ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Konferencija prigodom Nedjelje Caritasa u BiH

Prigodom Nedjelje Caritasa koju Crkva u BiH obilježava na Treću nedjelju došašća, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu, 9. prosinca 2016., upriličena je konferencija za novinstvo.

Medijskim djelatnicima su se obratili predsjednik Caritasa BiH, vrhbosanski nadbiskup metropolit, Vinko kard. Puljić i ravnatelj Caritasa BiH, mons. Tomo Knežević, a konferenciju je animirao djelatnik Caritasa BiH, Miroslav Valenta.
Na početku je kardinal pozdravio nazočne novinare te rekao kako se Nedjelja Caritasa obilježava u predbožićnom vremenu, u ozračju ljubavi. Istaknuo je da u svojoj ovogodišnjoj poslanici za Nedjelju Caritasa govori o ljubavi koja se najbolje nauči u obitelji.
„Tu je zapravo središte Caritasa, u obitelji. Ne može se ljubiti ako se ne poštuje život, ako se ne prihvaća život. To je Isusova rečenica: 'Što god učiniste jednom od ove najmanje braće, meni učiniste'. Želimo čovjeku vratiti, kako papa Franjo često ponavlja, tu nježnost i tu ljubav prema životu. Ako ljudi nemaju tog osjećaja prema životu, onda ne možemo govoriti o ljubavi. U ovoj morbidnoj situaciji, ne samo od rata, nego od raznih ideologija koje se poturaju, u čovjeku se ubija taj osjećaj vrednovanja života i to gnijezdo obiteljsko, gdje čovjek raste u svim dimenzijama. Interes za drugoga, to je zapravo Caritas“, kazao je vrhbosanski nadbiskup, pojašnjavajući da Caritas nije samo humanitarna djelatnost, već i čin vjere prema čovjeku.
Potom se nazočnima obratio mons. Knežević koji je pojasnio da Caritas označava kršćansku ljubav prema čovjeku. Podsjetio je da je ova institucija pod različitim imenima djelovala na područjima koja su bila zahvaćena ratom. Novinare je upoznao i s preustrojem Caritasa BiH, spomenuvši da je u proteklom razdoblju ta institucija djelovala pod imenom Caritas BKBiH. Medijske djelatnike potaknuo je da istražuju o ulozi velikih humanitarnih organizacija, osobito Caritasa, u ratnom i poratnom razdoblju, a pogotovo u poplavama 2014. u BiH.
Potom je prikazan krati film koji je zapravo presjek djelovanja Caritasa na sprječavanju prirodnih katastrofa i nepogoda, kao i na saniranju posljedica, osobito u razdoblju 2015. i 2016. Novinari su na memorijskim stikovima dobili i dulju verziju toga filma, a imali su, između ostaloga, prigodu dobiti: plakat, poslanicu kard. Puljića te imendanski kalendar za 2017.



Nema komentara:

Objavi komentar