srijeda, 15. siječnja 2020.

Tiho ubijanje nigerijskih kršćana

Statističari crne kronike križnog puta kršćana iznijeli su šokantne podatke da je od 2015. u Nigeriji ubijeno čak 16 000 kršćana. Posljednji napad dogodio se na lokalnom sveučilištu države Yola Adamawa, jedne od najugroženijih u vrijeme haranja Boko Harama.

Kao rezultat napada razularene gomile, kršćanski student je ubijen, a mnogi su ranjeni. Napadači su bili studenti muslimani s Tehnološkog sveučilištu Modibbo Adama koje je iživcirala sporna objava na Facebook profilu jednog kršćanskog studenta.
Napad se dogodio 4. veljače, a lokalni izvor rekao je da je incident započeo oko 19 sati, budući da su neki studenti bili u čitaonicama pregledavajući pitanja za ispite dok su se drugi družili na različitim mjestima diljem kampusa.
Tada je gomila muslimanskih kolega studenata, naoružanih štapovima i mačevima te uzvikujući „Allahu Akbar“ počela upadati u učionice te diljem kampusa ganjati kršćanske studente. Dio se sakrio u crkvu u sklopu sveučilišta dok su se drugi razbježali.
Intervencijom policije spriječen je veći pokolj, ali je već bilo kasno za Ericka McBen Kyaria (20) koji je smrtno ranjen.
Postavlja se pitanje ako su studenti i obrazovanija mladež takvog karaktera kakva je onda situacija među neobrazovanim i lakše indoktriniranim Nigerijcima diljem te velike i mnogoljudne afričke zemlje?




Napad mačetom na vjernike u crkvi

Pobješnjeli muškarac sredinom veljače 2028. upao je u crkvu te mačetom počeo napadati vjernike.   
Članovi župe Sv. Lidwine u Yogyakarti bili su prisiljeni pobjeći dok je napadač urlao i mahao velikom mačetom. Napada nisu bili pošteđeni ni stariji vjernici kao ni svećenici.
Četiri osobe ozlijeđene su u napadu, uključujući i svećenika, koji je bio ranjen dok je pokušavao zaštititi svoje vjernike. Također su teže ranjena dvojica laika te policajac koji je na kraju uspio savladati napadača, identificiranog kao islamski ekstremist koji je živio u blizini crkve. Od ranije je poznat policiji jer je prije nekoliko mjeseci izrazio interes za putovanje u Siriju te „pokazao znakove radikalizacije“.
Organizacija Open Doors je ustvrdila kako su kršćani u Indoneziji posljednjih tjedana bili izloženi valu napada. Predsjednik Joko Widodo obećao je obraniti vjersku slobodu u zemlji, koja se bori u sve napetijoj borbi protiv ekstremizma.
Kao odgovor na napad predsjednik je rekao: „Naš ustav jamči vjersku slobodu, stoga nećemo dati ni najmanji prostor onima koji promiču i šire nesnošljivost u našoj zemlji, pogotovo onima koji djeluju nasiljem. Naložio sam vlastima da poduzmu čvrste akcije.“
Indonezija se nalazi u izbornoj godini koje su tradicionalno s više nasilja naspram kršćana jer zahvaljujući vjerskim sukobima dirigiraju se rezultati na izborima. Poznato je da radikalni islamski vođe mogu mobilizirati stotine tisuća prosvjednika na ulicama ako im nešto zasmeta.
Najveću opasnost trpe one vjerničke zajednice u kojima ima konvertiranja vjernika, to jest prelaska s islama na neku od kršćanskih denominacija.



Afrički franjevac ubijen u Berlinu

Kasno uvečer, 22. veljače 2018., policija je odgovorila na poziv svjedoka koji su čuli da se u susjedstvu netko glasno svađa. Nažalost, po dolasku mogli su samo konstatirati smrt fra Alain-Florenta Gandouloua koji je pretrpio teške ozljede od premlaćivanja tupim predmetom. Također, bio je probodene glave što je učinjeno kišobranom...

Zbog sumnje da je počinio zločin ubojstva odmah je uhićen 26-godišnji muškarac iz Kameruna. Osumnjičeni je od kobne noći u pritvoru na psihijatrijskom odjelu. Policija nije objelodanila ime ubojice, a nikakav motiv za stravično ubojstvo nije utvrđen.
Berlinski nadbiskup mons. Heiner Koch odao je počast ubijenom svećeniku. "Njegov glazbeni talent koji je pokazivao za vrijeme slavljenja misa animirao je čitavu zajednicu", rekao je nadbiskup Koch i naglasio da je fra Gandoulou bio poput oca vjernicima te također bio osjetljiv u društveno-socijalnim izazovima župne zajednice.
Fra Alain-Florenta je rođen 1963. u Brazzavillu, u Republici Kongo. Za svećenika je zaređen 1991. Doktorirao je na Bonskom sveučilištu 2008. Bio je aktivan katehist koji je svesrdno radio za dobrobit zajednice.
Od 2009. bio je župnikom u berlinskoj župi za katolike frankofonskog govornog područja koja je u glavnom gradu Njemačke uspostavljena 1945. Od 2011. radio je i kao pastoralni suradnik u berlinskoj župi Presvetog Srca Isusova.
Nakon oproštajne mise u župi, 2. ožujka, na kojoj se molilo, kako za ubijenog fratra, tako i za ubojicu, zemni ostatci fra Alaina-Florenta vraćeni su radi pokopa u njegov rodni grad u Nadbiskupiji Brazzaville u Kongu.
Na kraju dodajmo i to da se fra Alain-Florent spominjao u kontekstu skorog biskupskoga imenovanja u Kongu.






Nema komentara:

Objavi komentar