utorak, 7. veljače 2012.

Znanstveni simpozij o muci kao nepresušnom nadahnuću kulture


U zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa je od 30. svibnja do 1. lipnja održan VI. međunarodni znanstveni simpozij «Muka kao nepresušno nadahnuće kulture – Pasionska baština Bosne i Hercegovine» u organizaciji udruge «Pasionska baština» iz Zagreba. Suorganizatori ovog simpozija su bili HKD «Napredak», Udruga đaka franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba i Katoličko bogoslovno sjemenište u Sarajevu.
 
Na znanstvenom simpoziju je govorilo više od 40 stručnjaka koji su predavali o temi Kristove muke iz perspektive povijesti, književnosti, glazbe i likovne umjetnosti. udruga «Pasionska baština» je nastala 1992. godine i ima za cilj promicanje pasionske kulturne vrijednosti koje su temelj europske a samim time i hrvatske kulture. Do sada je organizirano pet sličnih simpozija na Hvaru, u Zadru, Vrbniku Vukovaru i Boki Kotorskoj. Cilj ovih simpozija jest istraživanje pasionske baštine pojedinih područja na kojima žive Hrvati kako bi se takav vid kulture zabilježio i približio ljudima u drugim podnebljima.

Simpozij je otvorio Jozo Čikeš, član organizacijskog odbora «Pasionske baštine», koji je pozdravio sve nazočne a posebno vrhbosanskog nadbiskupa i metropolitu Vinka kardinala Puljića, profesore na Vrhbosanskog teologiji i kulturne, društvene i političke djelatnike grada Sarajeva. «Cilj naše udruge nije samo traženje umjetničkih djela inspiriranih mukom Kristovom već i poticanje stvaranja novih sadržaja, između ostalog i putem natječaja», naglasio je gosp. Čikeš.
U protokolarnom dijelu simpozija skupu se obratio i kardinal Puljić izrazivši svoje zadovoljstvo što se u Stadlerovoj zgradi i na dan kada sarajevska prvostolnica slavi svoj naslovnik održava ovakav znanstveni skup. «Veoma sam radostan što ću danas biti u mogućnosti slušati vas stručnjake kako nam otkrivate bogatu kulturnu povijest našeg naroda na ovim prostorima koji su puni patnje. Čovjek na ovim prostorima je u svim životnim patnjama uz sve ratove i nestabilnosti tražio lijek za tijelo i dušu i našao taj lijek u Kristovom križu. Zahvaljujem vam što ćete sa nama podijeliti ono što ste naučili istražujući bogatu prošlost iz života našeg naroda», rekao je između ostaloga kardinal Puljić.
Skupu se potom obratio dr. Franjo Topić, predsjednik HKD «Napredak» koji je jedan od organizatora simpozija u Sarajevu. Dr. Topić se zahvalio svim predavačima na dolasku i izrazio zadovoljstvo što se jedan ovakav skup održava u gradu koji je mnogo propatio. «Bez patnje nema kršćanstva niti otkupljenja. Kada u naše živote uđe patnja treba je s dostojanstvom istrpjeti», naglasio je dr. Topić i dodao kako se nada da će simpozij biti uspješan i plodonosan. Skupu se obratio i rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa prof. dr. Niko Ikić.
Radni dio simpozija je trajao dva dana. Prvog dana simpozija održano je 18 predavanja o temama iz povijesti i književnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Nakon radnog dijela prvog dana u Domu oružanih snaga BiH održan je koncert «Napretkovog» trija «Magis».
Drugog dana radnog dijela simpozija održano je 13 predavanja iz književnih, glazbenih i likovnih tema iz baštine hrvatskog puka iz BiH, dok je trećeg dana simpozij završen svetom Misom u katedrali Srca Isusova koju je predvodio kardinal Puljić u koncelebraciji s aachenskim biskupom Heinrichom Mussinghoffom. Potom su se sudionici simpozija uputili u obilazak Sarajeva.

Nema komentara:

Objavi komentar