srijeda, 15. siječnja 2020.

Molitva i praštanje koptskih kršćana

Kršćani u Egiptu ispratili su 2017. prisjećajući se mnogih ljudi koji su ubijeni zbog svoje vjere. Sjećaju se pobijenih i praštaju ubojicama.

Biskup Angaelos, iz Koptske Crkve, za vrijeme pohoda Ujedinjenom Kraljevstvu novinarima je kazao da egipatski kršćani tuguju za više od 120 svojih članova, žrtava ciljanih napada na crkve i pojedince prošle godine, ali i dalje čine ono što su činili stoljećima: praštaju.

Opraštanje koje šokira

Zadivljujuća djela pomirenja u duhu kršćanstva uslijedila su nakon svakog niza islamističkih ubojstava tijekom proteklih nekoliko godina. Nakon što je u dvije crkve na Cvjetnicu 2017. bombama ubijeno 45 vjernika, koptski svećenik u Kairu odgovorio je porukom upućenom izravno bombašima: " (…) volimo vas, i (…) molimo se za vas".
Udovica jedne od žrtava pokazala je prema teroristima takvu milost da je voditelj egipatske TV emisije bio zbunjen i u programu uživo ostao bez riječi.
Slični su i slučajevi kada je Islamska država ubila 29 kršćana u autobusu te kada je koptski svećenik prikupljajući milodare za potrebite izboden na smrt.
Kopti su koljačima Islamske države oprostili čak i kada su u Libiji 21-om kršćaninu odrubili glave.
Mnogi se pitaju ima li smisla konstantno opraštati onima koji ti nanose toliku bol?
Odgovor bi mogla pružiti jedna od najosebujnijih koptskih molitava: Molitva zahvale. Ona se moli na svakom bogoslužju Koptske Crkve. Njome započinje svaki kanonski sat u službenom molitveniku crkve Agpeyi – koptskoj inačici Časoslova, bizantskog Horologija, rimskog Brevijara ili Knjige zajedničkih molitava. Uključena je i u bogoslužje Sv. Bazilija, liturgiju koja se u koptskim crkvama najčešće slavi. Moli se i na krštenjima, vjenčanjima…

Molitva koja daje snagu

"O Učitelju, Gospodine, Svemoćni Bože, Oče Gospodina našega, Bože i Spasitelju Isuse Kriste – zahvaljujemo ti za svaku priliku, s obzirom na svaku priliku, i u svakoj prilici, jer Ti si nas čuvao, pomagao nam, vodio nas, primio nas k Sebi, poštedio nas, bodrio nas i doveo nas do ovoga časa. Stoga, molimo Te i preklinjemo Tvoju dobrotu, o Ti, Koji ljubiš čovjeka, da nam dopustiš da dovršimo ovaj sveti dan, i sve dane našega života, uvijek u potpunom miru uz Tvoj strah. Svu zavist, sve napasti, sva djela Sotone, savjetnika zlih, i ustajanje neprijatelja, skrivenih i vidljivih, otkloni od nas, i od čitavog Tvog naroda, i od ovog svetog mjesta koje je Tvoje. Ali podaj nam stvari koje su dobre i korisne; jer Ti si Onaj Koji nam je dao vlast da gazimo po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj. I ne uvedi nas u napast nego oslobodi nas od zla milošću, suosjećanjem i ljubavlju prema čovjeku, prema Svojem Jedinom Rođenom Sinu, Gospodinu našemu, Bogu, i Spasitelju Isusu Kristu, kroz Kojega je Tebi sva slava, čast, gospodstvo i klanjanje, s Njim, i Duhom Svetim, Davateljem života koji je jedno s Tobom, sada i uvijek i u vijeke vjekova. Amen."
Ova je molitva pomogla zajednici kršćana u Egiptu da prebrodi stoljeća silovitih oluja koje zli nad nju izlijeva poput kiše. Danas se čini kako Kopti stoje jači i postojaniji nego ikada prije.
Možda nam njihov primjer dadne snage svladati svoje vlastite, puno manje prepreke i obeshrabrenja koja doživljavamo u Europi, kontinentu koji je san mnogih progonjenih i obespravljenih diljem svijeta

Sirijski sukob o kojem se više ne govori

Vjerojatno ste primijetili kako je sukob u Siriji lagano „sklonjen“ iz svjetskih medija. Usprkos turskoj intervenciji na sjeveru te činjenici da se u toj zemlji i dalje vode oružane borbe vijesti teško stižu do prosječnog čitatelja.

