starijih jer mlađi rade u Hrvatskoj ili zemljama Europske unije“, rekao nam je vlč. Pranjić i naglasio da nema ništa od očajavanja, nego da treba raditi s onim što se ima i polagati nadu u bolje sutra te više pokazivati svoju vjeru kroz poniznost i povjerenje u Boga. Usprkos matematičkim proračunima o postotcima vjernika u ruralnim krajevima ipak se može reći kako je ovo gradska župa.

Izgradnja i preuređivanje

Tik do župne kuće nalazi se i crkva Sv. Josipa. U vrijeme njezine izgradnje postojala je ideja da se preuredi stara crkva Sv. Ilije, ali je ipak na njezinim temeljima izgrađeno novo i veće sakralno zdanje koje je odgovaralo tadašnjem broju vjernika. Crkva je završena 1939., a njezino unutarnje uređenje uradio je Josip Gruber iz Slavonskog Broda. Krajem 1943. blagoslovljeno je i crkveno zvono.
„Crkva je u razdoblju od 2002., do 2004. obnavljana kako izvana tako i iznutra. U vremenu mog župnikovanja nastojali smo ju učiniti ljepšim mjestom za vjerske obrede i za susret s Gospodinom te smo poduzeli određene korake za poboljšanja. Zamijenili smo stolariju, prozore i vrata. Uradili smo novo stepenište te razglas. Učinili smo i kvalitetniju elektrifikaciju zvona. Tako da bismo mogli reći da je crkva u ovih deset godina poprimila ljepše i ugodnije ozračje“, ustvrdio je župnik Vlado i naglasio da se planira u ovoj godini ujednačiti boju interijera što će biti kruna na kraju obnove u ovih deset godina.
Na prvi pogled u crkvi dominiraju freske koje je, kako smo rekli, radio Gruber 1958. Riječ je o najvažnijim umjetničkim djelima u ovoj bogomolji koje su podložne propadanju zbog vlage. One zahtijevaju konzerviranje u budućnosti kako ne bi nastavile kopnjeti te će župnik nastojati riješiti taj problem kako bi se sačuvale od zuba vremena.

Pastoral zatvorenika i devetnice

U župi Sv. Josipa obavljaju se uobičajeni pastoralne aktivnosti, međutim ima i posebnosti. Središte je svakako euharistijsko slavlje na kojemu radnih dana bude 20-ak ljudi. Prije svake mise moli se krunica, a nedjeljom imaju tri mise te jedna na filijali u Drivuši.
Župnik posebice ističe rad s mladima kroz vjeronauk. Postoji i zajednica mladih koje se animira da svoje vrijeme žrtvuju za rast u vjeri, a potom i na pomaganje drugima.
Zenica je inače poznata po zatvoru koji se nalazi na teritoriju župe Sv. Josipa te se tako ova vjernička zajednica može pohvaliti dodatnim pastoralom koji nije baš čest.
Tako župnik svakog četvrtka slavi misu u zatvoru te zajedno s pritvorenicima promišlja o vjeri i životu kako bi nakon izlaska na slobodu promijenili svoje ponašanje.
Važno je napomenuti da župa pred proslavu patrona ima nadaleko poznate devetnice Sv. Josipu. Tako devet srijeda prije blagdana Sv. Josipa vjernici iz Zenice i šire, hodočaste i preporučuju se zagovoru Sv. Josipa te nastoje nasljedovati njegov primjer svjedočanstva vjere.

