petak, 10. veljače 2012.

Po Njoj se Bog ljudima približio


Na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2008. u sarajevskom naselju Stup središnje Misno slavlje s procesijom Gospine slike u večernjim satima, pred nekoliko tisuća vjernika, predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić u koncelebraciji s 15 svećenika. Župna zajednica se za patron pripremala devetnicom koja je započela na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza Misnim slavljem u predvečerje.


Trodnevnicu pred sami blagdan Velike Gospe predvodili su preč. Marko Zubak, kancelar vrhbosanske nadbiskupije, vlč. mr. Josip Lebo, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i vlč. Ivo Jezidžić, župni vikar. Misu bdijenja 14. kolovoza predvodio je preč. Luka Kesedžić, ekonom vrhbosanske nadbiskupije.
Na sami patron župne zajednice na Stupu sv. Misna slavlja su započela u 6 sati ujutro. Bolesničku sv. Misu u 9 sati predvodio je kao i prošle godine vlč. dr. Pero Brkić, direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, a sv. Misu u 11 sati vlč. mr. Josip Lebo, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.
Središnje Misno slavlje u 19 sati predvodio je i propovijedao kardinal Puljić što polako postaje tradicija jer uzoriti Kardinal svake godine slavi večernju sv. Misu na svetkovinu Uznesenja BDM na Stupu. Na početku Euharistijskog slavlja župnik župe na Stupu i dekan Sarajevskog dekanata preč. Ivo Paradžik pozdravio je kardinala Puljića, svećenike u koncelebraciji, časne sestre, vjernike iz župe te sve hodočasnike koji su došli na zavjet Stupskoj Gospi.
U propovijedi kardinal Puljić je govorio o važnosti Marijnog odabranja od Boga kao jednom od važnijih čimbenika čina spasenja čovječanstva. «Po njoj je Bogočovjek, svojom smrću na križu, nama donio spasenje. Pod Isusovim križem je stajala upravo Ona, Majka Božja», rekao je kardinal Puljić i potakao vjernike kako bi Majku Mariju častili jer se Bog nama ljudima po njoj približio.
U drugom dijelu svoje propovijedi kardinal Puljić je govorio o trenutnom lošem položaju Hrvata – katolika u glavnom gradu, o raznim pritiscima koji se vrše na njega kao katoličkog biskupa kao i o pritiscima koje trpe svećenici i vjernici. Kardinalovi čvrsti i nepromjenjivi stavovi o obrani istine i pravde kao i zalaganju za svoj katolički puk narod je više puta pozdravio pljeskom.
Sv. Misa je završena nakon procesije sa slikom Gospe Stupske i s upaljenim svijećama do Gospine špilje.

Nema komentara:

Objavi komentar