petak, 3. veljače 2012.

Ministrantsko zborovanje

Jedanaesto ministrantsko zborovanje Vrhbosanske nadbiskupije održano je u sarajevskoj katedrali 12. travnja 2008. Na susretu je bilo više od 1.100 ministranata iz svih dekanata koje su predvodili njihovi župnici, župni vikari ili časne sestre.
Svi sudionici zborovanja okupili su se u zgradi Vrhbosanske katoličke bogoslovije odakle su u procesiji krenuli do sarajevske prvostolnice. Svečano Misno slavlje u koncelebraciji s četrdesetak svećenika predslavio je nadbiskup i metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

On je propovijedao stojeći pored svjetiljke mira koju nam je poklonio sluga Božji Ivan Pavao II. prigodom pohoda Sarajevu prije točno jedanaest godina «Jedno od najdražih Misnih slavlja jest ovo s vama, dragi ministranti, ovdje u katedrali koju ispunjaju vaša mlada lica i mlada srca. Posebno mi je drago što se ovaj događaj zbiva na godišnjicu dolaska velikog pape, sluge Božjega Ivana Pavla II. Na današnji dan, prije jedanaest godina on je ušao u ovu katedralu, kleknuo kod groba sluge Božjega Josipa Stadlera da se pokloni Isusu i ujedno počasti zemne ostatke prvog nadbiskupa vrhbosanskog. Potom nam je uputio svoju riječ i tom prigodom darovao ovu svjetiljku mira. Kada je u Bosni i Hercegovini započeo rat, on je ovu svjetiljku zapalio u bazilici sv. Petra pred Gospinim likom da gori za mir u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka rata predao nam je svjetiljku kao poruku mira. Posebno mi je drago što je vaša prisutnost vezana uz ovaj dan i uz ovu svjetiljku», na početku propovijedi kazao je kardinal Puljić.
«Na krštenju je upaljena naša svjetiljka vjere, ali svaka svjetiljka se lako ugasi. Ta svjetiljka vjere povjerena je našim roditeljima i kumovima pri primanju ovog sakramenta, a kasnije, kako rastemo, ta svjetiljka je povjerena našim župnicima i drugim pastoralnim djelatnicima kako bi ju čuvali da se ne ugasi. Vi ste se odazvali oltarskoj blizini, blizini Isusovoj jer nitko od svećenika i vas ministranata pokraj oltara nije bliži Isusu. Isus želi vašu suradnju», istakao je kardinal Puljić i nastavio, «Ova svjetiljka ne bi mogla gorjeti bez onoga što u njoj izgara. Da bi vaše srce gorjelo za Isusa, potrebno je da u nama bude onoga što će izgarati, a to je vaša dnevna molitva. Jednako tako, svako vaše revno sudjelovanje na Misi i pobožno ministriranje, čuva svjetiljku da se ne ugasi. Neka i tvoja vjera raste zajedno s tvojim rastom i neka ta svjetiljka gori kako bi se svi mogli osvjedočiti vašoj ljubavi za Isusa, da ste spremni živjeti za Krista. Tada ćete moći mijenjati ovaj svijet jer ćete nositi svjetlo Isusove ljubavi i dobrote, Božjeg milosrđa i poruku nade. Tada će vas Isus pozvati u razna zvanja: neke za svećenike, neke za časne sestre, za državnike, za druga zvanja. Svakom će Bog dati njegov životni put. Jako je važno, dragi mladi prijatelji, da taj životni put gradite s Kristom. Bit će puno onih koji će vas htjeti zavesti govoreći kako Isusov put nije pravi put», upozorio je kardinal Puljić potičući ministrante da budu spremni živjeti za Isusa, za svoju Crkvu, za svoj narod, svjedočiti prave vrijednosti i ne dopustiti gašenje svjetla upaljenoga na krštenju.
 Misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uveličao je bogoslovni vokalno-instrumentalni sastav «Emanuel». Za vrijeme Mise ministranti su imali priliku za ispovijed.
Nakon Mise ministranti su se uputili u KŠC „Sv. Josip“, gdje su održana natjecanja u vjeronaučnom kvizu, tenisu i malom nogometu, a ljubitelji glazbe mogli su tijekom natjecanja uživati uz glazbeno-scenske nastupe predstavnika pojedinih dekanata a potom su ih zabavili bogoslovi iz VIS Emanuela.
U natjecanju iz vjeronaučnog kviza pobijedila je predstavnica Žepačkog dekanata Anita Pavlović iz župe sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići, dok je drugo mjesto zauzeo predstavnik Šamačkog dekanata Mirko Mišković iz župe Uznesenja BDM Tolisa, a treća je bila također predstavnica Žepačkog dekanata Gabrijela Jozinović iz župe Marije pomoćnice kršćana Globarica. Najbolji u stolnom tenisu bio je predstavnik Žepačkog dekanata Kristijan Jurčević iz župe sv. Ante Padovanskog Žepče, dok je drugo mjesto zauzeo predstavnik Ramskog dekanata Ivan Šakota iz župe Srca Isusova Prozor, a treći je bio, također predstavnik Ramskog dekanata Franjo Baraban iz župe sv. Franje Asiškog Rumboci. Najveću pozornost pobudilo je natjecanje u malom nogometu. Pobijedila je ekipa Travničkog dekanata (Novi Travnik), druga je bila ekipa Sarajevskog dekanata (Stup), dok su treće mjesto zauzeli predstavnici Ramskog dekanata (Rama-Šćit). Na završetku natjecanja kardinal Puljić je podijelio nagrade najboljim natjecateljima zaželjevši im obilje Božjeg blagoslova i radosti.

Nema komentara:

Objavi komentar