ponedjeljak, 6. veljače 2012.

Novi predsjednik Međureligijskog vijeća


Skupština Međureligijskog vijeća u BiH je na svojoj 46. sjednici 7. svibnja 2008. usvojila je Izvješće o stanju prava na slobodu vjere u BiH koje se odnosi na period od studenog 2006. do prosinca 2007. Nakon sjednice je izvršena primopredaja dužnosti te je kardinal Puljić preuzeo predsjedanje Međureligijskim vijećem.


Na sjednici su sudjelovali vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, gospodin Jakob Finci i jerej Vanja Jovanović kao zamjena Vladike Kačavende koji nije bio u mogućnosti doći na sjednicu.
Na 41. redovitoj sjednici, koja je održana krajem 2006. godine, odlučeno je da će se prikupljati obavijesti o kršenju prava na slobodu vjere, napada na vjerske službenike i objekte. Rezultat tog rada jest Izvješće o stanju prava na slobodu vjere u BiH koji je predočen medijima poslije redovite 46. sjednice. Izvješće će biti dostavljeno i svim institucijama vlasti u BiH.
Nakon sjednice na konferenciji za novinstvo kardinal Puljić je rekao: "Htjeli smo prikupiti činjenice s terena i dati do znanja da osuđujemo sva kršenja ljudskih prava. Kršenje ljudskih prava postoji na terenu. Radi se o napadima na vjerske službenike, o provalama u vjerske objekte ili određenim provokacijama. Mi to želimo registrirati i reći da te stvari smetaju na putu tolerancije i suživota".
Poslije redovite sjednice izvršena je i primopredaja dužnosti. Dosadašnji predsjednik MRV-a reis Cerić predao je predsjedavanje kardinalu Puljiću. Mandat predsjednika MRV-a traje jednu godinu i trebao je biti predan gosp. Jakobu Finciju jer je red na Židovskoj zajednici da preuzme mandat. Budući da gospodin Finci zbog odlaska na dužnost veleposlanika u Švicarsku ne će biti u mogućnosti predsjedavati u redovitom mandatu zbog toga je ta dužnost predana kardinalu Puljiću.
Novi predsjednik MRV-a Vinko kardinal Puljić je kazao kako će Vijeće nastaviti zacrtanim putem te i dalje raditi na podizanju svijesti o važnosti međureligijskog dijaloga i suradnje kroz unapređenje odnosa među Crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. "Važno je nastaviti put dijaloga i tražiti načine suradnje", pojasnio je Kardinal i podsjetio da Vijeće nije ni državna ni nadvjerska institucija nego mjesto dogovora i traženja puta suradnje na raznim razinama.
 U Izvješću o stanju prava na slobodu vjere u BiH koje je napisano na 15 stranica pozivaju se i nadležni organi vlasti da usvoje zakon o restituciji koji će omogućiti naturalnu restituciju ili pravičnu naknadu bivšim vlasnicima. Od cjelokupne nacionalizirane imovine vjerskim zajednicama pripada nešto više od 7 %, naglasio je kardinal Puljić i dodao kako se kroz medije i izjave pojedinih političara proturaju neistine kako je nacionalizirana imovina vjerskih zajednica suviše velika da bi se mogla sva vratiti.
Pozivaju se nalogodavna tijela da donesu podzakonske akte koji detaljnije reguliraju pitanje ostvarivanja prava na slobodu vjere u vojsci, zatvorima i zdravstvenim ustanovama. Ove podzakonske akte treba utvrditi uz blisku suradnju s vjerskim zajednicama i crkvama. Potrebno je poboljšati rad policije na razotkrivanju počinitelja krivičnih dijela i prekršaja prilikom napada na vjernike, vjerske službenike i vjerske građevine.
Također se predlaže da se između vjerskih zajednica i Crkava s jedne, i ministarstava obrazovanja na svim razinama, s druge strane, potpiše jedinstven protokol kojim bi bili regulirani svi bitni elementi nesmetane realizacije vjeronauka u osnovnim i srednjim školama i vjerske pouke u predškolskim ustanovama na cijelom području BiH. Preporučuje se vjerskim službenicima u lokalnim zajednicama da objave zajedničke izjave kojim bi se osudili konkretni napadi na vjerske zgrade ili drugi vidovi kršenja prava na slobodu vjere u njihovim lokalnim zajednicama i po mogućnosti da se organiziraju zajednički posjeti mjestima takvih napada.                                                                              

Nema komentara:

Objavi komentar