petak, 3. veljače 2012.

Nadbiskup Stadler – vrijedni pastir posve vjeran Svetoj Stolici

U dvorani Pavla VI. na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji održana je 30. travnja svečana završna sjednica u dijecezanskom postupku beatifikacije sluge Božjega Josipa Stadlera. Na posljednjoj 32. sjednici koja je bila otvorena za javnost sudjelovali su vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić te članovi Dijecezanskog sudišta dr. Ivo Balukčić, sudac delegat, dr. Tomo Vukšić, promicatelj pravde s. Anemarie Radan, bilježnik i dr. Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjeg Josipa Stadlera.

Na ovoj sjednici nazočili su i mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, mons. dr. Želimir Puljić dubrovački biskup te veliki broj svećenika i časnih sestara.
Na početku završne sjednice Biskupijske kauze prvog vrhbosnanskog nadbiskupa, kardinal Puljić je pozdravio sve nazočne te u svom govoru prikazao slijed ovog postupka.
Nakon komunističkog režima te stradanja u ratu počelo se razmišljati o pokretanju dijecezanskog procesa za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera koji je ostavio svijetli trag uspostavljanja Nadbiskupije te izgradnje svih njezinih institucija i strukture te utemeljenju sestara Služavki malog Isusa.
Sestre SMI su u nekoliko navrata slale pismo Ordinarijatu s molbom da se pristupi dijecezanskom procesu.  Uz pomoć dr. Pave Jurišića 1996. godine počelo se raditi na prikupljanju građe o nadbiskupu Stadleru s nakanom pokretanja procesa. Iste godine osnovan je i Centar za prikupljanje građe. U 1998. godini organiziran je znanstveni skup pod vodstvom prof. dr. Pave Jurišića i u Sarajevu i u Zagrebu na kojemu su stručnjaci s različitih područja povijesti, teologije i filozofije osvijetlili vrijeme, život i djelo, Prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Njihova predavanja su potom objavljena u opsežnoj knjizi: «Josip Stadler, život i djelo». U međuvremenu izlaze knjižice: «Stadlerov put» i «Dokumenti», te je pokrenut glasnik «Stadler».
Vrhovna uprava družbe SMI dodjeljuje 1999. godine sestru Anemarie Radan postupku kauze i ona počinje vrijedno i predano raditi. Pred kraj 2000. godine imenovan je prof. dr. Pavo Jurišić postulatorom kauze, s nakanom da se pokrene dijecezanski proces o proglašenju blaženim sluge Božjeg  Josipa Stadlera 
U prosincu 2000. godine nakon što je iz Rima došlo odobrenje od nadležne Kongregacije izdan je dekret o pokretanju kauze i ujedno je imenovano Dijecezansko sudište. Prvo zasjedanje sudišta je bilo svečano i javno, kao i završno održano je 20. lipnja 2002. godine. Tako je pokrenut postupak.
Kardinal Puljić se na kraju svog izlaganja zahvalio svima koji su sudjelovali u radu od pokretanja postupka: «Svim članovima teološke i povijesne komisije te svim prepisivačima, prevoditeljima i kontrolorima prijevoda, koji su uložili zaista veliki trud i vrijeme, srdačno zahvaljujem. Uz ovaj zauzeti rad na procesu, na terenu je obavljeno upoznavanje sa životom i djelom sluge Božjeg Stadlera. Započelo se sa Stadlerovim danima kojim se ljudima približava taj velikan uma, duha i srca, ali i svijetli primjer nad kojim se možemo nadahnjivati u ljubavi prema Bogu, Crkvi i malom čovjeku», rekao je Kardinal.
Završetkom sjednice se ne završava rad na betifikacijskoj kauzi sluge Božjega Josipa Stadlera, nego se time završava samo prvi važan korak u postupku. Daljnji nastavak slijedi u Rimu na Kongregaciji za kauze svetaca, kamo su proslijeđeni svi spisi i dokumenti s dijecezanskog postupka.
Nakon izlaganja kardinala Puljića članovi suda su položili zakletve i potpisali zapisnik s ove sjednice uvršten među izvorne dokumente koji se šalju u Vatikan. U znak zahvale i poštovanja prema svima koji su aktivno sudjelovali u ovom postupku, kardinal Puljić je na kraju svečane sjednice podijelio primjerke Biblije u prijevodu vrhbosanskog nadbiskupa Ivana evanđelista Šarića.

Velikan uma i srca

Nakon svečane sjednice na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, svečano Misno slavlje povodom završetka  dijecezanskog postupka beatifikacije sluge Božjega Josipa Stadlera predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH Alessandra D´Errica,  dubrovačkog biskupa mons. dr. Želimira Puljića, banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara, te tridesetak svećenika.
 U prigodnoj propovijedi Kardinal je istaknuo kako se pokušalo izvući iz zaborava ono što je povijest htjela zaboraviti – jednog velikana uma i srca.  „Želimo da njegov lik bude nama istinski izazov, da ga što više uprisutnimo u javnosti“, naglasio je kardinal Puljić te dodao, „Smijem reći da smo mi svoje učinili a sada je red na Tebi, dragi Nadbiskupe Stadleru. Učini da ponovno budemo radosni. Izmoli nam da budemo prvi u svjedočenju, da budemo pravi učenici, kako bi vjerno mogli i druge voditi tim putem“, rekao je nadbiskup Puljić, dodavši kako ovaj dan pamtimo po pogibiji Zrinskog i Frankopana, a kako ćemo ga od danas pamtiti i po ovome završenom dijecezanskom procesu. „Ponosni smo što smo imali takvog nadbiskupa na čelu ove Crkve. Njegova riječ nam treba biti izazov da i mi, nadahnuti njegovim likom, životom i djelom, istinski slijedimo Krista koji nas šalje u svijet, da budemo učenici i druge učinimo učenicima Kristovim“, riječi su kardinala Puljića.
Koliko je ovo važan događaj za sestre Služavke Malog Isusa, red koji je utemeljio upravo nadbiskup Stadler, svjedoče nam i riječi njihove provincijalke s. Marine Piljić: „Veliki i povijesni događaj prigodom zatvaranja biskupijskog procesa kauze sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i našeg oca Utemeljitelja, zaista je nešto veličanstveno. Istinski se  radujem da je Crkva u njemu prepoznala velikana duha i pokrenula proces za njegovo uzdignuće na oltar. Bilo je dirljivo promatrati sestre splitske i zagrebačke provincije, kako s velikom ljubavlju i dubokim poštovanjem ljube njegov grob i upućuju Gospodinu svoje osobne molitve. Mi koje smo ovdje, imamo mogućnost često biti na tom mjestu. Zato smo sretne da smo tu, na izvorima gdje se iz Stadlerove ljubavi prema potrebitom čovjeku rodila jedna karizma i prisutna je već 117 godina na ovim prostorima. Na njegov grob dolazim često. Tu tražim osvježenje, nadahnuća i milost da mogu prepoznati znakove poslanja naše zajednice 'ovdje i danas'. Čvrsto vjerujem da mene i sve nas zajedno Stadlerova poruka ljubavi prema čovjeku može povesti putem mira, ljubavi i jedinstva u našoj zemlji BiH i u Crkvi. Iskreno se radujem na ovom daru i čvrsto se nadam da će dobri Bog po njegovu zagovoru poslati novih djevojaka, koje će s ljubavlju nastaviti njegovo djelo», rekla je s. Marina.
Pod svetom Misom pjevao je katedralni zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a nakon Mise upriličen je domjenak za sve svećenike i časne sestre.

Nema komentara:

Objavi komentar