Djelovanje uršulinki

Nakon župnika razgovarali smo s glavaricom uršulinskog samostana u Zenici s. Andrejom Dujić, inače rođenom Zeničankom, iz župe Sv. Ilije. Sestre smo zatekli u pripremanju uskrsnih jaja za prodaju koju će vršiti mladi ove župe, a sav novac predviđen je za siromašne.
Kako je rekla glavarica samostana, sestre su uključene u pastoral radom s djecom do devetog razreda; tu je i rad s odraslima na primanjima sakramenata, a također je bitno napomenuti sakristansku službu i rad s mladim obiteljima kroz udruženje Anđeline prijateljice.
„Imamo radionice, pouku u vjeri, pjevanje, zbor i druženje. Djeca rado dolaze – raspon je od predškolske dobi do fakulteta. Jedna skupina su djeca od prvog do trećeg razreda, prvopričesnici su posebna skupina, onda idu peti, šesti, sedmi i osmi razredi pa krizmanici. Subotom navečer za srednjoškolce i studente imamo zajednicu Gorući grm. Imamo i novu skupinu mladih majki koje pokušavamo odgajati u pedagogiji Sv. Anđele, naše utemeljiteljice“, rekla nam je s. Andreja te smo potom saslušali različite metode pravljenja zanimljivih uskrsnih pisanica.

Plamen Gorućeg grma

Govoriti o mladima bez mladih bilo bi neozbiljno. Zato smo razgovarali s Martinom Jurić koja studira studij specijalnih namjena u Travniku. Krštena, pričešćena i krizmana je u župi Sv. Josipa te je danas članica Gorućeg grma, molitvene zajednice koji okuplja mlade.
„Što se tiče članova Gorućeg grma naše brojke variraju od samih početaka do danas. Starije generacije normalno odlaze na fakultete, a mlađe generacije dolaze. Pretežno imamo od 20 do 30 članova. Među brojnim aktivnostima istaknula bih advent fest, čestitke, adventske vijence, pravimo ukrase te prikupljeni novac šaljemo potrebitim obiteljima. Imamo i Dječje ljeto na kojem se okupe djeca od najmanjeg uzrasta do prvog razreda srednje. Na Dječjem ljetu obavljamo duhovne obnove te se družimo s djecom, pokazujemo im ljubav prema Kristu. Većinom se djeca s Ljeta uključe u Gorući grm jer prepoznaju naše djelovanje. Također djeluju u poznatoj akciji 72 sata bez kompromisa“, rekla nam je Martina i napomenula da također sudjeluju u animiranju misnog slavlja kroz zbor koji ima 15-ak članova. Probe su subotom, vježbaju se pjesme i repertoar koji se nastoji mijenjati. Također, sudjeluju na različitim natjecanjima, ne zbog natjecanja nego pokazivanja znanja, aduta i ljubavi prema Kristu.
Pošto što smo obavili sve poslove, namjestili smo kamere i čekali dolazak vjernika na pobožnost krunice te devetnicu Sv. Josipu. Kako se broj vjernika povećavao prestali smo brojati nakon stotinjak i konstatirali da je usprkos sredini tjedna i radnom danu misa devetnice izuzetno posjećena.
Nakon provedenog dana u Zenici, zaključili smo kako je ovaj kraj, što zbog povijesti što zbog različitih crkvenih toponima te imena naselja, bio i jest izuzetno bogat katoličkom vjerom. Tu su i brojna duhovna zvanja iz ove župe te nekolicina bogoslova koji izričito govore o duhovnoj snazi ovoga kraja. Također tu je i veliki broj časnih sestara uršulinki koje su rodom iz ove župe.
Zaštita i zagovor Sv. Josipa daje nadu, da će ovdašnji Hrvat-katolik ustrajati i izdržati.

Duhovna zvanja

Sv. Ivan Pavao II. je jednom rekao da se jakost vjere jedne župe mjeri po tome koliko je duhovnih zvanja dala. Vrijedi spomenuti kako je Grad čelika Crkvi dao 30-ak živućih duhovnih zvanja: svećenika, redovnika i redovnica. Bitno je i to da Zenica i dalje daje nova zvanja. Tako je 2016. mladu misu proslavio vlč. Dražen Kustura, što je prva mlada misa nakon devet godina u župi sv. Josipa iz koje porijeklo vuku, između ostalih, i svećenici Vrhbosanske nadbiskupije: vlč. Jakov Kajinić, vlč. Marko Majstorovoić, vlč. Donald Marković, vlč. Franjo Skok te vlč. Željko Čuturić. Raduje i činjenica kako župa Sv. Josipa ima tri bogoslova, stoga ostaje nada da će u skorije vrijeme u zeničkom kraju biti još slavlja mladih misa.




Nema komentara:

Objavi komentar