petak, 10. veljače 2012.

Lijepo je kad su braća zajedno

U zgradi Vrhbosanskog katoličkog bogoslovnog sjemeništa u dvorani Pavla VI. održan je 17. rujna 2008. redoviti godišnji susret svih dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Na skupu je sudjelovalo više od 120 svećenika iz mjesne i nekoliko svećenika iz susjednih biskupija. Susret je započeo molitvom Trećeg časa koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić.



Nakon uvodnih pozdrava svećenicima se obratio kardinal Puljć naglasivši kako ovaj godišnji svećenički susret ima mnogostruku važnost jer je to način da se  povećava zajedništvo svećenika, i međusobno razmjene iskustava te radosnije svjedoči međusobno jedinstvo u mjesnoj Crkvi vrhbosanskoj. Kardinal je zahvalio svakom svećeniku za suradnju i nesebično izgaranje u svjedočenju i naviještanju Riječi Božje, slavljenju svetih otajstava kao i za vođenje povjerenih vjerničkih zajednica. Podsjetivši na knjigu o pokojnim vrhbosanskim svećenicima «Gdje su oni stali, mi nastavljamo», potaknuo je svećenike kako bi kod naroda gajili molitvu za preminule misnike. «Život ne počinje od nas niti se s nama završava, stoga mi moramo njegovati sjećanje na pokojne svećenike», naglasio je pritom Kardinal.  

Neki statistički podatci

Vrhbosanski je Nadbiskup potom iznio neke statističke podatke o svećenicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. «Naša nadbiskupija ima 224 inkardinirana svećenika. Njih 140 živi i djeluje na teritoriju nadbiskupije dok su ostali izvan dijeceze: 25 u Hrvatskoj, 24 u Njemačkoj, 5 u Austriji, 3 u Švicarskoj, 5 u Australiji, po 1 u Švedskoj i Kanadi, 6 na studiju u inozemstvu te 2 svećenika u vatikanskoj diplomaciji», rekao je Kardinal i dodao  kako je prosječna dob svećenika 51 godina. Istaknuo je da na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji studira 94 studenta od kojih su 48 bogoslovi i 2 đakona dok u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku «Petar Barbarić» ima 52 sjemeništarca od kojih su 41 kandidati Vrhbosanske nadbiskupije. Podsjećajući na riječi pape Benedikta XVI., kardinal Puljić je naglasio važnost molitve u odnosu prema sve većem aktivizmu i sekularizmu te na potrebu trajnog zajedništva s Isusom Kristom posebno po sakramentu Euharistije.
Svoju riječ ohrabrenja i potpore uputio je i  apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alesandro D'Errico. On je istakao tri teškoće s kojima se posljednjih mjeseci susreće katolička zajednica u BiH: pitanje stana u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom, brisanje Hrvata s lista za glasovanje u Posavini i stanje vjerske slobode u Distriktu Brčko nakon nametanja određenih nelegalnih odluka međunarodnog predstavnika koje se tiču vjeronauka u školama. 
«Iznad svega želio bih javno izraziti kardinalu Puljiću svoju solidarnost i potporu Apostolske nuncijature, ali izreći također i svoje osobno poštovanje za sve ono što čini na svim razinama u nadi da će postići pozitivno rješenje problema. U isto vrijeme želim još jednom zajamčiti da i mi u Apostolskoj nuncijaturi činimo i da ćemo nastaviti činiti ono što možemo s naše strane», kazao je nuncij D'Erricco naglasivši da spomenute poteškoće traže iznad svega još veću koordinaciju i još veće jedinstvo svih sila i svih snaga hrvatskoga naroda kao i još veće jedinstvo svećenika s Biskupom.
 «Znam za sve vaše probleme i to me brine, ali znajte kako će Sveti Otac biti svjestan ovih problema kada bude u listopadu razgovarao s novim BH veleposlanikom pri Vatikanu i predstavnicima bh. vlasti», istakao je nadbiskup D'Errico.

Predavanje o novom Direktoriju

Nakon uvoda uslijedilo je predavanje o novom Direktorij BK BiH o pastoralu sakramenata u župnoj zajednici koje je održao dr. Šimo Maršić, profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih. Kazao je da biskupi BK BiH u predgovoru ističu da zasluga za ovu knjigu kao praktično pomagalo u liturgijskom pastoralu, pripada članovima HBK u čiji su originalni tekst unesene nužne izmjene i pojašnjenja, osobito s liturgijskog, pravnog i pastoralnog aspekta. «Direktorij želi predstaviti sakramentalnu katehezu koja je nužna za sakramentalnu praksu», kazao je dr. Maršić. Nakon predstavljanja Direktorija uslijedila je diskusija za vrijeme koje su svećenici mogli postavljati praktična pitanja.
Potom je preč. Marko Zubak, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, podnio godišnji izvještaj o Fondu svećeničke međupomoći za 2008. god i evidenciji prikupljenih sredstava za izgradnju svećeničkog doma. Govoreći o tomu na duhovit način preč. Zubak je kazao: «S obzirom koliko je Kardinal dao do sada u ovaj fond, on je već zaslužio dom».
Poslije njega vlč. Fabijan Stanušić je govorio o problemima koji su vezani uz izgradnju spomenutog doma. Nakon blagoslova gradilišta u rujnu 2007. do danas nije započeto s izgradnjom. «Prošla je godina dana opstrukcija i iznuđivanja novaca putem neosnovanih tužbi privatnih osoba što je u mnogome usporilo početak gradnje doma ali u sljedećim mjesecima očekuje se  konačan početak gradnje doma za umirovljene svećenike», rekao je vlč. Fabijan i izrazio nadu kako će napokon pravna zatezanja biti stvar prošlosti te da će se početi s iskopavanjima za temelje Doma.
Na koncu je direktor Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslav Ćavar govorio o Katoličkom tjedniku kao projektu ove nadbiskupije i iznio niz statističkih podataka te pozvao svećenike na suradnju.  Svećenički susret je završen uz obiteljski stol i ugodno druženje.
Iako je tijekom susreta, a pogotovo za vrijeme rasprave izneseno nekoliko negativnih događaja koji su se dogodili od proteklog susreta i postavljena su problematična pitanja cjelokupni događaj okupljanja svih dijecezanskih svećenika sa područja Vrhbosanske nadbiskupije je protekao u svečanom ozračju što je još jednom pokazalo da je jedinstvo mjesne Crkve stvarnost s kojom valja računati.

Nema komentara:

Objavi komentar