četvrtak, 2. siječnja 2020.

„Velikodušno“ smanjenje kazni pritvorenim kršćanima

U povodu božićnih blagdana indonezijska Vlada odobrila je smanjenje kazne za više od 9 000 kršćanskih zatvorenika.
Među njima je i bivši guverner Jakarte Basuki Tjahaja Purnama, poznat pod imenom Ahok, koji je u zatvoru pod optužbom za navodnu blasfemiju.
Prema podatcima iz službenih izvora indonezijsko je Ministarstvo za ljudska prava smanjilo kazne za 9 333 kršćanskih zatvorenika, od kojih je njih 175, dobivši oprost, moglo biti pušteno na slobodu. Smanjenje kazne, naime, variralo je od 15 dana do najviše dva mjeseca; za mjesec ili više dana kazna je smanjena zatvorenicima koji su u zatvoru već proveli od jedne do tri godine.
Bivši guverner Jakarte Purnama bio je početkom 2017. osuđen na dvije godine zatvora, nakon što je 2016. lažno optužen za blasfemiju. Njegova je kazna sada smanjena za 15 dana.
Indonezijski je predsjednik Joko Widodo u povodu božićnih blagdana uputio kršćanima poruku solidarnosti u kojoj je istaknuo da je višekulturalnost indonezijskoga naroda doista blagoslov, te dodao da su kršćani u Indoneziji važan dio nacije.
Podsjetimo da u Indoneziji, od 240 milijuna stanovnika, većinom muslimana, kršćani čine oko 10% pučanstva. Protestanata ima 17 milijuna, dok je katolika oko 7 milijuna, odnosno 3%.

Jedina katolička bolnica nakon pada IDIL-a

Kaldejski nadbiskup Erbila, Bashar Warda, pozvao je mladi bračni par Saveena Oghana i Ban Isaqui, liječnika i stomatologinju, da pokrenu rad prve i jedine bolnice kojom upravlja Katolička Crkva u Iraku nakon pada Islamske države.

To dvoje mladih ljudi, 28-godišnjaci, sada su u Brisbaneu u Australiji, gdje na Katoličkom sveučilištu završavaju izobrazbu za zdravstvene upravitelje, što ih zapravo priprema za projekt na koji su pozvani. Bolnica će, početi s radom u kršćanskoj četvrti Ankawa u Erbilu, u sjevernom Iraku, i zvat će se Shlama ili Shalom, to jest Mir.
Nadbiskup Warda želi da kršćani budu prisutni u Iraku sa svojim vrijednostima, posebno na području obrazovanja i zdravstva. Pravi je to izazov za dvoje mladih ljudi koji kažu da su ostavili sve, stavljajući na stranu i svoju karijeru, kako bi pozitivno odgovorili na taj poziv. Oboje su već bili dobrovoljci Erbilske nadbiskupije i radili su s izbjeglicama u dolini Ninive. Sada kao stručnjaci žele staviti na raspolaganje sve svoje sposobnosti i snage, jer ono što najviše želi svaki Iračanin je mir.
Čini se kako kršćanski dijelovi Iraka polako poprimaju prijeratne obrise dok se izbjeglice i prognanici vraćaju. No imajući iskustva s ratom u BiH zasigurno će proći mnogo godina i to ako se većina protjeranih i vrati.


Masakr na Novu godinu

U saveznoj državi Rivers u Nigeriji u prvim jutarnjim satima nove godine najmanje 21 osoba je poginula u pucnjavi.
Pokolj se dogodio kada je napadač u gradu Omoku pucao u ljude koji su se vraćali iz crkve gdje su nazočili noćnoj molitvi i bdijenju.
„Među 21-im ubijenim vjernikom nalaze se i žene i djeca. Masakr se dogodio na putu Krigani u Omokuu. U napadu je ubijena jedna cijela obitelj“, rekao je za medije neimenovani izvor.
Iz policije su naveli kako je napadač u bijegu.
Nažalost, ovo je samo još jedan primjer vjerske netolerancije prema kršćanima, ali i indolencije zapadnjačkih medija jer je ovaj pokolj, što zbog izvješća proslave dočeka Nove godine, što zbog nebrige za kršćane u zemljama u razvoju, prošao nezapaženo.


Aktivisti oslobođeni lažne optužbe za bogohuljenje

Pakistanski je Vrhovni sud u Islamabadu 2. siječnja oslobodio pet aktivista intelektualaca od optužbe bogohuljenja jer su utvrdili da blasfemije nije ni bilo.
Riječ je o intelektualcima koje su prošle godine otele državne snage sigurnosti te su nakon nekoliko tjedana pušteni.
Aktivisti i međunarodne organizacije za tajanstveni su nestanak optužile pakistanske sigurnosne snage, napominjući da su potonje otele aktiviste kako bi ušutkale glasove koji su kritični prema Vladi i proširile atmosferu straha među pučanstvom.
Kasnije je nasilna kampanja, koju su proveli islamski ekstremisti na radijskim i televizijskim kanalima, dovela do toga da se slučaj označi kao „bogohuljenje na društvenim mrežama“.
Aktivisti, uključujući i jednog poznatog sveučilišnog profesora koji je bio kritičan prema Vladi, nalaze se, zbog straha, trenutno izvan Pakistana.
Asad Tariq, branitelj osumnjičenih, rekao je kako je sud odbacio sve optužbe i dodao da nitko ne bi smio biti pod istragom zbog lažne optužbe za bogohuljenje.
Jedan od oslobođenih je i bloger Goraya koji je pobjegao u Europu.
„Nemam ništa protiv Pakistana; nemam ništa protiv islama. Kritičan sam prema politici jer bih htio vidjeti bolji Pakistan“, rekao je u izjavi za medije Goraya i zatražio od suda da otvori istragu protiv onih koji su im htjeli proširiti optužnicu za vrijeđanje proroka Muhameda i svih onih koji su poveli lažnu kampanju protiv njih.
Ovo je samo još jedan dokaz kako nakaradni pakistanski zakon o blasfemiji ide najčešće na štetu nemuslimana i svih onih koji su kritični protiv Vlade Pakistana.



Nema komentara:

Objavi komentar