ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Na brdo Kondžilo svojoj Nebeskoj majci hodimo

Župa Komušina i brdo Kondžilo koje je oko četiri kilometra udaljeno od župne crkve su mjesta višegodišnje tradicije hodočašća mladih Vrhbosanske nadbiskupije. To se potvrdilo još jednom na 38. hodočašću mladih koje se održalo 29. i 30. svibnja. Ove godine se hodočašće odvijalo pod geslom «Pouzdajmo se u Boga živoga» (1 Tim 4, 10), a okupilo se više od 3.000 mladih.


Središnje misno slavlje u koncelebraciji dvadesetak svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić.
Program proslave Dana mladih započeo je 29. svibnja u večernjim satima kada je počelo molitveno bdijenje i klanjanje pred Presvetim. Mladi koji su sudjelovali u molitvama i klanjanjem su prespavali u kripti crkve u vrećama za spavanje. Ujutro 30. svibnja počeli su pristizati mladi iz svih krajeva Vrhbosanske nadbiskupije usprkos oblačnom vremenu koje je nagovještavalo kišu. Na susretu je bilo, osim mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije, i hodočasnika iz ostalih biskupija iz naše zemlje kao i iz Hrvatske te zemalja zapadne Europe gdje žive protjerani Hrvati ovoga područja.
U jutarnjim satima je održano pokorničko bogoslužje, a sve vrijeme prije početka procesije mladi su imali prigodu za ispovijed. Iako je bilo dosta svećenika koji su ispovijedali, zbog velikog broja mladih koji su željeli primiti taj sakrament ispovijedanje je trajalo sve do samog početka procesije sa čudotvornom Gospinom slikom na brdo Kondžilo.
Bogorodičinu sliku su nosili mladi u narodnim nošnjama, ali su pripomogli i ostali koji su željeli, pa i časne sestre. Jedini uvjet je bio da su oni koji nose sliku ispovjeđeni. Za vrijeme procesije je moljena krunica i pjevane su poznate marijanske pjesme. Procesijska kolona je bila dugačka nekoliko kilometara, razglas duž cijelog puta je bio odličan a sve je osiguravala policija.
Svetu misu na brdu Kondžilo uz koncelebraciju više od dvadeset svećenika predvodio je kardinal Puljić. On se u svojoj propovijedi posebno obratio mladima koje je nazvao nadom crkve. «Iako se nad mladima često nadviju crni oblaci, trebaju se držati Boga i izgrađivati svoj čvrst i nepokolebljiv karakter. Društvo želi mlade 'ucrvati' iznutra jer zna kako se u mladima krije velika snaga. Zato poručujem mladima ono što im je uputio i Sveti Otac: 'Pouzdajte se u Boga živoga'. Izgrađujte svoju osobnost i neka savjest bude svjetiljka vaših života. Nitko od nas nije otok za sebe stoga smo upućeni jedni na druge te moramo biti graditelji zajedništva a temelj tomu mora biti ljubav prema Bogu», poručio je između ostaloga kardinal Puljić. Za vrijeme mise mladi su predali darove vrhbosanskom nadbiskupu: sol, ugljen, lampu, Bibliju, pjesmaricu, kruh i vino. Svojim pjevanjem sv. misu su uljepšali mladi iz glazbene grupe «Emaus».
Nakon svete mise čudotvorna slika Gospe Kondžilske je u procesiji vraćena u crkvu nakon čega je uslijedio odmor i ručak. Pripadnici Oružanih snaga BiH su dijelili hodočasnicima vojnički grah. Nakon ručka je održan duhovno-zabavni program u kojem svake godine sudjeluje sve više mladih.
Između ostaloga tijekom programa pročitana su imena pobjednika natječaja za literarnog rada na temu »Pouzdajmo se u Boga živoga». Prvo mjesto je osvojio Zvonko Zlović iz župe sv. Mihovil iz Vareša, drugo mjesto je pripalo učenici Mariji Puljić, iz Kiseljaka , a treće Danielu Bačiću studentu medicine iz Odžaka.
U izjavi za medije kardinal Puljić je rekao:  «Na brdu Kondžilu, u ovako lijepom prirodnom ambijentu ozračje je bilo molitveno, a tema susreta je istinski ohrabrujuća. Raduje me što se veliki broj mladih odazvao ovom hodočašću iz razloga što je nedavno bio Susret hrvatske katoličke mladeži u Livnu. Možemo reći kako ovo hodočašće nije zakazalo kad se mjeri po broju hodočasnika. Može se čak reći da je nešto više mladih ove godine ako se usporedi s prošlom. Radujem se što će mnogi mladi ponijeti poruku ovoga hodočašća u svoj mladi život i istinski s vjerom graditi svoju budućnost.»
Iako je bilo nekoliko mladih nedoličnog ponašanja, može se reći kako je većina okupljenih pokazala svoje dostojanstvo u molitvi u procesiji kao i za vrijeme svete mise.

Nema komentara:

Objavi komentar