Tako je promakla vijest da su naoružane terorističke skupine koje još uvijek kontroliraju istočno predgrađe Damaska minobacačkom paljbom 5. veljače 2018. pogodile područje siro-pravoslavnoga patrijarhata, u četvrti Bab Tuma.
Pritom su poginule najmanje dvije osobe, a troje je ranjeno. Rakete su, naime, pogodile područje oko siro-pravoslavne katedrale Sv. Juraja, gdje je jedna skupina ruskih dragovoljaca upravo bila završila raspodjelu paketa pomoći lokalnom stanovništvu. Vjerojatno je riječ o klasičnoj dojavi nekog od susjeda koji je promatrao podjelu pomoći.
Ti artiljerijski napadi na Stari grad u Damasku daju potvrdu da, unatoč raznim priopćenjima i slabijem zanimanju međunarodnih medija, sukob u Siriji još uvijek traje, a obuhvaća također glavni sirijski grad.
Podsjetimo, u siječnju su četvrti Staroga grada u Damasku, gdje se nalazi najviše crkava i patrijarhata, više puta bile napadnute topničkim i raketnim oružjem. U jednom od tih napada 22. siječnja poginulo je 9 osoba, većinom učenika koji su izlazili iz škole, a ranjeno ih je više od dvadeset. Osmero ubijenih bili su kršćani.


Zločini protiv kršćana izazivaju zabrinutost u Njemačkoj

Njemačka savezna policija zabilježila je 97 napada na kršćane ili kršćanske ustanove u Njemačkoj tijekom 2017. Najviše se nasilnih izgreda dogodilo među tražiteljima azila koji žive zajedno u izbjegličkim domovima.

Ove zabrinjavajuće brojke objavila je medijska skupina Funke nekoliko mjeseci prije nego što su njemačke snage sigurnosti trebale objaviti službenu statistiku godišnjeg kriminala. Brojke su još uvijek preliminarne i mogle bi biti podložne dodatku ili izmjeni jer su pokrivale razdoblje do kraja studenoga.

Antikršćanski zločini

Prema izvješćima, četvrtina od 97 slučajeva obuhvaćala je napade na crkve i kršćanske simbole, a bilo je 14 slučajeva nasilnih „antikršćanskih zločina“ među tražiteljima azila ili izbjeglicama. Taj broj uključuje ubojstvo kršćanskog obraćenika koje je počinio jedan Afganistanac u Bavarskoj. Bilo je i devet slučajeva nanošenja tjelesnih ozljeda.
Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja upravlja tom saveznom državom, rekao da integracija u Njemačku zahtijeva apsolutnu toleranciju kršćanskih vrijednosti.
„Svatko tko želi živjeti ovdje mora se udaljiti od bilo kakve antikršćanske sklonosti, inače, jednostavno nisu dobrodošli“, rekao je za medije ministar Herrmann.
Ansgar Heveling, glasnogovornik parlamentarne stranke Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel (CDU), nazvao je brojku napada na kršćane „alarmantnom” i rekao da se problem mora riješiti na isti način na koji se  „antisemitski napadi ispravno rješavaju u ovom trenutku“.

Kršćanske institucije trebaju bolju zaštitu

Nakon što je pozdravio činjenicu da se brojke prikupljaju kako bi pružile „jasnoću” o tom pitanju, Heveling je također rekao da kršćanske institucije trebaju bolju zaštitu. „Ovdje vidim posebnu odgovornost naše države. Ovi napadi moraju biti strogo i dosljedno kažnjeni”, dodao je.
Ovo je prvi put da su prikupljene konkretne brojke za antikršćanske zločine u Njemačkoj. Jedina usporediva statistika potječe iz nevladine udruge Open Doors, koja prati progon kršćana diljem svijeta, a koja je tijekom osam mjeseci 2016. zabilježila 743 slučaja protukršćanskih napada u njemačkim domovima za izbjeglice.
Prema ustaljenoj propagandnoj matrici zabijanja glave u pijesak, neki medijski izvještaji izrazili su sumnju da su svi incidenti religijski motivirani, ali glasnogovornik nevladine udruge Open Doors Ado Greve uvjeren je da jesu.
„Žrtve su nam rekle da su im napadači govorili stvari poput: ‘Odrezat ću ti glavu, nevjerniče’, ‘Kontaminirate kuhinju’ ili ‘Oskvrnjujete hladnjak’. Drugim riječima, počinitelji su sami rekli zašto to rade“, ustvrdio je Greve u izjavi za medije.
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere priopćio je da će snage sigurnosti početi prikupljati relevantne podatke zbog zabrinutosti za sigurnost kršćana.
„Mnoge kršćanske izbjeglice opetovano su tražile odvojeni smještaj, nakon što je sve više i više raslo nasilja nad njima od strane muslimanskih izbjeglica, ali vlasti nisu reagirale“, ustvrdio je de Maiziere.
Jedina svijetla točka u svemu ovome je činjenica da je javnost polako počela pritiskati političke predstavnike kako bi se počelo sustavno reagirati. Čini se kako je vrijeme nojevskog zabijanja glave u pijesak završeno, barem među Nijemcima. Međutim, nije da nisu bili upozoravani što ih čeka za vrijeme umjetne „izbjegličke krize“.



Nema komentara:

Objavi komentar