četvrtak, 9. veljače 2012.

Identitet je ono na čemu počiva imidž


U crkvi sv. Ćirila i Metoda, koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog katoličkog bogoslovnog sjemeništa, 5. srpnja 2008. je vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić slavio sv. Misu uz koncelebraciju desetak odgojitelja i profesora. Na sam blagdan slavenskih apostola završavaju ispiti i bogoslovi se razilaze svojim kućama na ljetni odmor.


Uvodne pozdrave i dobrodošlicu kardinalu Puljiću uputio je vlč. Josip Tadić, prefekt i ekonom Bogoslovije. Na početku sv. Mise Vrhbosanski nadbiskup je uputio riječi hvale svim obrazovnim i  odgojnim strukturama Stadlerovih ustanova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Teologije. «Molimo za duhovna zvanja posebno danas jer je prva subota u mjesecu, a u našoj nadbiskupiji svaka prva subota je posvećena molitvi za duhovna zvanja. Molimo za one koje Bog pozva da mu budu radnici jer je žetva velika a radnika malo», naglasio je kardinal Puljić.
U svojoj propovijedi Kardinal je govorio o slavenskim apostolima sv. Ćirilu i Metodu koji su i suzaštitnici Europe i vremenu pokrštavanja slavenskih naroda za vrijeme vladavine kneza Rastislava u Moravskoj tijekom 9. stoljeća. Zbog bojazni da germanski misionari ne pokušaju izvršiti germanizaciju Slavena knez Rastislav se obratio Bizantu za pomoć i dobio je dvojicu misionara sv. Ćirila i Metoda. Nadbiskup je posebno istaknuo njihovu ljubav prema Svetome pismu kao i njihovo zalaganje za liturgiju na slavenskom jeziku. «Danas želimo s ponosom Bogu zahvaliti što se Božja riječ od tih davnih vremena do dana današnjih širi među slavenskim narodima. Sv. Ćiril i Metod dolaze iz jedne napredne države sa svojom kulturom ali slavenskim narodima ne nameću ništa, nego donose Isusa. Gdje god su išli, nosili su navještaj Evanđelja, navještaj Isusa izgovoren razumljivim jezikom za slavenske narode», naglasio je Kardinal.
U drugom dijelu propovijedi Vrhbosanski nadbiskup se direktno obratio bogoslovima koji uskoro polaze na ljetni odmor. «Počnite gledati da budete ono što jeste. Danas se često razmišlja što je važnije: imidž ili identitet. Identitet je ono na čemu počiva imidž. Često čovjek mora izvanjskim radnjama pokazivati ono što zaista jeste: svojim rječnikom, svojom nošnjom i svojim stilom pokazujete ono što jeste. Danas polazite na odmor, a vi ste bogoslovi. Samo ime vam govori da Boga trebate slaviti gdje god se nalazili. Neka te sve izdaje da si bogoslov. Neka sve pokazuje da si Isusov. Ne biste se smjeli stidjeti svoga identiteta. U prvom redu kršćanskog identiteta, a onda identiteta duhovnog zvanja. Nama treba Pavlovog duha, apostolskog duha, duha sv. Ćirila i Metoda da znamo kako smo mi Bogom dani za ovo vrijeme.»

Nema komentara:

Objavi komentar