ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Izabrano idejno rješenje za spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II.

U zgradi Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 18. lipnja 2009. na konferenciji za novinstvo priopćena su imena pobjednika natječaja za izbor idejnog rješenja spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. koji će se nalaziti ispred katedrale. Na ovaj međunarodni natječaj za idejno rješenje spomen-obilježja pristiglo je 20 radova iz BiH, Hrvatske, Italije i Poljske, a žiri je jednoglasno izabrao rad akadamskog kipara Hrvoja Urumovića i idejno rješenje trga arhitekta Zvonimira Krznarića

Konferenciji za novinstvo nazočio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić te žiri za izbor idejnog rješenja spomen-obilježja kao i pobjednici natječaja. Konferencijom je moderirao prof. Vanja Gavran, glavni tajnik HKD «Napredak». Izabrani rad je zajedničko djelo akadamskog kipara iz Zagreba, Hrvoja Urumovića, inače rođenog u Sarajevu i arhitekta Zvonimira Krznarića. Dva autora su na natječaj poslali zajednički rad, statuu pape Ivana Pavla II. i idejno rješenje trga ispred sarajevske prvostolnice što se na kraju pokazalo uspješnom suradnjom.

Žiri je imao težak posao

U ime žirija prvi se novinarima obratio kardinal Puljić, govoreći o radu žirija i teškoći odabira pristiglih radova a potom je pročitao biografije pobjednika natječaja.
Akademik Tonko Maroević, profesor na Sveučilištu u Zagrebu je govorio o kreativnom i umjetničkom aspektu samog kipa: «Odabrano rješenje djeluje moćno kao cjelina, kao oblik pokrenut sa svih strana i skladno odmjeren u dinamičkoj ravnoteži. Položaj štapa o koji se lik pape oslanja dijeli stranu na dva dijela, a ta okomica dobro dolazi kao protuteža nizu dijagonala Papina plašta.»
Prof. dr. Muhamed Hamidović je govorio o urbanom i arhitektonskom rješavanju trga ispred katedrale i Strossmayerove ulice. «Autori su predvidjeli izduženu fontanu u području gornjeg dijela ulice tako da će i voda na neki način djelovati simbolistički pri pristupu katedrali», kazao je.
Na kraju je mr. Nisveta Kurtagić-Granulo, član Predsjedništva udruge arhitekata Raguza iz Italije iznijela šifre radova kojima će biti ponuđeno otkup njihovih radova.

Uredit će se i trg ispred katedrale

Članovi žirija za izbor najboljeg rada su bili: Vinko kard. Puljić, dr. Franjo Topić, predsjednik HKD-a Napredak, prof. dr. Muhamed Hamidović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu; akademik Tonko Maroević, profesor na Sveučilištu u Zagrebu; akademik Boško Kućanski, profesor na Univerzitetu u Sarajevu; Mr. Nisveta Kurtagić-Granulo, član Predsjedništva udruge arhitekata Raguza iz Italije; dr. fra Mirko Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Vanja Gavran, glavni tajnik HKD-a Napredak te zamjenski član Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.
Kip akademskog kipara Urumovića prikazuje uspravnu figuru pape Ivana Pavla II. u meditivnoj molitvi, na vjetrometini zbivanja suvremenog svijeta. Papa moli za mir, poniznog i uzvišenog, krhkog i snažnog te bliskog čovjeku. Kip Pape je oslonjen na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima. Za materijal je odabran segetski kamen, vapnenac iznimne tvrdoće i otpornosti na vremenske prilike i udarce. Skulptura od 2,92 metra bit će smještena u osi istočnog tornja Stadlerove katedrale, malo uvučena i sa zelenom pozadinom novog drvoreda. Kao što je već rečeno predviđena je i izgradnja izdužene fontane.

Ideju o podizanju spomenika Papi i raspisivanje natječaja pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", a spremnost za pomoć su izrazili razni nivoi vlasti u BiH. 
Radosni smo što će se Sarajevo pridružiti svim onim gradovima koji su već iskazali počast blagopokojnom Papi izgradnjom spomenika i davanjem imena trgovima. Još samo ostaje nada da će građani Sarajeva Papin spomenik ispred prvostolnice Srca Isusova moći vidjeti što prije.

Nema komentara:

Objavi komentar