petak, 24. veljače 2012.

Neka u nama nikad ne pobijedi Juda


U katedrali Presvetoga Srca Isusova 5. travnja svečanu sv. misu i obrede Cvjetne nedjelje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju desetak svećenika.

Na početku sv. mise blagoslovljene su maslinove i palmine grančice a potom su se svećenici, časne sestre, pjevači i nekoliko stotina vjernika uputili u procesiju oko sarajevske katedrale sudjelujući time u činu spomena na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. Euharistijsko slavlje nastavljeno je pjevanjem evanđeoskog izvješća muke po Marku. Grančice su kao i prošle godine donesene iz hrvatske župe Vela Luka, a donacije skupljene od prodaje grančica bit će upućene za katoličke misije po svijetu. Poslije misnih čitanja uslijedila je kratka Kardinalova propovijed. 


«Prvo želim istaći jednu strašnu istinu a to je istina da čovjek može biti izdajica Isusa Krista. Mi se zgražamo nad Judom, ali to zgražanje neka probudi u nama svijest kako svatko od nas nosi u sebi opasnost biti Juda. Zato neka nas ova muka još više opredijeli za Krista kako bi uvijek sačuvali sposobnost prosuđivanja, vrednovanja i rasuđivanja. Neka u nama nikad ne pobijedi Juda. Druga misao koju želim istaći jest istina da se u čovjeku često nalazi sklonost zatajiti Isusa kako bi bolje prošao u životu. Poput Petra koji se stidi Isusa uvijek će biti biranja između ugodnoga i vrijednog. Ovdje bih istakao misao iz Isusovog kuta gledanja: Ništa gore ne može zaboljeti kao uvrjeda od onoga koga si volio. Oni koji su doživjeli boli od voljenih osoba to će razumjeti jer voljena osoba zna gdje smo ranjivi. Ovdje je Isus postao jedan od nas i bira nas kao svoje suradnike. On želi po nama  i danas biti prisutan u svijetu. Zato je važno danas pogledati tu Isusovu vrijednost ljubavi, ali i opasnost ljudske krhkosti, izdaje ili zatajenja. Treća misao o kojoj želim govoriti jest bolest demokratskog društva. Riječ je o mehanizmima zavođenja mase. Masa ne bira prema kriterijima, vidjeli smo  u slučaju Pilata. On je pitao, a masa je izabrala Barabu. Ovo današnje demokratsko društvo je često zavedeno medijima i radije će birati Barabu. Zato muka Kristova u nama mora izazvati sposobnost prosuđivanja, vrjednovanja i odlučivanja. Muka Kristova neka u nama bude svjetlo kao i u ovom vremenu svojom glavom živjeti i iz vjere misliti i svjedočiti.»  Svečano misno slavlje uveličao je Mješoviti katedralni zbor «Josip Stadler» zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Tijekom cijelog misnog slavlja vjernici su imali prigodu za ispovijed, koju su mnogi i iskoristili.
 Na sv. misi je bio i novoimenovani visoki predstavnik u BiH austrijski diplomat Valentin Inzko. Nadamo se kako to znači da će Ured visokog predstavnika hrvatski narod nakon svih ratnih i poratnih nedaća na ovim prostorima konačno tretirati kao i ostale narode u našoj zemlji.     
                                

Nema komentara:

Objavi komentar