četvrtak, 9. veljače 2012.

Svjetlost neće nestati


U Maloj galeriji franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku 10. lipnja 2008.  predsjednica Federacije BiH  Borjana Krišto otvorila je izložbu slika akademskog slikara Franje Primorca pod nazivom «Umjetnost kao život, život kao umjetnost». Izložba je postavljena povodom blagdana Sv. Ante, zaštitnika samostana na Bistriku.

 
Izloženo je 36 umjetničkih djela koja su rađena različitim slikarskim tehnikama jer Franjo Primorac je umjetnik koji svoja djela slika samo jednom tehnikom. Ovo je Primorčeva 25. jubilarna samostalna izložba, a do sada je sudjelovao na oko stotinjak izložbi zajedno s drugim autorima. Ovom prilikom umjetnik se predstavio djelima koja idu od klasičnog pristupa realizmu do apstraktnog izričaja. U njegovim djelima su zastupljene sve tehnike i materijali od crteža, tuša na papiru, kombinirane tehnike, akvarela, do ulja na platnu i kartonu.
Franjo Primorac je rođen 5. veljače 1959. godine u Čitluku gdje je i završio osnovnu školu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo završio je u Sarajevu. Istaknuti je kulturni i javni djelatnik koji danas živi i radi u Čitluku ali prema umjetnikovim riječima i Sarajevo smatra svojim gradom. Za svoj umjetnički rad i unapređivanje kulturne djelatnosti više je puta nagrađivan. Izložba je bila otvorena do 16. lipnja kada je premještena u Tuzlu.

Nema komentara:

Objavi komentar