srijeda, 1. veljače 2012.

Izložba sakralnih i religioznih eksponata

U Gradskoj galeriji «Colegium  artisticum», 3. ožujka 2008. otvorena je izložba više od 600 sakralnih i religioznih eksponata svih vjera s područja BiH.  Idejni tvorac i organizator manifestacije je don Ivan Ravlić župnik sarajevske župe Presvetog Trojstva. Ovakvo izlaganje je prvi put organizirano u našoj zemlji i ima za cilj zbližavati ljude kroz njihovu različitost.

Na otvaranju don Ravlić je rekao: «Ideja o izložbi sakralnih i religioznih eksponata svih vjera na teritoriju BiH islamske, rimokatoličke, pravoslavne i židovske vjerske zajednice koje egzistiraju na teritoriji naše države, dugo je sazrijevala u meni. Ova kulturna manifestacija za ovo je područje jedan korak naprijed u pravcu poboljšanja međureligijske komunikacije, ekumenizma i dijaloga. U razgovoru s članovima Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine dobio sam potporu što mi je i pismeno potvrđeno. Svestrana podrška osoba javnoga, političkoga i vjerskoga života dala mi je dodatne snage pristupiti realiziranju ovoga programa».
Izložbu je službeno otvorio član Predsjedništva BiH gosp. Željko Komšić a publici su se još obratili gradonačelnica grada Sarajeva Semiha Borovac i Strajo Krsmanović, direktor «Colegiuma Artisticuma».
Izložba će biti otvorena do 31. ožujka.

Nema komentara:

Objavi komentar