srijeda, 1. veljače 2012.

Prepoznajmo Božju prisutnost u našim životima

U katedrali Presvetoga Srca Isusova 16. ožujka 2008. svečanu sv. Misu i obrede Cvjetne nedjelje predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju Apostolskog nuncija u BiH mons. Alessandra 'DErrica, pomoćnog biskupa vrhbosanskog dr. Peru Sudara i dvadesetak svećenika.
Na početku sv. Mise blagoslovljene su maslinove i palmine grančice, a potom su se svećenici i nekoliko stotina vjernika uputili u procesiju oko sarajevske katedrale. Grančice su iz hrvatske župe Vela Luka, a poslao ih je dubrovački biskup Želimir Puljić. Donacije od grančica će biti upućene za misije što je po riječima kardinala Puljića dobar znak veličine i jedinstva Katoličke crkve i naš doprinos djelovanju Crkve izvan granica naše domovine. Nakon procesije nastavljeno je s Misnim slavljem i otpjevana je muka Isusa Krista.
Nakon Misnih čitanja uslijedila je kardinalova propovijed. Kardinal Puljić nas je pozvao da prihvatimo Isusa koji je prema nama očitovao svoju ljubav. «Apostoli spavaju dok se Isus moli. Svi smo se mi prepoznali u tome jer u današnjem svijetu vlada veliko zlo nezainteresiranosti i ravnodušnosti za Boga. Bog nas zove da molimo s njim, a mi utonemo u san kao da ne shvaćamo ozbiljnost situacije nemajući pouzdanja u Gospodina. Spremni smo se kleti poput Petra ali kada dođe trenutak da opravdamo naša obećanja postajemo kukavice». Kardinal Puljić je naglasio kako je strašno znati da su ljudi spremni izdati Isusa ali je još strašnije znati da smo mi danas spremni i za čak manju cijenu od 30 srebrnjaka zatajiti Isusa. «U svima nama ponekad čuči Juda jer su nam nekad draži kratki zemaljski i prolazni interesi od vječnosti», rekao je Kardinal Puljić i dodao da znamo kako je završio Juda kada je izgubio nadu.

U propovijedi kardinal Puljić  se dotaknuo i teologije napuštenog Isusa. «Isus biva napušten i izdan od svih, čak i na križu govori: 'Bože moj zašto si me ostavio?' Međutim, baš kada je najnapušteniji Isus u nama budi najviše pozornosti, simpatija i emocija. Pripadati Isusu u životu današnjeg čovjeka znači prolaziti kroz kušnje, životne probleme i usamljenost». Kardinal nas je na kraju pozvao da nosimo svoj križ strpljivo znajući da je Bog prisutan u našim životima. «Moramo znati da smo Isusovi i stoga se nikad ne trebamo stidjeti našeg unutarnjeg i vanjskog identiteta».
Svečano Misno slavlje je uveličao Mješoviti katedralni zbor Josip Stadler zbor pod ravnanjem prof. Marka Stanušića.

Šta je Cvjetnica?

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je svetkovina koja se slavi u nedjelju prije Uskrsa i uvodi nas u Veliki tjedan. Na Cvjetnicu slavimo Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisan u sva četiri Evanđelja. Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Nema komentara:

Objavi komentar