četvrtak, 23. siječnja 2020.

Kina uklonila i zabranila prodaju Biblije na internetu

Kineske vlasti naredile su uklanjanje Biblije i drugih knjiga povezanih s kršćanstvom iz online knjižnica u Kini.

Vlada nije izdala nikakvu službenu obavijest u kojoj bi objasnila razloge uklanjanja Biblije, a većina vjeruje kako će novi prijevod Biblije, koji je trenutno u izradi te su je odobrile tamošnje vlasti, biti u „skladu s komunističkom ideologijom“.
Kineske vlasti objavile su, početkom travnja, da je jedan od glavnih zadataka u nadolazećim godinama uvesti „kršćanstvo u kineskom stilu“ tako što će Bibliju ponovno prevesti te reinterpretirati.
Bibliju nisu „odobrile“ kineske vlasti pa se samim time smatra ilegalnom publikacijom koja se ne može i ne smije prodavati, već ju smiju koristiti jedino Crkve.
Različitim religijama i vjerskim zajednicama dopušteno je prakticirati njihov svjetonazor, ali samo ako je u skladu sa zakonom te ako je prilagođen „socijalističkom društvu“, stoji u posebnom dokumentu koji su obavili vladini mediji.
Vlasnici online knjižnica priznali su kako su bili prisiljeni ukloniti Bibliju i druge kršćanske knjige.
Podsjetimo, u sklopu novih zakona koji su u Kini stupili na snagu 1. veljače vlasti sada imaju mogućnosti mladima i općenito maloljetnicima zabraniti pristup vjerskim objektima.
Crkve će se morati prilagoditi novim pravilima ili će biti zatvorene, a primjena ove nove zakonske odredbe ponajviše će ovisiti o odnosima pojedine Crkve ili vjerske zajednice te lokalnih vlasti.
Dio je to novih političkih odluka glede vjerskih aktivnosti u toj zemlji. Ova se konkretno odnosi na djecu, za koju kineske vlasti smatraju da ne bi trebala tako mlada biti izložena „vjerskoj indoktrinaciji“.
Komunisti obrazlažu da odlazak u crkvu i vjerski odgoj onemogućavaju mladim ljudima razvoj „ispravnog pogleda na svijet i vrijednosti u njemu“. „Maloljetnici koji prerano primaju vjersko obrazovanje u crkvama ozbiljno su zakinuti u daljnjem sustavu obrazovanja“, stoji, između ostaloga, u novom zakonu.
Čini se kako se Komunistička partija Kine uplašila rastućeg broja kršćana u toj najmnogoljudnijoj zemlji te je krenula u otvoreni „rat“ protiv različitih Crkava. Novi zakon je samo jedan u nizu pokušaja destabiliziranja kršćanskih Crkava koje obitavaju u toj azijskoj zemlji.
Jedina olakšavajuća okolnost, ako se o tome može govoriti u ovoj situaciji, je ta što je implementacija zakona „spuštena“ na lokalnu razinu tako da njegovo provođenje vjerojatno neće biti dosljedno i radikalno sprovođeno u cijeloj zemlji. Sve će ovisiti o dosadašnjim odnosima različitih Crkava i lokalnih političara koji su negdje tradicionalno dobri, a negdje napeti. Naravno, i ovakve se odluke mogu zaobići susretima npr. u dvoranama ili na različitim izletima. Međutim, osnovno ljudsko pravo na slobodu vjerovanja je opasno ugroženo.


Veliki tjedan za vrijeme križnog puta kršćana danas

Dok su milijuni diljem svijeta u miru obilježavali Veliki tjedan i Uskrs 2018., mnogi kršćani ponovno su bili žrtve napada...

