četvrtak, 2. veljače 2012.

Strateški projekt za katolike u BiH

U sarajevskom naselju Stup u tijeku (početak 2008.) je izgradnja studentskog doma koji će moći primiti 240 katoličkih studenata i studentica. Zbog rastućeg broja studenata u Sarajevu koji dolaze iz raznih krajeva BiH ideja o izgradnji doma je potekla iz Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva čiji je sadašnji predsjednik don Ante Jelić. Kamen temeljac je položen krajem 2006. a radovi su počeli sredinom 2007. godine.


Što je HKDD?

Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo osnovano je u Sarajevu 1991. godine s ciljem duhovnog, kulturnog i materijalnog preporoda hrvatskog naroda. Temelji dobrotvornog društva su na načelima Evanđelja. Zbog ratnih zbivanja u Sarajevu  ovo dobrotvorno društvo privremeno je izmjestilo središnjicu u Prozor. HKDD je u Zagrebu registrirano kao humanitarna udruga pri Gradskom uredu za opću upravu 1998. godine.
Na početku rata u Hrvatskoj poklonjene su tri poljske bolnice gradu Vukovaru koje su u BiH otkupljene od bivše JNA. U prvim godinama svog djelovanja u BiH Društvo je prikupljalo i dijelilo hranu, odjeću i lijekove za izbjeglice i brinulo se o stradalnicima rata. Društvo je u tim godinama bilo jedan od glavnih distributera svakojake humanitarne pomoći za cijelu središnju Bosnu, Sarajevo i druge dijelove BiH. Uz humanitarnu pomoć, vođena je briga  da pučanstvo na tim područjima u teškim godinama rata bude opskrbljeno i dnevnim tiskom. Završetkom rata prestajala je potreba za humanitarnom djelatnošću u smislu kakva je bila u ratnim danima te se HKDD odmah usmjerilo na mirnodopske projekte.
Nakon rata mnogi su problemi mučili hrvatski narod u BiH, trebalo je konkretno djelovati. HKDD je shvatilo kako je  ljudima potrebno pružiti posao kojim će omogućiti sigurnost svojim obiteljima da bi zadržao onaj dio Hrvata koji je ostao u BiH. Trebalo je, dakle, osigurati poslovne djelatnosti za sve kojima je u tom trenutku zaposlenje bilo životno pitanje.
Osnovane su razne tvrtke u Sarajevu, Zenici, Žepču te Sportsko-rekreativni centar na Makljenu.
HKDD je  u 2007. godini, također, radilo po svojim programskim načelima. Skrbilo se o studentima, pomagalo u zapošljavanju i seoskom gospodarstvu, promicala se karitativna, kulturna i graditeljska djelatnost promovirana je zdrava i ekološka hrana.
U protekloj godini je podijeljeno 12 studentskih stipendija i 5 jednokratnih potpora a u 2 zagrebačka doma udomljeno je više od 70 studenata. Određeni broj mladih je dobio sezonske poslove preko ljeta. Nažalost bilo je više molbi za pomoć nego što se moglo pomoći.


