četvrtak, 23. siječnja 2020.

XXIV. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 11. travnja 2018. upriličen je XXIV. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije na kojemu je sudjelovalo oko 150 dijecezanskih i redovničkih svećenika.



Nakon okupljanja Sabor je započeo euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom mons. Perom Sudarom te provincijalom fra Jozom Marinčićem i nazočnim svećenicima.

Euharistija je zajedništvo

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je naglasio kako je euharistija najsnažnija molitva iz koje izvire svećenički identitet i zajedništvo te progovorio o kušnjama.
 „Nalazimo se u vremenima u kojima proživljavamo veliku kušnju. Iako su sva vremena imala svoje kušnje, mi živimo danas svoju. Nije to ništa izvanredno. To je naš zadatak, to je naše poslanje“, ustvrdio je kardinal i napomenuo važnost pouzdanja u Boga po kojemu se treba shvatiti kako je Isus Krist središte kršćaninova života. Potom je potaknuo nazočne da se ne daju obeshrabriti svjetovnim problemima koji „blokiraju“ istinski svećenički poziv.
„Budimo iskreni, najčešća 'blokada' je naša osobnost, sebičnost, neostvarenje želje, ali i grijeh. Mi moramo trajno ulaziti u Kristovo svjetlo kako bismo se prepoznali u njegovu imenu i poslanju“, ustvrdio je kardinal i naglasio kako Crkva živi po zajedništvu, a ne po krhkoj osobnosti  svakog prezbitera.
Misno slavlje pjevanjem je animirao bogoslovni zbor Stjepan Hadrović.

Radni dio susreta i predavanja

Poslije mise uslijedio je radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma kojim je predsjedao generalni vikar mons. Luka Tunjić, a dvojica profesora održala su predavanje na temu Svećenik služitelj Riječi i sakramenata. Najprije je dr. Dubravko Turalija, koordinator obiteljskog pastorala u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i profesor Svetoga pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, govorio o svećeničkoj službi iz biblijskoga aspekta, posebno Starog zavjeta uzevši primjer Mojsija i Aarona.
Potom je dr. fra Danimir Pezer, dekan i profesor liturgike na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima govorio o svećeniku i samoj biti njegove službe iz liturgijsko-pastoralnog vidika osvrnuvši se i na opasnosti koje „vrebaju“ svećenike te odnos prezbitera prema Božjoj riječi te sakramentima.

Pojedina izvješća

Uslijedila su izviješća iz pojedinih institucija nadbiskupije. Potrebne informacije iznio je nadbiskupijski ekonom preč. Franjo Tomić. Okupljenima se obratio i generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mario Bernadić te ukratko predstavio deveti broj Biltena Sinode.
Pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije predstavio je djelovanje ureda kojemu je na čelu. Istaknuo je da 128 vjeroučitelja radi u školama, od toga 84 laika, 29 časnih sestara te 15 svećenika od kojih samo dvojica imaju ozbiljniju satnicu.
Naglasio je da problem nije smanjenje broja djece u školama, nego odlazak vjeroučitelja. Tako je rekao da je prošle godine deset laika s punom normom napustilo nadbiskupiju.
Spomenuo je i neke od aktivnosti kao što su Katehetski dan te Vjeronaučna olimpijada u kojoj sudjeluje 80-ak škola te 100-tinjak vjeroučitelja, a završno natjecanje je u Livnu 24. travnja.
Promicatelj duhovnih zvanja vlč. Marko Mikić govorio je o ministrantskom zborovanju Vrhbosanske nadbiskupije.
Završnu riječ imao je kardinal koji je potaknuo prezbitere na čestito djelovanje u  pojedinim segmentima pastorala i administraciji pri upravljanju župama.
Susret je završen molitvom i objedom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Nema komentara:

Objavi komentar