utorak, 31. siječnja 2012.

Umjetnošću protiv siromaštva

U galeriji Collegium artisticum, 28. veljače 2008., otvorena je prodajna izložba pod naslovom: «Umjetnošću protiv siromaštva». Organizator izložbe je Komisija «Justitia et Pax» (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Na izložbi se mogu vidjeti djela više od 50 poznatih bosanskohercegovačkih umjetnika.
Prepoznavši siromaštvo kao jednu od ponižavajućih posljedica nepravde, Europska konferencija komisija 'Pravda i mir' svojim djelovanjem u 2008. godini želi usmjeriti pozornost društvene javnosti na problem rastućeg siromaštva koji se sada ne može više ograničiti samo na Afriku i Aziju jer problem siromaštva postoji i u Europi. Izložba ovakve tematike prosvjed je protiv siromaštva i poziv na pravedniju raspodjelu materijalnih dobara. Komisija je svjesna činjenice kako sve veći broj građana Bosne i Hercegovine postaje žrtvom siromaštva te se uključila u ovaj vid dizanja glasa protiv te vrste nepravde.

Na otvaranju izložbe bio je  pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar koji je tom prigodom rekao kako je siromaštvo jedan od najvećih izvora gaženja ljudskih prava i dostojanstva čovjeka. Danas u svijetu s jedne strane imamo ljude koji umiru jer nemaju što jesti, a s druge  strane one koji umiru od pretjeranog konzumiranja hrane, naglasio je biskup i dodao kako građani BiH moraju izgraditi svijest o pomaganju potrebitima jer su i sami u ratu osjetili što znači ovisiti o tuđoj pomoći. Biskup Sudar je izrazio zadovoljstvo što se ova izložba organizira u našoj zemlji u isto vrijeme kao i u ostalim zemljama Europe. Apostolski nuncij, nadbiskup Alessandro D'Erricoslužbeno je otvorio izložbu riječima da je ova izložba simbolično povezivanje umjetnosti i siromaštva kako bismo bili bliži onima koji pate. Apostolski nuncij je istakao kako je naša dužnost promovirati one procese u društvu koji idu u korist onima kojima je potrebna pomoć. Nuncij je ponovio riječi blagopokojnog Pape Ivana Pavla II. upućene ljudima u patnji: «Niste i nikada ne ćete biti sami».
Ova izložba je samo dio veće međunarodne izložbe na kojoj sudjeluje više od 30 zemalja Europe koje imaju organiziranu «Justitia et pax» komisiju. Na ljeto u Bruxellesu će se organizirati međunarodna izložba na kojoj će svaka zemlja sudjelovati s 4 ili 5 radova. Izložba u Collegium artisticumu ostaje otvorena do 10. ožujka.

Nema komentara:

Objavi komentar