utorak, 7. veljače 2012.

Simpozij o studiju filozofije na teološkim fakultetima

U zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba i Vrhbosanske katoličke teologije održan je 23. svibnja 2008. Međunarodni znanstveni simpozij pod naslovom: "Filozofija na katoličkim teološkim učilištima".

Na simpoziju je sudjelovalo 12 profesora sa katoličkih fakulteta iz Hrvatske, Slovenije i BiH.
Svečani čin otvaranja Simpozija pripao je dr. Marku Josipoviću, profesoru na VKT u Sarajevu, koji je uputio pozdrave svim nazočnim a posebno profesorima iz Zagreba, Splita, Đakova i Ljubljane koji su se odazvali pozivu na ovaj simpozij. 

«Nadamo se kako će ovaj simpozij donijeti razmjene ideja i iskustava koja će dobro doći kao obnova i osvježenje filozofskih studija pri katoličkim univerzitetima» rekao je dr. Josipović. Na simpozij je bio pozvan i vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić ali je bio spriječen zbog ranije preuzetih obveza stoga je dr. Josipović pročitao njegovo pismo u kojemu između ostalog stoji: «Pozdravljam održavanje simpozija u Sarajevu koji će doprinijeti razvoju ljudske misli jer se vjera obraća našem razumu, a bez promišljanja razuma nema ni vjere».
Na simpoziju pozdrave je uputio i dekan Vrhbosanske katoličke teologije dr. Anto Ćosić koji je zaželio nazočnima uspješan i plodonosan rad. Potom se skupu obratio prof. dr. sc. Josip Oslić, izvanredni profesor, pročelnik pri Katedri za filozofiju KBF-a u Zagrebu, koji je i bio svojevrsni inicijator ostvarenja ovog događaja. «Ideja o osnivanju znanstvenog simpozija o filozofiji na katoličkim fakultetima došla mi je na pamet kada sam vidio koliko se često bibličari okupljaju i organiziraju skupove pa sam pomislio kako bi vrijedno bilo da se i mi počnemo organizirati. Možda se iz ovih naših skupova rodi nova ideja za budućnost» rekao je dr. Oslić.
Pozdrave znanstvenom skupu uputio je i prof. dr. Vladimir Premec redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koji je također zaželio plodonosan rad znanstvenoga simpozija.
U službenom dijelu simpozija 12 profesora održalo je svoja kratka izlaganja.
Prvo predavanje pod nazivom Važnost studija filozofije na katoličkim učilištima održao je dr. Oslić. O suvremenim crkvenim uputama koje se odnose na studij filozofije na katoličkim bogoslovnim učilištima predavao je dr. Ćosić. Na temu odnosa bolonjskog procesa i filozofsko – teološkog studija govorio je prof. dr. Anto Mišić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.
Mr. sc. Šimo Šokčević, nastavnik u suradničkom zvanju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, izlagao je o povijesnom oblikovanju i perspektivama razvoja filozofskog studija na KBF-u u Đakovu. O doprinosima i i izazovima katoličke filozofije u Splitu govorio je doc. dr. sc. Josip Mužić docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.
Gost predavač sa Ljubljanskog univerziteta je bio dr. Robert Petkovšek. On je govorio o filozofskim pomacima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Ljubljana – Maribor. Docent dr. Božo Norac-Kljajo iznio je predavanje o predmetu filozofija na Bogosloviji u Makarskoj.
Mons. dr. Marko Josipović je predavao na temu filozofije u programu studija i u djelima profesora Vrhbosanske katoličke teologije čime je završen jutarnji niz predavanja prvog dana simpozija.
Drugi dio simpozija započeo je predavanjem prodekana dr. Ivana Macana sa Filozofskog fakulteta Družbe Isusove pod nazivom Logika i epistemiologija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. O studiju političke filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu govorio je viši asistent sa tog fakultet dr. sc. Nenad Malović. O filozofskom laikatu na katoličkim teološkim učilištima predavao je dr. Željko Pavić. Radni dio međunarodnoga simpozija završio je izlaganjem o studiju filozofije na katoličkim učilištu u SAD-u koje je održao mr. Ivica Mršo.
Drugog dana simpozija nisu održana predavanja nego se prema pojedinačnom interesu predavača održao kulturno – rekreativni program.

Nema komentara:

Objavi komentar