ponedjeljak, 13. veljače 2012.

«Napredak» dobio novog – starog predsjednika i središnju upravu

U Velikoj dvorani općine Stari Grad 11. listopada 2008. održana je 57. glavna skupština HKD «Napredak». To je ujedno bila izborna skupština a prof. dr. Franjo Topić ponovno je izabran za predsjednika ovog kulturno umjetničkog društva. Novi četverogodišnji mandat dobio je jednoglasno budući da je kandidat Ivo Miro Jović povukao svoju kandidaturu. Na Skupštini su izabrani i dopredsjednici. 

 

Susret je započeo izvođenjem himne Bosne i Hercegovine, himne hrvatskog naroda «Lijepa naša» i himne HKD «Napredak» nakon čega je predsjednik dr. Franjo Topić u pozdravnom govoru iznio kratke crtice iz «Napretkove» povijesti.
U prvom dijelu rada skupštine usvojen je poslovnik o radu i izabrana su radna tijela. Za vrijeme svečanog prijepodnevnog dijela skupštine zaslužnim pojedincima i institucijama uručena su najviša  priznanja. Između ostalih, priznanje je dobio i prof. dr. Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH.
U drugom dijelu skupštine prezentirana su financijska izvješća i platforma rada u razdoblju od 2009. do 2012. godine. Nakon čega se pristupilo izboru predsjednika i dopredsjednika Društva kao i članova središnje uprave i članova Nadzornog odbora i Stegovnog suda.
Nakon reizbora zahvalivši na ukazanom povjerenju dr. Topić je kazao kako je «Napredak» bio i ostao sjecište kulturnog života Hrvata svugdje gdje postoje podružnice te kako je glavna zadaća u idućem razdoblju otvaranje novih podružnica i realizacija još boljih projekata.
Izabrani su i dopredsjednici Dražen Rebić (Sarajevo), Nikola Čiča (Tuzla), Vlado Luburić (Zagreb) i Filip Zloušić (Beč).
Veoma je važno spomenuti kako je na skupštini nazočio i veliki broj gostiju iz političkog i društvenog života, a među njima su bili: dr. Nedžad Branković, predsjednik Vlade Federacije BiH; dr. Boris Tihi, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prof. dr. Marko Josipović, izaslanik vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića, mr. Jasen Mesić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske, mons. Stanislav Waldemar Sommertag, tajnik Apostolske nuncijature u BiH, dr. Carlo Costalli, predsjednik talijanskog sindikata radnika Movimento Cristiano Lavoratori, Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, Semiha Borovac, gradonačelnica Grada Sarajevo, Josip Muselimović, predsjednik Matice hrvatske – Mostar, Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH, predstavnici Grada Zadra, Mostara i mnogi drugi što dovoljno govori o važnosti i veličini HKD «Napredak» koja prelazi granice zemalja u kojima žive Hrvati.

Predsjednik HKD  «Napredak» dr. Franjo Topić je prije početka 57 .glavne skupštine dao izjavu za medije u kojoj je između ostalog rekao kako skupština prije svega predstavlja jedan kulturni, nacionalni ali i religiozni događaj jer  «Napredak» predstavlja most između Crkve i civilnoga društva, ali i most između različitih organizacija i naših naroda koji su ponekad zavađeni politikom. «Napredak» također povezuje Hrvate iz BiH s Hrvatima u Hrvatskoj pa se može reći da je ova skupština jedna od poveznica. Dr. Topić je rekao kako očekuje dobru atmosferu, raspravu o svim bitnim pitanjima za «Napredak», njegove podružnice, proračune, prostorije i sve ostalo što spada u domen ove skupštine. «Neke su nam podružnice zaspale ali i to se dešava ponekad, imamo izvještaja preko 120 stranica za protekle dvije godine što pokazuje koliki je obim rada Društva».
Komentirajući dolaske najavljenih predstavnika političkog života dr. Topić je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska većine najavljenih političara iz BiH i Hrvatske što je još jedan pokazatelj  Napretkove veličine.

Nema komentara:

Objavi komentar