Katolički studentski dom

Najveći pothvat za HKDD-a je početak gradnje studentskog doma u Sarajevu. Na Stupu je 25. studenoga 2006. godine pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar blagoslovio i postavio kamen temeljac budućeg studentskog doma. Polaganju kamena temeljca nazočili su ing. arhitekture Vinko Parić, glavni projektant, načelnik općine Ilidža Amer Ćanović, na čijem se području nalazi gradilište doma, don Ivo Paradžik, stupski župnik i dekan Sarajevskog dekanata, predstavnici Veleposlanstva RH te predstavnici humanitarnih, kulturnih i drugih udruga. Vladimir Parić je dugogodišnji suradnik HKDD-a i Katoličke Crkve u BIH. Radio je na obnovama mnogih porušenih crkava i član je nekoliko nadzornih odbora pri izgradnji objekata za Crkvu . Načelnik općine Ilidža je donator asfalta za cestu prema budućem domu. Ispunio je svoje obećanje prilikom polaganja kamena temeljca i u nekoliko dana od početka gradnje doma napravljena je prilazna cesta.
Za vrijeme postavljanja kamena temeljca biskup Sudar nije krio zadovoljstvo započetim projektom te je čestitao na hrabrosti HKDD-u jer se u ovakvim teškim vremenima odlučio na tako velik projekt.
Don Jelić je naglasio da je prioritet pružanje pomoći mladima, osobito onima koji si zbog nedostatka materijalnih sredstava ne mogu osigurati kvalitetno školovanje a studentski dom je najbolji odgovor na potrebe studenata u Sarajevu. Ulaganjem u mlade ljude i intelektualnim rastom pojedinca moguće očekivati razvoj i napredak cjelokupnog hrvatskog naroda, stoga se HKDD u svom djelovanju i usmjerio prema ostvarivanju tih ciljeva.
Kada je osjetno porastao broj katolika studenata u Sarajevu koji trebaju smještaj u gradu došlo se do ideje o gradnji doma. Od rađanja same ideje do postavljanja kamena temeljca prošle su četiri godine. Kupljeno je zemljište, načinjen izvedbeni projekt i administrativno je uređena papirologija za što je potrošeno 300.000 KM. Nakon što je prošla zakonska procedura kupljeno je zemljište koje je bilo u privatnom vlasništvu. Gledalo se da studentima bude blizu tramvajsko i autobusno stajalište. Smatramo da je gradnja ovog doma vrlo značajna za sve katolike u BiH i da od nje za opstanak i ostanak katolika i Hrvata na ovom području, rekao je don Jelić.
Sigurno će otvaranje studentskog doma spriječiti iseljavanje studenata prvenstveno u susjednu Hrvatsku jer obično tko ode u Hrvatsku ostane tamo ako mu se ponudi posao i više se nikad ne vrati u rodni kraj. Don Jelić se nada da će studenti nakon završetka školovanja ostati u Sarajevu i BiH što će u budućnosti rezultirati stvaranjem novih katoličkih obitelji.
Prema određenim podatcima u Sarajevu danas ima više od 1.200 katoličkih studenata koji većinom žive u iznajmljenim privatnim stanovima. Prilikom prijama u dom prednost će imati djeca iz brojnih obitelji, djeca invalida i stradalnika Domovinskog rata, djeca iz obitelji s niskim materijalnim statusom te studenti s odličnim prosjekom ocjena. Polovica doma će biti za studentice a druga polovica za studente. U okviru doma bit će i studentska menza, učionice, knjižnica i čitaonica.
Kada se dom završi u njega će se moći smjestiti oko 240 studenata, a predviđeno je i nekoliko soba za prostdiplomce. Postojat će jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Ukupna površina prostora koja će biti na raspolaganju studentima iznosi 4.500 kvadratnih metara na 7 etaža. Prva faza gradnje je završena a po predviđanjima izgradnja doma će koštati oko 7 milijuna maraka.
Članovi HKDD su predanost svom poslu pokazali prije desetak godina kada je zahvaljujući donatorima tijekom 1996. god. izgrađen studentski dom za studente iz BiH na studiranju u Zagrebu s kapacitetom od 34 mjesta. Dvije godine poslije dovršena je izgradnja ženskog doma u kojem su smješteno 43 studentice. Iskustvo u vođenju studentskih domova iz Zagreba primijetit će se na dom u Sarajevu. Postojat će restrikcije u ponašanju: dovođenje gostiju u dom će se ograničiti, a pušenje cigareta koje su u Zagrebu onečistile interijer će biti zabranjeno. Svako ometanje studenata u učenju bit će sankcionirano, a postojat će prostorije za rekreaciju i sport. Politika doma je da gubljenje semestara i godina ne će biti tolerirano osim u slučaju apsolvenata. Svake godine će korisnici doma morati donositi potvrde o upisu sljedećeg semestra kako bi mogli ostati u domu.

Don Jelić je naglasio kako je na početku gradnje studentskih domova u Zagrebu bilo mnogo otpora iz same BiH tome projektu, tvrdeći da se tako ubrzava iseljavanje Hrvata iz BiH. Zahtijevalo se građenje takvih domova u Sarajevu, međutim, kako je rekao don Jelić, nakon rata u Sarajevu je bio veoma mali broj katoličkih studenata koji dolaze iz unutrašnjosti BiH pa nije postojala potreba za domom. Kada su studenstski domovi bili izgrađeni u Zagrebu dosta onih koji su negodovali željeli su mimo konkursa ubaciti svoju djecu ili rođake u te iste domove protiv kojih su bili na početku gradnje. Najglasniji zastupnici gradnje doma u Sarajevu nisu dali nikakvu donaciju kada je počela gradnja doma na stupu.
Da bi se ovaj iznimno važan projekt doveo do kraja potrebna je pomoć dobrih ljudi, donatora i sponzora, naglasio je don Jelić. «Pozivamo prijatelje i znance da nam pomognu svojim novčanim ili prilogom u materijalu. Svaki i najmanji prilog dobro će doći. Strateški najvažnija građevina za opstanak i ostanak Hrvata u BiH. Budite ponosni što ćete sudjelovati u tako važnom projektu», rekao je don Jelić. Svoje priloge možete uplatiti na UniCredit Bank d.d. – Sarajevo. KM račun: 338-320-22000141-35
Devizni račun 3380604893778179, S.W.I.F.T. CODE – UNCRBA22, IBAN: BA393380604893778179

Nema komentara:

Objavi komentar