Na jugozapadu Pakistana, u pokrajini Balučistan, na Uskrsni ponedjeljak nepoznati napadači ubili su četvero kršćana, pripadnika lokalne kršćanske zajednice u Kveti, glavnom gradu te pokrajine.
Ubojice su presrele rikšu (vrsta prijevoznog sredstva, koje se pokreće ljudskom snagom), ubivši hicima iz vatrenog oružja vozača i tročlanu obitelj koji su se vraćali s lokalne tržnice. Počinitelji su potom pobjegli na motociklu. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država.
U susjednoj Indiji nepoznati su počinitelji u noći s Velike subote na Uskrs napali dvije župe u biskupiji Rourkela. U selu Bihabandh zapaljena je prostorija uz sakristiju u kojoj se čuvaju posvećeni predmeti dok su u nekoliko kilometara udaljenoj župi Salangabahal napadači uzeli i razbili kipove Djevice Marije i Djeteta Isusa.
Biskup Kishor Kumar Kujur izjavio je kako se radi o „unaprijed smišljenom i isplaniranom napadu”. „Oba incidenta dogodila su se usred noći, otprilike u isto vrijeme. Župe su međusobno udaljene 7-8 kilometara. Ovo je djelo iste skupine ljudi“, rekao je.
Biskupija Rourkela nalazi se u saveznoj državi Orissa koja je 2008. bila poprište nezapamćenih zločina nad kršćanima koje su počinili hinduistički nacionalisti. Tom prilikom ubijeno je stotinjak kršćana (većina katolici), uništeno je 6 500 kršćanskih domova i 395 crkava dok je pred nasiljem pobjeglo dodatnih 56 000 ljudi.
U jednoj od najopasnijih zemalja na svijetu, Salvadoru, na Veliki četvrtak ubijen je katolički svećenik Walter Osmir Vásquez, samo nekoliko sati nakon što je slavio osmu obljetnicu svećeničkog ređenja.
Nakon što je na Veliki četvrtak služio misu i uputio se na drugo slavlje, svećenika je presrela skupina naoružanih ljudi, opljačkala ga i ubila, posvjedočile su tri osobe koje su ga pratile. Motiv je ubojstva još nepoznat, a mjesne vlasti sumnjaju da su ubojstvo počinile kriminalne bande koje vladaju periferijama Salvadora. Prema stopi od 60 ubojstava na 100 000 stanovnika, to je najopasnija zemlja na svijetu.
Kršćani su trenutačno najprogonjenija vjerska skupina u svijetu. Prema izvješću organizacije Open Doors za 2017., čak 215 milijuna kršćana u 50 zemalja koje se nalaze na ljestvici Open Doorsa izloženo je progonu, dok je njih čak 948 ubijeno u 2016. zbog svoje vjere.



Otet svećenik, otmičari traže 500 000 dolara

Na Uskrs, 1. travnja 2018., otet je katolički svećenik u Demokratskoj Republici Kongo, a njegovi otmičari traže otkupninu za njegovo oslobađanje.

Mjesna Biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem stoji da su otmičari o. Celestina Nganga kontaktirali župu Sv. Pavla ‒ Karambija zahtijevajući otkupninu u vrijednosti od 500 000 dolara.
Naime, skupina naoružanih muškaraca prisilila je o. Nganga da napusti svoj automobil i odvela ga u džunglu netom nakon što je predslavio misu na Nedjelju uskrsnuća Gospodinova u svojoj župi u dijecezi Goma u provinciji Sjeverni Kivu.
U provincijama Sjeverni i Južni Kivu, u kojima je u protekle 23 godine stanje vrlo napeto, u posljednje je vrijeme došlo do izbijanja nasilja među paravojnim skupinama koje često iznuđuju novac od civilnog stanovništva, ili se međusobno bore za kontrolu nad mineralnima.
Krajem ožujka ove godine deset je ljudi ubijeno u napadu u Sjevernom Kivuu koji je izveo savez paravojnih snaga, što je dovelo do povećane vojne prisutnosti u toj provinciji.
Dodajmo da je u siječnju ove godine, također u Sjevernom Kivuu, zajedno s pet drugih muškaraca otet svećenik o. Robert Masinda, a nakon dva dana bili su pušteni na slobodu.
U listopadu 2012. oteta su tri svećenika iz reda asumpcionista: Jean-Pierre Ndulani, Edmond Kisughi i Anselme Wasukundi dok su u srpnju prošle godine oteti svećenici Jean-Pierre Akilimali i Charles Kipasa. Biskupska konferencija Demokratske Republike Kongo priopćila je da od trenutka njihove otmice nema nikakvih vijesti o njima.


 



Nema komentara:

Objavi komentar