petak, 3. veljače 2012.

Važna knjiga u afirmaciji hrvatske kulture

U franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku 24. travnja 2008. u organizaciji Matice hrvatske predstavljena je nova antologija akademika Veselka Koromana «Hrvatska drama Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas».
O knjizi su govorili prof. dr. Miroslav Palameta, prof. dr. Šimun Musa, književnik Željko Ivanković i sam autor Veselko Koroman. Moderator predstavljanja knjige je bio akademik fra Petar Perica Vidić.
Veselko Koroman je hrvatski pisac rođen u Radišićima kod Ljubuškog 1934.godine. U hrvatskoj suvremenoj književnosti ostavio je brojne pjesme, kritike, eseje, antologije, a napisao je i jedan roman. Nakon osnovne i srednje škole u Ljubuškom i Mostaru, na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomira književnost i filozofiju. Dopisni je član HAZU, Hrvatskog PEN-centra, te Društva hrvatskih književnika u Zagrebu kao i DHK Herceg Bosne u Mostaru. Od 1969. do 1972. bio je urednik časopisa "Život", a od 1995. do 1998. mostarskog tromjesečnika "Osvit". Pjesme su mu uvrštene u pedeset i šest antologija a neke su prevođene i na strane jezike. Iza sebe ima između ostalog objavljena djela: "Crne naranče", pjesme, "Pogled iz zrcala", kritike i eseji "Mihovil", roman "Dok vlada prah", pjesme "Potraga za cjelinom", eseji, kritike, putopisi te dvije kapitalne antologije: «Hrvatska proza Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas» 1995. i  «Hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovine od Lovre Šitovića do danas» 1996., a pred nama je sada i njegova treća antologija na 570 strana: «Hrvatska drama u Bosni i Hercegovini od Matije Divkovića do danas» u izdanju Školske naklade Mostar.
Ova antologija, kao i prethodne, nije puki spisak imena koja su se pojavljivala u povijesti bosanskohercegovačke drame nego je istraživačka studija i književna povijest i teorija koja će služiti mnogima koji se zanimaju za pisanu riječ hrvatskog naroda u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar