ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Druga godišnjica Međureligijskog instituta BiH


U prostorijama Međureligijskog instituta BiH održana je 9. lipnja konferencija za novinstvo na kojoj je direktor ove ustanove gosp. Marko Antonio Brkić upoznao nazočne s poviješću Instituta i o budućim projektima.
 

Institut su 9. lipnja 2007. pokrenuli Vrhbosanska nadbiskupija, Islamska zajednica u BiH, Mitropolija dabrobosanska te Židovska zajednica u BiH. Institut je uspostavio mnoge partnerske odnose s nekoliko srodnih organizacija u Europi i svijetu, sudjelovao je na akademskim i stručnim međunarodnim susretima u Njemačkoj, Rumuniji i Makedoniji, ali i ugostio kolege iz 15-ak europskih zemalja na konferenciji o religiji i sekularnoj državi. I u narednom periodu Institut namjerava realizirati niz aktivnosti čiji je cilj promocija dijaloga među religijama i civilnim društvom. U pripremi je također i projekt praćenja i analiziranja medijskih politika i medijskih sadržaja koji se odnose na religiju i religijsko u BiH, kao i odnos Crkava i religijskih zajednica prema medijima.
"Uvjereni smo kako javni govor o religiji i religijskome u BiH nije dobro postavljen, nedostaju bitni elementi komunikacijskih struktura za ispravno i etično izvještavanje i komentiranje religijskih fenomena. Nadamo se kako će projekt pomoći da se i medijske kuće i vjerske zajednice osposobe za kritično, otvoreno i suvremeno, ali prvenstveno etično komuniciranje", naglasio je direktor Instituta.
Primarna dužnost Instituta je biti most između Crkava i vjerskih zajednica s jedne i politike i civilnog društva s druge strane. Institut je mjesto gdje Crkve, religijske zajednice i druge grupacije koje zastupaju različite pozicije mogu voditi argumentiranu raspravu o pitanjima od zajedničkog interesa. Na taj način Institut želi pridonijeti razvoju političke kulture u BiH, izgradnji civilnog društva i stvaranju perspektive za njezinu bolju budućnost. Krajnji cilj sveukupne djelatnosti Instituta je davanje doprinosa obnovi BiH. U tom cilju, neophodan je i dijalog o teološkim i etičkim osnovama te o slici čovjeka, socijalnom učenju i socijalnoj etici svake od religija. Taj dijalog se ne bi trebao voditi isključivo na teološkoj razini, već bi trebao biti dijalog djelovanja. MRI se u svome radu oslanja na osnovno poslanje vjerskih zajednica i Crkava i povjerenje koje u BiH uživaju vjerski velikodostojnici koji su ga utemeljili. On se neposredno naslanja na rad Međureligijskog vijeća i nastavit će i produbiti njegov rad u smislu društvenog dijaloga.
Institut su osnovali i njegovom djelovanju punu potporu daju Islamska zajednica u BiH, Mitropolija Dabrobosanska, Nadbiskupija vrhbosanska i Židovska zajednica u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar