petak, 10. veljače 2012.

Krist je središte našeg naučavanja

U zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa 30. kolovoza održan je XII. katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije na temu "Pavao učitelj naroda". Redoviti godišnji susret je započeo zajedničkom molitvom Trećeg časa koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić.
Mons. Petar Jukić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, uputio je riječi pozdrava svim nazočnima i zahvalio zbog velikog odaziva svih kateheta i katehistica zauzetih u župnoj katehezi ili vjeronauku u školi na prostorima Vrhbosanske nadbiskupije. Mons. Jukić istaknuo je značaj godišnjeg susreta na razini nadbiskupije jer se tada razmjenjuju iskustva, dobivaju nove ideje, obrađuju aktualne teme i raspravlja se o novonastalim problemima. Skupu su se potom obratili Niko Ikić, rektor Vrhbosanske katoličke teologije, i kardinal Puljić. 

Kardinal je u svom kratkom pozdravnom govoru zahvalio svima na zauzimanju u širenju Radosne vijesti. Također je istaknuo značaj osobe sv. Pavla i ukazao na njegov primjer. «Koristio se svim sredstvima kako bi širio evanđelje, on je putovao, govorio, pisao i slao svoje posrednike te oduševljeno živio ono što voli, a to je naviještanje Radosne vijesti.» Osvrćući se na današnje vrijeme, kardinal je potaknuo nazočne da imaju hrabrosti u naviještanju evanđelja i da koriste sva dostupna plemenita sredstva kako bi mogli Boga približiti čovjeku.
Poslije uvodnih pozdrava prvo predavanje „Pavao učitelj naroda“ održao je dr. Darko Tomašević, vicerektor Vrhbosanske katoličke bogoslovije. Govorio je o osobi i djelovanju sv. Pavla. Na kraju je pozvao sve katehete i katehistice da primjerom svjedoče ono što poučavaju u školama i župnim zajednicama i da im Krist bude središte poučavanja.
Drugo predavanje je održao dr. Tomo Vukšić, profesor na Vrhbosanskoj teologiju, izlagao je o „Temeljnom ugovoru između Sv. Stolice i Bosne i Hercegovine“ osvrćući se na pojedine zakone koji se tiču problema provedbe Zakona o slobodi vjera i Okvirnog zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.
Nakon predavanja slijedila je diskusija koja se uglavnom odnosila na novonastale probleme u vezi s održavanjem nastave vjeronauka u Distriktu Brčko. Zbog mnoštva nejasnoća koje su nastale nakon protuzakonite odluke supervizora za Brčko Raffija Gregorijana, dekan Brčanskog dekanata preč. Veselko Župarić ukratko je predstavio probleme s kojim se sada susreće Katolička Crkva u tom kraju, a posebno katehete i katehistice kojima je praktički zabranjeno djelovanje u školama. Naime, protuzakonitom odlukom supervizora za Brčko, vjeronauk je sveden na fakultativni predmet, ocjene iz tog predmeta ne računaju se u ukupni prosjek, a vjeronaučna nastava može biti izvođena samo prvi ili posljednji nastavni sat, što je fizički neizvodivo.
Nakon diskusije slijedilo je Euharistijsko slavlje na kojima su podijeljena kanonska poslanja i blagoslovljeni katehete i katehistice. Ukupno je podijeljeno 45 kanonskih poslanja od kojih je 10 trajnih.

Nema komentara:

Objavi komentar