utorak, 7. veljače 2012.

Promoviran zbornik «Stoljeće HKD Napredak»

U Velikoj dvorani Općine Stari Grad 15. svibnja 2008. održano je predstavljanje zbornika radova «Stoljeće HKD Napredak1992-2002». Zbornik su predstavili mons. dr. Mato Zovkić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, prof. dr. Šaćir Filandra, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture «Preporod» i prof. dr. Miroslav Palameta, donedavni dopredsjednik «Napretka».
 
Nakon uvodnih pozdrava koje su izrekli načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić i mons. dr. Marko Josipović, rektor katedrale uslijedila su predstavljanja zbornika
Prvo izlaganje o ulozi katoličkih svećenika u osnivanju i radu «Napretka» s posebnim osvrtom na ulogu hercegovačkih franjevaca održao mons. Zovkić. Dr. Filandra je u svom izlaganju pohvalio «Napretkovu» usmjerenost na običnog čovjeka i naglasio da je zbornik o ovom HKD-u izvrsna prilika za upoznavanje tog društva u svim njegovim segmentima djelovanja.
Prof. Palameta je analizirajući knjigu naglasio kako u zborniku radova nisu obrađivane teme nakon ukidanja «Napretka» 1949. godine  pa sve do njegovog ponovnog osnutka 1990. što bi bilo mnogo zanimljivije.
Zbornik broji više od 600 stranica s više od 40 znanstvenih radova koji su predstavljeni  početkom rujna 2002. godine u vrijeme obilježavanje stogodišnjice osnivanja «Napretka». Knjiga je tiskana u tiražu od 500 primjeraka a njezino izlaženje potpomogla je Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Poslije promocije u «Napretkovom» klubu «Lira» održan je prijam povodom promocije zbornika radova i predavanja Plakete Kantona Sarajevo koju je HKD dobilo za promoviranje kluturnih, povijesnih i društvenih vrijednosti u našem gradu i državi.

Nema komentara:

Objavi komentar